BlackBerry Z10 – Totul sau nimic pentru RIM [REVIEW]

de: Victor Rizescu
28 03. 2013

In sfarsit am ajuns sa facem cunostinta cu ceea ce se poate numi revelatia celor de la RIM, BlackBerry Z10.

Un telefon nou, cu un design proaspat, un concept tanar care ar trebui sa puna in lumina producatorul canadian si sa il ajute in lupta cu mai marii industriei: Android, iOS si Windows Phone 8.

BlackBerry Z10 a ajuns pe adresa redactiei noastre prin intermediul programului Orange Smartphone Tester si in ultimele doua saptamani am  reusit sa il intoarcem pe toate partile. Daca a fost sau nu o experienta placuta, veti afla prin parcurgerea reviewului. In timpul utilizarii am incercat sa ne dam seama care sunt sansele de reusita ale celor de la RIM si ce rol va juca noul BlackBerry Z10 in aceasta revenire.

Design si calitatea materialelor/asamblarii

Stim cu totii ca RIM s-a impus pe piata drept partenerul ideal al utilizatorului business, iar BlackBerry Z10 nu avea cum sa nu tina cont de filosofia brandului. Atat cutia cat si corpul telefonului inspira ideea de seriozitate si simplitate cautate de cei care nu alearga dupa brizbrizuri.

Forma usor patratoasa si materialele folosite (plastic negru mat) sugereaza ideea unui device scump dar fara sa fie ostentativ. Design simplu si elegant, o carcasa echilibrata care iese in evidenta doar prin logo-urile cromate de pe fata si spate.

 

Capacul spate vine cu o textura usor cauciucata care imbunatateste aderenta in timpul utilizarii. Am apreciat si faptul ca BlackBerry Z10 ofera acces la baterie, micro-SIM si microSD, dar nu pot sa zic ca ma incanta sistemul de inchidere a capacului. Fanta din spate care permite indepartarea acestuia este destul de mare si mai mult ca sigur acolo se vor strange impuritati.

Din punct de vedere al marimii, smartphone-ul este destul de corpolent la 130 x 65.6 x 9 mm si 137g, asta avand in vedere diagonala display-ului de doar 4,2 inci. Totusi telefonul se aseaza bine in mana si nu veti avea nevoie de prea mult timp de acomodare.

Telefonie si Mesaje

BlackBerry Z10 functioneaza cu micro-SIM-uri, dar daca microSD-ul poate fi scos fara oprirea telefonului, pentru a schimba cartela veti fi nevoiti sa scoateti si bateria. Smartphone-ul primit la test este modelul STL100-1, destinat pietei din Europa, fara suport LTE 4G, dar perfect compatibil cu oricare dintre retele 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 cat si 3G: HSDPA+ 21Mbps. BlackBerry Z10 s-a descurcat in utilizarea zilnica atat in mentinerea semnalului cat si a sunetului in convorbiri.

 

Tastatura este unul dintre punctele cheie ale platformei BlackBerry 10 si a fost special gandita de cei de la RIM ca sa ofere utilizatorilor o experienta cat mai apropiata QWERTY-ul prezent pe majoritatea modelelor anterioare. Bineinteles ca pe un touchscreen apar anumite limitari, dar pot sa afirm ca BlackBerry Z10 are una dintre cele mai avansate tastaturi din cate am testat pana acum. Tastele sunt suficient de mari, iar functiile inteligente reusesc sa imbunatateasca clar atat viteza cat si acuratetea tastarii.

Display si camera

Display-ul se lauda cu o diagonala usor atipica de 4,2 inci la o rezolutie de 768 x 1280 pixeli (densitate de 355 ppi). Panoul pare sa fie un LCD care totusi se prezinta foarte bine cu unghiuri de vizibilitate mai mult decat decente, culori naturale (usor saturate), contrast peste media LCD-urilor si un nivel destul de ridicat al luminozitatii. Desi senzorul de lumina este prezent si isi face treaba bine nu am inteles de ce luminozitatea este reglata automat indiferent daca utilizatorul vrea sau nu acest lucru.

Intr-un cuvant am ramas placut impresionat de fidelitatea si calitatea imaginilor afisate pe acest display. Poate ca nu se compara cu ultimele panouri Full HD aparute, dar mai mult ca sigur va reusi sa impresioneze utilizatorii indiferent cat de pretentiosi vor fi.

