Inginerii iranieni au dezvoltat un prototip pentru o dronă de salvare pe mare

de: Radu Neagu
15 11. 2013

Inginerii iranieni au dezvoltat un prototip petru o dronă de salvare a celor care se aventurează prea departe în largul mării.

Avem și noi o mulțime de viteji care nu iau în seamă geamandurile de la mare și se aventurează înot până în larg, neținând cont de faptul că rezistența lor fizică este limitată. Mai sunt și cei care plutesc în derivă pe saltea și se trezesc în mijlocul valurilor pe nesimțite.

Ideea inginerilor iranieni este destul de simplă. Având în vedere că salvamarul este limitat și el de natura sa umană, drona poate ajunge mai repede la o persoană care este în pericol de înnec și îi poate arunca un colac de salvare, până ajunge salvamarul sau șalupa de salvare. A fost făcut și un test în acest sens, pe o distanță de 75 metri drona a ajuns la persoana în pericol în doar 22 de secunde, distanță pe care salvamarul a parcurs-o în 90 de secunde.

Drona este una de dimensiuni mari, deține 8 brațe cu motoare independente și poate căra până la 3 colaci de salvare. Diferența de 68 de secunde poate fi vitală pentru o persoană care intră în panică la o distanță considerabilă de țărm.

În prezent, sistemul nu este automatizat, drona fiind controlată manual. Prototipul actual poate zbura cu o viteză de 36 km/h și are o autonomie de 10 minute încărcată la maxim, și este echipată cu GPS pentru a se întoarce la locul de unde a plecat. Dezvoltatorii speră să îi poată adăuga pe viitor și senzori infraroșu, precum și posibilitatea de a ateriza pe apă.