CISCO VNI prevede un viitor „aglomerat” pentru traficul de date mobile

de: Radu Neagu
19 02. 2013

CISCO VNI (Visual Networking Index) prevede cresterea volumului de date pe mobil la nivel exponential in urmatorii 5 ani.

CISCO se ocupa in mod constant de acest tip de previziuni, realizand studii complexe in privinta traficului de internet. De ce am asculta de CISCO si de previziunile sale in materie de internet si mai putin de alte companii care se ocupa exclusiv cu statistici si previziuni? Motivul este simplu. CISCO se ocupa de echipamente de retea pentru business si enterprise. Mai exact acele switch-uri, routere cu management, convertoare etc, care se afla in centrele de date din intreaga lume, si care sunt responsabile cu fluidizarea traficului de date, si cu oferirea unei viteze cat mai bune sunt produse de CISCO si de altii. Asadar sunt mai motivati sa ofere o perspectiva reala a acestui subiect.

Metodologie

Studiul Cisco Mobile VNI se bazeaza pe prognoza analistilor independenti si pe studii ale utilizarii datelor mobile. La aceasta se adauga si estimarile Cisco legate de adoptatea aplicatiilor mobile, timpul de utilizare si vitezele de transmisie. Elemente cheie precum viteza conexiunilor mobile si puterea de calcul a dispozitivelor sunt incluse in previziunile si descoperirile Cisco VNI.

“In fiecare an Cisco Visual Networking Index ne ajuta sa simtim pulsul ultimelor tendinte ale internetului, printre care si traficul de date mobile. Cresterea exponentiala a utilizarii de smatphone-uri si tablete devine vizibila chiar si pentru cei care nu urmaresc indeaproape industria IT, iar aceste dispozitive schimba in mod radical si ideea de loc de munca. Totusi exista si alte tendinte in dezvoltare care merita luate in considerare precum aplicatiile de mobil in cloud, transferul de date mobile si conexiunile intre masini”

„Potrivit raportului, inca de la sfarsitul anului 2012, aplicatiile mobile din cloud au acumulat 68% din totalul traficului de date mobile, in Europa Centrala si de Est. Astazi majoritatea traficului de date mobile este generat de catre consumatori. Insa, in timp ce mai multe lucruri, obiecte, senzori etc. se conecteaza la internet este de asteptat ca traficul M2M sa creasca in mod continuu. In cele din urma distribuitorii de servicii mobile vor cauta noi solutii de tehnologii wireless pentru a transfera traficul din retelele mobile.” spune Cristian Popescu – Director General Cisco Romania

Cifre, cifre…

Pentru perioada 2012-2017 CISCO VNI prevede asadar o crestere a traficului de date mobil de 13 ori, la nivel mondial. Valoarea traficului lunar va fi, in previziunea lui CISCO, de 11,2 Exabytes, sau de 134 Exabytes/An in 2017. Ca o referinta, anul 2012 a inregistrat un volum de date de 884 Petabytes/luna.

1 EB (Exabyte) = 1000 Petabytes (PB) = 1.000.000 Terabytes (TB) = 1.000.000.000 Gigabytes (GB)

Aceasta crestere are un motiv destul de clar, in primul rand numarul de dispozitive conectate la internet, smartphone-uri, tablete, laptop-uri este in continua crestere, performanta acestora este in continua crestere, capabilitatile modemului sunt de asemenea in crestere, un ultim element ce favorizeazxa aceasta crestere fiind reteaua 4G LTE. Numarul dispozitivelor de acest gen va depasi, dupa spusele multora chiar si cifra populatiei planetei in 2017, cifra estimata la 7,6 miliarde de locuitori. Aici vorbim atat de dispozitive personale cat si de cele de automatizare, unul dintre ele poate fi un modul GPS cu conexiune la internet, montat pe o masina. Un element important al acestei cresteri este consumul de continut multimedia si video, de asemenea aflat intr-o crestere exponentiala.  Cresterea anuala estimata pana in 2017 este de aproximativ 66% de la an la an. In cifre de volum aceasta se traduce intr-o medie de crestere de 3,7 Exabytes/luna, doar in perioada 2016-2017. Acesti factori sunt explicati in detaliu putin mai jos.

1. Cresterea numarului de utilizatori de dispozitive mobile: In 2017 vor fi 5,2 miliarde de utilizatori de dispozitive mobile, in comparatie cu 4,3 miliarde in 2012.
2.Cresterea numarului de conexiuni mobile: In 2017 se vor realiza 10 miliarde de conexiuni la internet a dispozitivelor mobile, dintre care mai mult de 1,7 miliarde vor fi de la masina-la-masina (M2M), in comparatie cu totalul de 7 miliarde de conexiuni in 2012.
3. Viteza de conexiune a dispozitivelor mobile mai mare: viteza medie a retelelor mobile va creste de 7 ori, de la 0,5 Mbps in 2012 la 3,9 Mbps in 2017.
4. Mai multe conexiuni video mobile: In 2017, traficul mobil de continut video va reprezenta 66% din traficul de date mobile, in comparatie cu 51% in 2012.

Smartphone sau tableta?

Raspunsul este amandoua! Acestea vor fi dispozitivele reprezentative ce vor acapara aproximativ 935 din traficul de internet mobil, conform studiului CISCO VNI. Traficul M2M (Machine 2 Machine) adica cel realizat in mod automat cu scop de supraveghere, va reprezenta aproximativ 5%. Telefoanele vor reprezenta restul de 2% din traficul de date, si aici ne referim la convorbirile efective.  In 2012 doar 14% din dispozitivele mobile conectate (1 miliard) erau capabile sa se functioneze pe IPv6. Pana in anul 2017, 41% dintre aceste dispozitive (4,2 miliarde) vor fi capabile de conexiuni IPv6.