Camera foto se remarca printr-un senzor de 8 megapixeli cu autofocus continuu sau la atingere, LED Flash si capabilitati video Full HD 1080p la 30 fps. Din pacate interfata este destul de saracacioasa si include dupa parerea mea mai putin decat strictul necesar. Practic nici nu puteti selecta dimensiunea pozelor, sa nu mai vorbesc de efecte in timp real sau reglaje manuale. Mi-a placut viteza de declansare, pozele fiind facute aproape instant. Am identificat ceva probleme de focalizare, care se pot observa mai ales pe filmare.

Mai jos regasiti cateva exemple foto/video realizate cu BlackBerry Z10
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Fotogafii BlackBerry Z10/”/]

Multimedia

Platforma hardware recomanda noul telefon drept unul mai mult decat capabil cand vine vorba de continut multimedia. Avem in fata noastra un smartphone cu chipset Qualcomm Snapdragon S4 Plus, procesor dual-core Krait la 1,5GHz, 2GB RAM, GPU Adreno 225, 16GB memorie interna si suport pentru suplimentarea acesteia cu microSD-uri. Totusi BlackBerry Z10 nu pot sa zic ca impresioneaza la acest capitol desi ar fi putut foarte usor sa o faca, dar ii lipseste suportul software.

Player-ul video este mai mult o gluma si asta pentru ca nu recunoaste subtitrarile si nici nu ofera posibilitatea de a le incarca sa nu mai vorbim ca nu ruleaza fisiere de tip MKV, mai ales pe cele cu sunet DTS. Momentan nu am gasit nici un player capabil in BlackBerry World fapt ce indica practic interesul dezvoltatorilor pentru sistemul celor de la RIM.

Cat despre player-ul audio, aici lucrurile stau ceva mai bine si am reusit sa ma acomodez destul de repede cu aplicatia Music. Marturisesc ca mi-ar fi placut o interfata mai intuitiva si eventual un egalizator. Aici gasiti cateva solutii in BlackBerry World, dar mai mult ca sigur pentru egalizator veti fi nevoiti sa scoateti bani din buzunar. Difuzorul plasat pe spatele telefonului in partea inferioara este destul de capabil dar parca se aude usor fortat. In casti am avut parte de o surpriza placuta, sunetul fiind puternic si bogat atat in bass cat si inalte. Ca de obicei va recomand orice alta pereche de casti decat cea din pachet (chinezarii rusinos de slabe).

Meniuri, conectivitate, memorie si baterie

BlackBerry Z10 ruleaza noul sistem de operare produs de RIM, BlackBerry 10. Aici ar fi multe de discutat despre cat de bun este, cat de bine ruleaza si daca se compara cu ce avem deja pe piata. Totusi trebuie sa avem in vedere ca vorbim despre un sistem complet NOU de operare, care este la inceput de drum si mai are nevoie de update-uri si mult suport din partea producatorului pentru a se bate cu principalii competitori. Oricine va opta pentru un BlackBerry Z10 va avea nevoie de cateva zile de acomodare indiferent daca vine dinspre Android, iOS sau Windows Phone si asta pentru ca in primul rand nu avem butoane fizice/capacitive care sa ne ajute in navigare. Totul se realizeaza cu ajutorul swipe-ului, care este folosit atat in controlarea meniurilor cat si la navigare. Uneori se simte nevoia unei functii de back sau home, dar te poti obisnui si cu swipe-ul in sus care minimizeaza aplicatiile sau swipe-ul in jos care afiseaza meniul aplicatiei in care esti.

Dupa parerea mea RIM mai are de lucrat pentru perfectionarea experientei de utilizare, dar trebuie sa recunosc ca BlackBerry 10 aduce un aer proaspat in piata SO-urilor si pe alocuri chiar mi-a placut.

Cat despre conectivitate, BlackBerry Z10 nu face compromisuri si pune la dispozitia utilizatorilor: Wi-Fi a/b/g/n dual band, Wi-Fi Direct, conexiune 3G HSDPA+, NFC, Bluetooth 4.0, micro USB pentru incarcare si conectare la PC, micro HDMI pentru conectarea TV, GPS cu suport A-GPS si mufa jack standard. Nu pot sa zic ca mi-a placut pozitionarea laterala a mufelor de incarcare si de conectare la TV si nici interactiunea cu software-ul pentru PC: BlackBerry Link, care mai mult complica transferul de fisiere.

Memoria interna este de 16GB, din care poti utiliza aproximativ 13GB pentru fisierele proprii. In cazul in care vei avea nevoie de mai mult spatiu poti oricand sa apelezi la un card microSD de pana la 32GB. Pentru a avea acces la memoria interna am fost obligat sa instalez driverele necesare si aplicatia BlackBerry Link (ambele regasite in memoria telefonului). Practic daca vreti sa faceti un transfer rapid de fisiere intre telefon si alt PC, veti pierde ceva timp cu aceste instalari fara de care telefonul nu este recunoscut.

