Duracell 5 Hour Travel Charger – Incarcatorul cu baterie [REVIEW]

de: Radu Neagu
27 06. 2013

Ziua fiecarui utilizator serios de smartphone se imparte in doua parti aproximativ egale: cea in care isi face griji ca il va lasa bateria si cea in care isi face griji ca nu va gasi o priza la timp.

 

Nu cred ca am intalnit pe cineva caruia sa ii convina sa plece tot timpul de acasa cu incarcatorul telefonului, pentru mine e un stres continuu. Am renuntat la a mai blama producatorii pentru acumulatorii de capacitate mica, realizand de altfel ca eu sunt consumatorul intensiv care ii cere telefonului sa „reziste eroic” toata ziua. O solutie viabila pentru aceasta problema, cu care nu doar eu ma confrunt, este un acumulator extern, portabil, care sa ofere energie pentru restul de ore petrecute pe drum sau la o terasa cu prietenii dupa munca.

Duracell 5 Hour Travel Charger, foarte bine denumit de altfel, este un acumulator ce se poate incarca la priza si care poate oferi, „in functie de smartphone-ul pe care il detineti”, chiar si o reincarcare completa a acestuia. Daca vorbim de Galaxy Note sau de o tableta, atunci situatia este diferita, depinde in primul rand daca se incarca din USB.

Design

Design-ul functional al acestui produs, pentru ca doar despre acesta vom vorbi, este unul de apreciat. Tncarcatorul are stecarul detasabil pentru a incapea mai usor in geanta / buzunar, fapt ce ma duce cu gandul la probabilitatea ca exista si adaptoare pentru alte tipuri de prize. Este destul de compact si usor si detine pe partea frontala un buton care arata nivelul incarcarii bateriei interne.

Practic, este destul de simplu: il introduci in priza, astepti in jur de 3-4 ore sa se incarce si apoi conectezi la cele doua porturi USB dispozitivele epuizate. De notat ca pachetul contine si un cablu USB-microUSB, cu un adaptor de la microUSB la miniUSB in cazul in care mai aveti vreun dispozitiv cu acest port.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Duracell 5 Hour Charger/”/]

Specificatii

La acest capitol, tabelul este modul cel mai practic de prezentare.

[table id=177 /]

Incarcare si Performanta

Aceasta este partea cea mai delicata, cea in care punem incarcatorul la treaba. Trebuie sa mentionam ca specificatiile producatorului, si aici nu ma refer doar la Duracell, rareori se potrivesc cu realitatea. Motivul nu este neaparat „minciuna” producatorilor, ci faptul ca testele sunt facute in cele mai avantajoase conditii proprii. Astfel, daca pe acest incarcator Duracell 5 Hour Travel Charger scrie ca poate oferi 5 ore de baterie suplimentara, atunci se refera la unul dintre cele mai slabe smartphone-uri, cu o baterie foarte mica si, cel mai probabil, la navigarea pe internet prin WiFi a acelui smartphone.

Noi vom calcula in alt mod decat producatorul, unul ceva mai practic, anume ce procentaj de baterie incarca acest acumulator si in cat timp face acest lucru. Referitor la timpul de incarcare a dispozitivului, acesta ar trebui sa fie egal cu cel de incarcare din USB-ul PC-ului, date fiind voltajul si amperajul identic.

Puterea de incarcare depinde de telefonul sau tableta folosite. Trebuie sa luam in calcul capacitatea acumulatorului din dispozitiv si apoi pe cea a incarcatorului. 

Astfel, micutul Sony XPERIA SP, cel din imagine, are un acumulator de 3.7 V / 1750 mAh, o capacitate foarte apropiata de cea a incarcatorului si un voltaj identic. Ar trebui sa presupunem ca se va incarca complet, insa nu e chiar asa, acumulatorul atinge procentajul de 71% de incarcare, dupa o descarcare completa a acumulatorului.

Un Samsung Galaxy S3 are un acumulator cu specificatiile urmatoare: 3.8 V / 2100 mAh. Observam ca voltajul este aproape la fel cu al bateriei Duracell, insa amperajul, cel care determina capacitatea bateriei, este mai mare: 2100 mAh vs 1800 mAh. Acest lucru inseamna ca nu vom putea incarca acumulatorul lui Galaxy S3 la capacitate completa, ci undeva pe la 80%. Sa zicem ca se apropie de valoarea teoretica, testul denota faptul ca se incarca la aproximativ 66% din capacitatea sa completa in aproximativ 100 minute.

Un iPhone 4S, pe de alta parte, are un acumulator de 3.7 V / 1450 mAh. Aici voltajul este identic, iar amperajul mai mic decat al acumulatorului Duracell: 1450 mAh vs 1800 mAh. Teoria spune ca ar trebui sa avem un smartphone incarcat complet, luand in calcul o mica marja de pierdere de energie. Ei bine, iPhone-ul de test, descarcat complet, a primit doar 74% din puterea bateriei sale, pana cand Duracell-ul nostru s-a descarcat complet in mai putin de 90 de minute.

Concluzie

Daca tot vorbeam de cele 5 ore de functionare ale smartphone-ului, aici depinde de voi, ca utilizatori, ce decideti sa faceti cu el. Daca navigati pe internet pe 3G, va uitati la clipuri, faceti fotografii cu flash, atunci… imi pare rau, nu este cazul. Nici macar nu veti putea sa obtineti cele 5 ore specificate de convorbire, cel putin nu pe smartphone-uri.

Pe de alta parte, nu trebuie sa ne amagim cu cifrele de marketing ale unui produs, acestea sunt intotdeauna… cifre de marketing.

Drept este insa un lucru: am gasit acest incarcator ca fiind extrem de util. Pe langa faptul ca are doua porturi USB si permite incarcarea a doua dispozitive simultan, este si portabil si se incarca in aproximativ 2 ore de la priza. Mai am o baterie de genul asta, cu o capacitate mai mare, care insa se incarca doar la PC, iar acest lucru dureaza o vesnicie. In alta ordine de idei, nu i-ar fi stricat nici acestui Duracell un port USB de intrare, pentru a permite incarcarea de la un laptop, atunci cand suntem in deplasare si facem o pauza de cafea intr-un local cu priza. 🙂

Si un ultim detaliu: nu ar fi stricat ca pinii Duracell 5 Hour Travel Charger sa fie rabatabili, in acest fel nu ar mai fi existat posibilitatea de a il pierde pe undeva prin fundul rucsacului. Cred ca, daca producatorii ar tine cont de toate aceste lucruri, atunci ar avea un produs mai mult decat exceptional, marketingul insa umple cateodata aceste lipsuri.