Belkin WeMo Switch – Primul pas catre o casa inteligenta [REVIEW]

de: Alexandru Puiu
17 03. 2013

WeMo te ajuta sa faci un lucru incredibil, sa-ti transformi caminul intr-unul inteligent fara nici o procedura complicata.

 

O casa inteligenta este o casa obisnuita in aparenta, dar care ofera proprietarului un mod centralizat de a interactiona cu consumatorii de curent electric. Intr-un astfel de camin, prin intermediul unui telefon inteligent sau al unei telecomenzi complexe, puteti porni aparatul de cafea in timp ce sunteti in pat. Puteti interactiona cu elemente mecanice, gen jaluzele sau ecrane de proiectie, folosind acelasi telefon. Pentru ca va doriti sa nu trebuiasca sa va mai aduceti aminte daca ati scos sau nu din priza fierul de calcat, o casa inteligenta inseamna si programare diverselor evenimente sau actiuni. Astfel, puteti programa intre anumite ore, in fiecare zi, curentul sa fie taiat catre anumiti consumatori. Puteti alege ca in momentul in care ati iesit din casa toate usile si geamurile sa fie deschise automat sau puteti fi avertizat printr-un email daca fiul sau fiica se uita la televizor dupa ora de culcare. Notiunea de casa inteligenta sau camin destept este una complexa, a carui functionalitatea evolueaza in timp. De cele mai multe ori, implica insa o variatie a conceptelor enumerate mai sus.

Am citit multe articole despre case inteligente in care iti controlezi totul de la o telecomanda, ba chiar am cativa prieteni care lucreaza in domeniu si au fost suficient de draguti incat sa-mi explicie culisele acestei transformari. Din pacate, cu cat studiam mai atent acest aspect al unei vieti tehnologizate, constientizam niste costuri exagerate pentru implementarea intr-un apartament a unui sistem similar. In plus, cel mai mare neajuns al tranzitiei la o casa inteligenta este renovarea intregului camin. Nimic nu se bazeaza pe ceea ce aveti deja in casa si nimic nu se pastreaza. Toate aceste lucruri au fost valabile pana la aparitia familiei de produse Belkin Wemo.

Belkin WeMo

WeMo Switch impreuna cu WeMo Motion si WeMo Baby formeaza recent lansata familie de produse WeMo . Chiar daca fiecare dintre ele face un lucru diferit, toate te ajuta sa ai o casa mai desteapta. Te ajuta sa-ti creezi un camin in care, daca pleci de acasa, poti inchide printr-o conexiune la internet televizorul, masina de spalat, ventilatorul, lampa din dormitor sau fierul de calcat din living.

WeMo este si prima incursiune a polivalentilor ingineri de la Belkin intr-un domeniu complet nou. Cu toate ca nu dureaza mult sa-ti dai seama ca realizarea fiecarui gadget WeMo implica pe care compania le-a demonstrat in numeroase randuri cu seria sa de routere si AP-uri, asta nu e tot. Experienta companiei in dezvoltarea de cabluri si prelungitoare cu protectie la supratensiune si subtensiune, toate sunt concentrate in aceasta noua gama de produse.

Belkin WeMo Switch

A trecut mult timp de cand am citit primele randuri despre acest gadget si l-am asteptat cu entuziasm la test. E un lucru simplu. E o priza cu un buton de power si un led de activitate. Nu pare ca face multe si nici nu este foarte mare, se apropie probabil de dimensiunea unui dublu stecher. Nici nu este foarte greu, se incadreaza in aproximativ 150 de grame. Acesta este Belkin WeMo Switch.

Magia incepe in momentul in care introduceti in ecuatie un iPhone. In teorie, solutiile Belkin WeMo vor fi compatibile si cu dispozitive cu Android in aceasta vara. Pe Google Play exista deja exclusiv pentru Galaxy S III. Oficial insa, cel putin pentru un moment, doar iDevice-urile sunt suportate.

Dupa ce ati introdus un WeMo Switch in priza si ati instalat incepe partea de configurare. Fiecare WeMo Switch, dupa cum va veti da seama este un mic AP Wireless. In momentul in care il bagati in priza el genereaza o retea wireless nesecurizata, cu un nume sugestiv de genul WeMo-xxx, la care va veti conecta pentru configurare. Dupa conectare, intrati in aplicatia WeMo de iOS, moment in care, Switch-ul va fi recunoscut si veti fi invitat sa alegeti reteaua din casa la care sa se conecteze gadgetul WeMo. Tot atunci veti putea sa introduceti numele sub care acel WeMo Switch va aparea in aplicatia de iOS. Daca va incanta acest aspect, puteti alege si o mica poza sugestiva, pentru a va fi mai usor sa va aduceti aminte ce aveti in acea priza. In final, Switch-ul se va restarta, reteaua pe care o genera anterior va deveni invizibila si voi va puteti conecta la reteaua din casa.