Bateria se incadreaza oarecum in trend la cei 1800 mAh ai sai si am apreciat faptul ca poate fi schimbata in cazul in care aveti una de rezerva. Asa cum era si de asteptat autonomia nu impresioneaza, reusind sa parcurga aproximativ o zi de utilizare medie. Probabil ca daca RIM ar fi ales o alta forma si o capacitate de peste 2500 mAh ne-am fi bucurat de o autonomie superioara.

Navigare WEB si Navigatia GPS

Navigarea online e un lucru la care BlackBerry Z10 se pricepe cu adevarat. Site-urile se incarca aproape instant, fapt care se datoreaza atat platformei hardware dar mai mult ca sigur si optimizarii sistemului de operare. Browser-ul ofera functiile de baza si se dovedeste destul de capabil, am reusit sa rulam fara probleme clipuri Full HD. In BlackBerry World gasiti cateva variante mai mult sau mai putin interesante: Naija Browse, SimpleBrowser, Personal Browser, dar parca tot cel stock se misca mai bine.

GPS-ul este la pamant si asta datorita aplicatiei Maps care stie doar ca Romania exista pe o harta cu multe tari si cam atat. Gasiti cateva aplicatii in magazin, dar pentru o experienta completa mai mult ca sigur veti fi nevoiti sa platiti.

Aplicaţii si Performanta

BalckBerry World se mandreste cu 100.000 de aplicatii, multe dintre ele destul de banale sau chiar nefunctionale. E absolut normal avand in vedere ca vorbim de un sistem de operare extrem de nou care mai are multe de invatat. Nu are nici un rost sa comparam numarul aplicatiilor sau utilitatea acestora cu cele din iOS sau Android, pentru ca cele doua au in spate experienta anilor trecuti de la lansare si o comunitate imensa atat de fani cat mai ales de dezvoltatori.

BlackBerry Z10 ofera strictul necesar, dar cred ca mai dureaza pana cand va putea sa multumeasca un utilizator experimentat in asa fel incat sa il determine sa migreze inspre ecosistemul producatorului canadian.

Despre performante, nu prea ar fi multe de spus si asta pentru ca nu gasim benchmark-uri dezvoltate pentru acest sistem de operare. In experienta de zi cu zi telefonul se misca bine, raspunde rapid la comenzi si nu da semne de oboseala prea des. Totusi am reusit sa vedem si cate un lag sau crash al unor aplicatii sau chiar al camerei, dar cu un restart am rezolvat destul de repede problemele.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Benchmark-uri BlackBerry Z10/”/]

Concluzii

Ok am inteles cum se prezinta noul BlackBerry Z10, ce stie sa faca si cat de bine. Intrebarea este daca avem in fata un flagship care sa marcheze mult asteptata revenire a celor de la RIM. Fara indoiala atat smartphone-ul cat si noul sistem de operare BlackBerry 10 reprezinta un imens pas inainte al producatorului canadian. Probleme sunt si vor fi pana cand sistemul va ajunge la maturitate, timp in care ecosistemul se va dezvolta. Totusi trebuie sa avem in vedere ca RIM a riscat destul de mult prin trecerea la touchscreen si a reusit sa faca o treaba buna.

Cui se adreseaza noul BlackBerry 10 si mai ales daca merita investitia? In primul rand fanilor din sfera business, care sunt atasati de concept si s-au obisnuit cu filosofia brand-ului pe parcursul anilor de utilizare. Daca initial telefonul a intrat pe piata la preturi exagerat de mari, odata cu sosirea sa pe cale oficiala, prin Orange, acesta va putea fi achizitionat cu abonamentul Pantera 39 pentru 199 de euro. Bineinteles ca puteti opta si pentru varianta la liber cu 539 euro.

Daca ma intrebati pe mine, as fi tentat sa spun ca e scump, poate prea scump avand in vedere trend-ul actual si concurenta acerba dintre principalii competitori. Poate ca RIM ar fi facut o figura ceva mai buna daca umbla putin la preturi, asa cum au facut cei de la Google cu Nexus 4. Nu stiu cum si in cat timp vor reusi sa creasca intregul ecosistem daca mizeaza pe terminale foarte scumpe, dar pe de alta parte telefoanele slabe si mult prea ieftine ar contrazice imaginea de business.