Samsung Galaxy Note 3 – Mai mult decat o evolutie, mai mult decat un smartphone [REVIEW]

de: Radu Neagu
08 10. 2013

Galaxy Note 3 este cel mai recent dispozitiv lansat de Samsung din seria „phablet-urilor”, aduce un numar semnificativ de imbunatatiri, pe langa performanta demna de invidiat.

Este cea de-a treia iteratie a segmentului initiat tot de Samsung, cel al smartphone-urilor mai mari decat palma oricarui utilizator, un segment care se lauda cu aproximativ 38 de milioane de dispozitive ale producatorului, vandute pana acum, cu Galaxy Note si Note II.

Samsung Galaxy Note 3 este disponibil la pretul de aproximativ 3000 lei, in magazin, fara contract, si va aparea probabil in scurt timp si in ofertele operatorilor de telefonie mobila. De la introducerea primului dispozitiv Galaxy Note, in 2011, piata a fost inundata de telefoane cu o diagonala de peste 4,5 inci, atat cat era maximul la momentul respectiv, nici unul dintre ele nu a avut insa un succes atat de rasunator. Logica este destul de simpla: daca ai un produs bun si vii si primul pe piata, competitiei ii este destul de greu sa tina pasul, mai ales, repet, daca produsul este cu adevarat bun.

Design

Anul trecut, Samsung a ales o carcasa ceva mai rotunda pentru Galaxy Note II, diferita de prima iteratie, lucru ce a facut dispozitivul ceva mai usor de folosit.

Galaxy Note 3 imprumuta mai multe din caracteristicile de design ale primei versiuni, insa si elemente definitorii de la Samsung Galaxy S4. Mentionam rama „metalica” (observati ghilimelele), precum si butonul singular de Home, caruia i se alatura doua butoane capacitive pe marginea ramei. Plasticul subtire si glossy de pe spatele telefonului, capacul mai exact, reprezinta acum o imitatie de piele cu aceeasi textura, pe marginea carieia se adauga o cusatura de asemenea aleasa pentru a intregi designul. Nu este piele, dar seamana destul de bine. Nu ofera aceeasi senzatie de materiale metalice pe care o au HTC One si iPhone 4, insa nu mai fuge din mana atunci cand te astepti mai putin. Marginea este construita tot din material plastic, acea banda argintie de care toata lumea crede ca este metalica.

Galaxy Note 3 urmeaza aceleasi elemente definitorii ale trecerii de la S3 la S4, dimensiunile telefonului fiind aceleasi, cu display sensibil mai mare. Aici avem o crestere de 0,2 inci, de la 5,5 la 5,7 inci, iar marginea ecranului este mai subtire.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy note 3 review/”/]

Specificatii

Il vom compara cu Galaxy Note IIde la care s-a facut upgrade, si cu Galaxy S4, cel mai performant al producatorului pana in momentul de fata

[table id=190 /]

Dupa cum se poate observa din tabelul de mai sus, avem procesorul mult mai potent, camera foto de 13 megapixeli cu stabilizare software la fel ca la Galaxy S4 si cantitatea de 3 GB memorie RAM, aproximativ cat au majoritatea laptop-urilor ieftine de pe piata, cele care inca mai vin cu Windows pe 32 biti. Diferente majore avem si la display, precum si la modul de conectivitate. Galaxy Note 3 suporta cel mai nou standard in materie de WiFi, anume 802.11 ac, precum si microUSB 3.0. Acest lucru ajuta semnificativ la transferul informatiilor si nu complica deloc modul de incarcare. In conectorul microUSB 3.0, se potriveste perfect pe o singura latura conectorul microUSB 2.0 prin care se poate face incarcarea si transferul datelor pe PC.

Display

Display-ul, elementul central al lui Galaxy Note 3, a fost upgradat, are acum 5,7 inci in diagonala si o rezolutie FullHD. Avand o diagonala mai mare decat a actualelor modele de top, densitatea este mai mica, insa  cu ochiul liber este insesizabila. Samsung a imprumutat pentru acest model si o functie destul de utila de la Nokia: se poate creste sensibilitatea display-ului pentru a putea fi folosit si cu manusi.