Trebuie retinut ca in momentul in care ati urmat acesti pasi pe un iDevice, WeMo Switch-ul poate fi accesat prin aplicatia de pe iPhone atat din reteaua locala, cat si prin internet. Partea placuta este ca nu sunt necesare operatiuni avansate de forwardari de porturi pe router, lucrurile pur si simplu merg. Totul este foarte simplu si se aplica atat in cazul unui WeMo Switch, cat si in cazul unui numar de zece WeMo Switch-uri in aceeasi retea. Trebuie doar sa repetati procedura.

La ce ma ajuta?

Belkin WeMo Switch iti permite sa inchizi sau sa deschizi curentul pe o anumita priza din casa, oriunde te-ai afla in lume. Indiferent ce ai bagat in acea priza, alimentarea cu energie electrica poate fi taiata printr-o simpla atingere pe ecranul iPhone-ului. Partea interesanta vine insa sub forma scenariilor. Va puteti efectiv programa o ora la care o priza sa fie activata sau dezactivata in fiecare zi. Puteti porni aparatul de cafea in fiecare dimineata la 7:00. Va puteti defini niste perioade de timp intre care curentul sa fie pornit si dupa care sa fie oprit. Daca aveti o lampa legata la Belkin WeMo Switch si stiti ca veniti acasa in fiecare zi la ora cinci, puteti programa ca respectiva lampa sa fie pornita de la ora 17:00 pana la ora 23:00, cand va culcati. La fel de usor precum definiti reguli, le puteti si dezactiva pentru o perioada nelimitata de timp sau le puteti sterge complet.

Partea interesanta este insa ca toate activitatile pe care le puteti intreprinde prin intermediul Belkin WeMo Switch sunt foolproof. Este imposibil sa gresiti. In mod normal as vedea o problema in faptul ca aplicatia este in engleza, mai ales ca un astfel de aparat este dedicat in egala masura pasionatilor de tehnologie si persoanelor atehnice. Din fericire, aplicatia de iOS este atat de intuitiva incat nici nu-ti dai seama ca de fapt butoanele sunt in engleza. Intreaga interfata este sprintena si raspunde foarte bine la comenzi. Nici o secunda nu am avut sentimentul ca stau sa-m ia o comanda sau sa preia o atingere de buton.

Belkin WeMo Switch si IFTTT

este un serviciu online cross platform care functioneaza de minune, printre altele, in tandem cu Belkin Wemo Switch. In principiu, IFTTT duce ideea de scenarii, reguli sau retete pe care le puteti defini pe baza WeMo Switch la un cu totul alt nivel.

Dupa ce ati activat suportul pentru IFTTT printr-un cod PIN din aplicatia de iOS si v-ati creat un cont pe site-ul cu pricina, sunteti gata de actiune. Din acel moment, Belkin WeMo Switch poate sa faca mult mai multe lucruri comunicand cu un univers intreg de servicii online.

Din doar cativa pasi va puteti de exemplu defini o regula prin care, daca primiti un email de la o persoana importanta pe Gmail sa se stinga o lampa din casa. Am experimentat aceasta functie si timpul de raspuns a fost de aproximativ 7 minute din momentul receptionarii emailului pana in momentul in care s-a stins lampa. Daca definiti o legatura intre un serviciu gen AccuWeather prin IFTTT, lumina din casa se poate aprinde in momentul in care a apus soarele sau se poate stinge cand soarele a rasarit. Desi lucrez de multi ani in acest domeniu, eficienta si modul simplist prin care dispozitivul WeMo poate face lucruri complicate mi se pare spectaculos.

Pret si concluzii

In Romania un Belkin WeMo Switch poate fi achizitionat prin Orange sau Altex la un pret de 215 lei. Daca optati pentru un pachet care sa includa un WeMo Switch si un senzor de miscare WeMo Motion, pretul pachetului este de 435 de lei. Indiferent de optiunea pe care o alegeti, Belkin WeMo Switch este un produse deosebit. Este genul de lucru de care nu stiai ca ai nevoie pana nu il ai in casa. Este cea mai ieftina metoda prin care poti castiga confortul psihologic ca in momentul in care ai plecat de acasa nu ai lasat ceva in priza. Este alta mancare de peste si, desi sunt convins ca vor mai aparea produse similare, momentan este unic prin simplitatea sa. Nu in ultimul rand, este un gadget complex care angreneaza un complex de functii inteligente fara ca tu sa-ti dai seama. Sper doar ca va fi promovat suficient, altfel, prin faptul ca nici nu stii ca ar putea exista ceva de genul acesta, nu vei sti ca-l poti cumpara la un pret decent.