Pentru a face fata cresterii cererii de internet mobil, furnizorii de servicii se concentreaza tot mai mult pe transferul de trafic catre retelele fixe/Wi-Fi. In anul 2012, 33% din traficul de date mobile a fost transferat (429 petabytes/luna). Pana in 2017 46% din traficul de date mobile va fi transferat (9,6 exabytes/luna).

Unde va predomina aceasta crestere?

Ei bine, zonele predominante pentru aceste cresteri masive sunt desigur cele unde tehnologia nu mai reprezinta un lucru nou, si bineinteles acolo unde adoptia se face la scara larga si exista o populatie numeroase. Astfel zona Orientului Mijlociu si Africii va  inregistra cea mai mare rata de crestere regionala, urmata de Asia-Pacific, America Latina si Europa Centrala si de Est. Iar in ceea ce priveste generarea de trafic de date mobile zona Asiei-Pacifice va inregistra cel mai mare trafic de date mobile. In perioada 2012 – 2017, in Europa Centrala si de Est, traficul de date mobile va creste de 11 ori. Aceasta crestere este de aproape doua ori mai rapida decat traficul pe retele fixe.

In anul 2017, in Europa Centrala si de Est traficul 4G va totaliza 37% din traficul de date mobile, in comparatie cu 2% in 2012. Pana in 2017 smartphone-urile vor contribui cu 59% din totalul traficului de date mobile, in timp ce tabletele vor contoriza 12%. In Europa Centrala si de Est, traficul de date video mobile de va creste de 15 ori in perioada 2012 – 2017, cu o rata anuala de crestere de 72%. Traficul de continut video va reprezenta 64% din traficul de date mobile in 2017, in comparatie cu 49%, inregistrati la sfarsitul anului 2012.

Adoptia 4G

Multi operatori globali de telefonie mobila dezvolta tehnologia 4G pentru a se adresa cerintelor utilizatorilor individuali sau corporate pentru servicii wireless. Pe multe piete in dezvoltare, operatorii creaza noi retele mobile cu solutii 4G, in timp ce pe pietele mature acestia suplimenteaza sau inlocuiesc retelele 2G si 3G cu noile tehnologii 4G.

In 2012, retelele 2G sustineau 76% din conexiunile dispozitivelor mobile sau M2M; retelele 3G 23%, iar cele 4G doar 1%.
In anul 2012, retelele 4G contorizau 14% (124 petabytes/luna) din totalul traficului de date mobile.
Pana in 2017, retelele 2G vor sustine 33% din conexiunile dispozitivelor mobile sau M2M; retelele 3G vor atinge 57%, iar retelele 4G vor sustine 10%.
Pana in 2017, conexiunile 4G vor acumula 45% (5 exabytes/luna) din totalul traficului de date mobile.
Traficul 4G va creste de 40 de ori in perioada 2012 – 2017, cu o crestere anuala de 109%.
In anul 2012 conexiunea 4G a generat o medie de trafic de 2 GB/luna, de 18 ori mai mare decat o conexiune medie non 4G (0,110 GB/luna).

 

Concluzie

Ma gandeam acum ceva vreme, si ma gandesc aproape de fiecare data cand apare un produs nou si revolutionar pe piata, la evolutia tehnologica si la accelerarea continua a acesteia. Nu de mult se lansa o noua platforma la 4 ani, acum aproape in fiecare an asistam la o revolutie tehnologica din toate punctele de vedere. La capitolul internet nu am fost foarte atent pana acum, observam insa ca aceasta crestere este mult mai accentuata. Din punct de vedere tehnologic cam tot odata la 4 ani au loc shimbari majore de echipamente hardware, traficul insa se dubleaza de la an la an.

Pe de alta parte dispozitivele mobile sunt cele care au crescut cel mai mult in tot acest timp. Motivul principal este dimensiunea acestora, multi dintre noi prefera o tableta sau un smartphone chiar in detrimentul unui laptop sau a unui desktop, acolo unde este cazul. Chiar daca sunt la curent cu miscarea tehnologica, citesc si scriu in fiecare zi despre acest domeniu, trebuie sa recunosc sa inca sunt mai atasat de un laptop sau de un desktop decat de smartphone sau de tableta. Eficienta este mult mai mare in aceasta situatie, iar pentru mine personal asta conteaza. Prefer sa monitorizez paginile de social media de pe un monitor si nu de pe telefon, insa, aici este vorba doar de mine. Pentru multi dintre noi internetul nu este un mijloc principal de venit. Acel segment il foloseste doar pentru informare, pentru socializare si pentru comunicare. Chiar si asa, internetul este singurul lucru pe care il folosim absolut zilnic, indiferent care este scopul dorit. A devenit mai mult decat un stil de viata, si vom depinde din ce in ce mai mult de el.

Sunt curios pe de alta parte cum vor evolua si tehnologiile de compresie, transmisie in ceea ce priveste continutul multimedia. Chiar daca viteza si acoperirea sunt in crestere, referitor la internetul mobil, si tehnologia de creare a paginilor web si a continutului video trebuie sa evolueze pentru a sustine aceste valori de trafic. Aceasta este insa o discutie pentru alta data, pana atunci puteti consulta studiul complet aici.