Display-ul este imens, cei 5,7 inci se traduc intr-o diagonala de aproape 145 mm si cu siguranta atrage atentia celor de langa tine, care vor glumi pe seama ta ca ai plecat cu televizorul de acasa. Pe de alta parte, culorile, contrastul si luminozitatea sunt mai bune decat ma asteptam. Chiar daca in cazul imaginilor vii este putin deranjant, caracteristicile unui ecran de tip AMOLED sunt vizibile in lumina soarelui, este extrem de sensibil si lizibil si raspunde foarte bine la comenzile cu degetul sau cu creionul inclus.

Software

Sunt sigur ca ati vazut cu totii cum arata ultima versiune de Android si multi dintre voi cunosc modalitatea de a fisare personalizata de Samsung, cu numele de Touch Wiz UI. Interfata este un plus pentru cei care au mai folosit un smartphone cu Android de la Samsung si detine unele elemente pentru a suporta pen-ul inclus. Note 3 vine cu Android 4.3, primul de la Samsung de altfel, insa diferentele sunt relativ minore in comparatie cu 4.2.2 si nu se reflecta in asezarea meniurilor, ci mai degraba in stabilitate si performanta.

Interfata este plina de culoare si elemente auditive. Personal, prefer interfata curata de pe Nexus. Pe de alta parte, m-am obisnuit cu ea destul de repede si nu ma deranjeaza meniurile de dimensiuni mari si efectele. De altfel am oprit aproape toate elementele „cheie” prezentate si in reclama, functii precum AirGestures si AirView, etc. Ce a venit cu S4 in materie de „efecte speciale/artificii” exista si pe Galaxy Note 3, la fel de usor de dezactivat.

Multi-Window, meniul specific Samsung, iti permite sa deschizi linkuri in cea de-a doua jumatate a ecranului si chiar sa efectuezi actiuni de copy-paste sau drag&drop intre cele doua. Functia este foarte bine integrata si este una dintre putinele care face uz de ecranul generos al lui Note 3. In alta ordine de idei, este si cel mai usor de folosit in comparatie cu solutiile celorlalti producatori.

SketchBook si Scrapbook sunt doua elemente software destul de performante – primul creat de Autodesk pentru Samsung permite desenarea, iar al doilea strangerea de informatii, fie ele aplicatii pe care doresti sa le downloadezi ulterior, notite sau altele.

Probabil una dintre cele mai interesante este My Magazine, o unealta ce are la baza software-ul Flipboard, agregator de informatii la cerere dintr-o multime de surse. Spre exemplu, se pot conecta conturile de social media si se pot adauga diverse site-uri web la cerere. My Magazine este disponibila direct cu un swipe din partea de jos a ecranului si este la indemana in orice moment doreste utilizatorul. Seamana putin cu interfata de pe HTC One, insa este mai putin ostentativa si mult mai utila.

Samsung S Pen

S Pen-ul este parte integranta a acestui dispozitiv, iar in cazul lui Note 3 este ceva mai precis si vine de asemenea cu functii noi. De fapt, este unul din putinele lucruri care il diferentiaza de alte smartphone-uri sau phabletophone-uri ale altor producatori. A fost inclusa si functia Air Command, care se activeaza atunci cand S Pen este scos din lacasul lui, oferind acces usor prin intermediul unui meniu ingenios la comenzi precum Action Memo, Scrap Booker, Screen Write, S Finder, and Pen Window.

Cele mai utile sunt Action Memo si Pen Windows. Primul este conceput pentru a nota rapid informatii ca un numar de telefon sau o adresa pe care le poate salva direct in agenda telefonului, al doilea, Pen Windows, este chiar interesant.

S Pen este de simplu este de folosit si este foarte util. Practic, se traseaza un dreptunghi pe ecranul telefonului, in care se poate porni una din aplicatiile de la Samsung. Poti de asemenea sa te uiti la un clip pe YouTube, sa accesezi contactele si chiar si chat-ul in timp ce ai deschis in fundal alta aplicatie pe care ai nevoie sa o folosesti.

S Pen a suferit si modificari din punct de vedere al formei si poate fi introdus in doua pozitii. Creionul lui Galaxy Note II permitea introducerea intr-o singura pozitie, fiind putin frustrant pentru multi utilizatori.

Performanta

Performanta este un termen pe care Galaxy Note 3 il cunoaste foarte bine. Nu trebuie sa va ingrijorati, nu exista pana acum aplicatie pe care Note 3 sa nu o poata rula fara nici un fel de probleme.  De asemenea, stati linistiti, cel putin sase luni sau un an acest dispozitiv va fi unul dintre cele mai performante. Procesorul Qualcomm Snapdragon 800 este cel mai puternic si, chiar daca unii utilizatori vor beneficia de un Exynos, in functie de tara in care se afla, si acela se va misca incredibil de bine.

Nu a fost nevoie sa astept dupa Note 3 pentru nimic, nici pentru rularea de clipuri video sau pentru incarcarea jocurilor, nici in momentele in care uitam sa inchid aplicatiile si ramaneau cu zecile deschise in fundal. Cei 3 GB de memorie RAM isi demonstreaza astfel importanta in orice configuratie mobila. Nici macar customizarile producatorului, interfata Touch Wiz, nu reusesc sa il incetineasca pe Note 3. Probabil diferente vor putea fi observate doar prin comparatie directa si cu ajutorul benchmark-urilor, insa pentru acest dispozitiv nu sunt necesare.

Camera Foto/Video

Camera foto si camera video sunt doua elemente atat de discutate pentru un smartphone, in ultima perioada… Pe scurt, este aceeasi camera care se regaseste si pe Galaxy S4, cu aceeasi rezolutie de 13 megapixeli, acelasi senzor, aproape aceeasi discutie. Nu are stabilizare optica, iar pe cea software o foloseste doar la filmarea 1080p (4K este dezactivata). Imaginile sunt clare in lumina natura, avand zgomotul aferent unei camere foto de smartphone in conditii de iluminare slaba sau artificiala. Este totusi una dintre cele mai bune camere foto pentru smartphone-uri.

Autonomie

Autonomia este de invidiat. Stim ca si Galaxy Note II detinea un acumulator de 3100 mAh si rezista eroic pana la sfarsitul zilei. Galaxy Note 3 detine un acumulator o idee mai mare, de 3200 mAh, o imbunatatire mai mult pe hartie. Pe de alta parte, compenseaza la consum prin tehnologia de fabricare a procesorului, SoC-ului mai exact. Acesta este de generatie mai noua si chiar daca are o performanta semnificativ mai mare este construit cu tehnologii mai recente si are un mod de standby mult mai agresiv.

Modulul de WiFi are de asemene aun mod de standby destul de eficient, care scade puterea de transmisie in functie de cat de aproape este emitatorul. Astfel, daca folositi telefonul in casa sau la birou, unde router-ul poate fi destul de aproape, consumul de energie este destul de mic. Acumulatorul lui Note 3 este gandit pentru a oferi o autonomie de o zi pentru utilizatorii care il folosesc la o capacitate ridicata. Cei mai multi, insa, vor fi surprinsi sa observe ca la o singura incarcare smartphone-ul poate ajunge si la putin peste doua zile de utilizare medie.

Este destul de linistitor sa nu iti faci probleme ca te va lasa bateria in mijlocul zilei, chiar daca il folosesti destul de intens, situatie destul de des intalnita cu cele mai performante dispozitive actuale.

Concluzii

Samsung Galaxy Note 3 reprezinta un pas destul de mare in directia cea buna. Este semnificativ mai performant, este mai rapid, are un display mai bun, filmeaza 4K, S-Pen-ul este mai precis si mai inteligent insa, ramane un produs premium, chiar asa l-a gandit si producatorul. Hype-ul pornit in aceasta directie include desigur si smartwatch-ul Galaxy Gear, ceasul inteligent care este perfect compatibil cu acest dispozitiv. Asadar, daca va doriti un combo „de milioane”, la propriu si la figurat, pregatiti-va sa scoateti din buzunar nu mai putin de 1000 euro – aproximativ 3100 lei pentru smartphone, pe care il puteti gasi la Marketonline.ro, si cam 1300-1400 lei pentru ceas.

Samsung este inca unul din producatorii ce ofera o solutie completa pentru acest segment de produse. Nu a reinventat roata cu Note 3, ci doar i-a adaugat toate capabilitatile de care trebuie sa dispuna un astfel de dispozitiv in anul 2013. Trebuie sa mentionez ca orice utilizator se va simti perfect multumit odata ce a facut decizia de achizitie.