Belkin @TV – Un gadget pentru TV in deplasare [REVIEW]

de: Alexandru Puiu
09 02. 2013

Intr-un univers guvernat de aplicatii care iti permit sa accesezi posturi TV in deplasare contra cost, un gadget al celor de la . Intitulat Belkin @TV, dispozitivul din imagine este instalat intre receiverul primit de la operatorul de televiziune  si TV. Se conecteaza la internet wireless sau cu fir, se configureaza, dupa care puteti vedea toate posturile TV atat din reteaua locala cat si prin internet.

La ce ma ajuta?

In stilul de viata aglomerat pe care il traim, daca lucram in permanenta la PC, ni se intampla cu usurinta sa ne asezam dimineata la birou, sa ne apucam de lucru si sa ne mai ridicam doar seara. Mancam in fata computerului, divertismentul provine tot de la computer iar pauzele implica un clip sau doua pe YouTube. In cazul meu de exemplu, televizorul este neatins cateva saptamani la rand. Cu alte cuvinte, platesc un abonament, si nu ma uit niciodata la nimic. Aici .

Daca vreti sa va uitati la posturi TV pe computer, atat local cat si prin internet, acest aparat usureaza intreaga procedura. In cazul in care sunteti posesorul unei tablete sau al unui smartphone, beneficiul este exponential. Pentru HBO GO exista o aplicatie dedicata de iOS si o optiune pe care trebuie sa o platiti suplimentar operatorului de televiziune. Cu Belkin @TV, daca aveti HBO acasa puteti vedea filmele preferate si in deplasare, fara un cost extra. Indiferent daca sunteti in bucatarie sau in tren, daca ati instalat si configurat cum trebuie produsul de mai sus,  pentru care platiti un abonament acasa. Puteti schimba postul TV, puteti da volumul mai tare si puteti interactiona cu toate optiunile pe care vi le ofera decodorul oferit de operatorul de televiziune. Belkin @TV functioneaza de minune impreuna cu un Mac, un PC, un iPhone, un iPad sau un dispozitiv cu Android.

Conectarea dispozitivului

Dispozitivul de fata este foarte simplu de configurat daca sunteti atent la cabluri. In primul rand trebuie sa retineti ca nu lucreaza cu continut digital, deci nu-l puteti folosi cu un decodor care trimite catre TV un semnal pe HDMI. Asta nu inseamna ca sunteti neaparat limitat la calitate. Avand in vedere ca va intereseaza un semnal de calitate in deplasare, de cele mai multe ori conexiunea la internet nu va permite sa faceti streaming de continut HD. In plus, trebuie sa aveti in vedere ca nu este importanta doar viteza de download de la fata locului. Semnalul TV este trimis online la o calitate care variaza in functie de viteza de upload pe care o aveti acasa. Partea de upload este importanta ca sa stiti pe cine dati vina cand un post TV nu se vede foarte bine.

Am scris in introducere ca acest gadget intra intre TV si decodor, cu alte cuvinte va trebuie doua randuri de cabluri. Belkin @TV este compatibil atat cu un semnal video complex cat si unul component. In functie de optiunile pe care vi le ofera TV-ul si decodorul, puteti face orice combinatie dintre cele doua. Astfel, puteti prelua semnalul in format component de la decodor si-l puteti inainta catre TV in format video complex sau SCART. In cutia produsului este inclus un adaptor de la video complex la SCART care va ajuta daca TV-ul din sufragerie nu vine cu acest conector sau daca respectivul port este deja ocupat.

Pe langa cablurile RCA, pentru sunet stereo, mai trebuie sa conectati doua emitatoare infrarosu. Acestea sunt necesare pentru ca atunci cand va aflati in deplasare sa puteti schimba postul de la TV folosind Belkin @TV-ul ca pe o telecomanda. Legat de acest aspect trebuie sa conectati emitatoarele la portul IR Blaster de pe spatele aparatului si sa aveti grija ca la capatul celalalt sa fie orientate catre receptorul infrarosu al decodorului de la operatorul de televiziune.

Conectarea dispozitivului la internet si integrarea acestuia in reteaua locala este un alt aspect important. Desi aveti doua posibilitati si aparatul functioneaza la fel de bine cu o conexiune wireless sau ethernet, in timpul configurarii este necesar sa-l conectati cu fir la router sau la PC.

Instalare

Dupa fire vine partea de software. Instalarea si configurarea aparatului se poate realiza prin intermediul unui PC sau Mac.  Dupa ce l-ati instalat, programul incepe sa va caute dispozitivul @TV in reteaua locala. Daca l-a gasit, primul lucru este sa caute un update de firmware pentru gadgetul Belkin. In cazul in care gresiti ceva pe partea de configurare sau vreti sa faceti niste experimente cu alti parametrii de functionare, asistentul de instalare este in permanenta disponibil in meniul de start de la computer.

In etapa urmatoare trebuie sa alegeti un model de decodor din lista. Am ramas placut impresionat sa vad cateva sute de modele suportate. Desi partea de semnal audio video functioneaza foarte bine si daca nu nimeriti sau gasiti modelul vostru de decodor, aceasta particularitate ajuta produsul celor de la Belkin sa-si asume mai bine rolul de telecomanda. Nu trebuie sa va descurajati daca nu gasiti modelul vostru exact de decodor de la operator. In cazul in care gasiti producatorul, puteti experimenta cu butoanele de pe o telecomanda virtuala pentru a verifica ce functioneaza si ce nu. Daca ceva nu functioneaza puteti oricand sa alegeti alt model din lista sau alt cod infrarosu. In plus, Belkin a creat o adresa de email ATTVVirtualRemoteUpdates@belkin.com la care puteti trimite numele producatorului, modelul, operatorul vostru de televiziune si tara in care va aflati. Tot Belkin promite ca in doar 4 zile veti rula din nou instalarea @TV si va veti gasi modelul vostru de decodor.

O etapa importanta este configurarea routerului din casa pentru ca Belkin @TV sa fie accesibil prin internet. Dupa cum se vede si in captura de mai sus, asistentul de instalare incearca sa va configureze automat routerul daca aveti functia UPnP (Universal Plug and Play). Daca nu reuseste sa faca automat acest lucru, aici ar fi utile cateva cunostinte de baza de retelistica. Practic, trebuie sa faceti forward la niste porturi aferente Belkin @TV in sectiunea de Port Forwarding sau Virtual Servers a routerului vostru. Pentru a nu experimenta prea mult cu diverse setari, la apasarea butonului verde marcat Try Again, din imaginea de mai sus, setup-ul verifica daca totul este in regula si partea de configurare a fost realizata cu succes. In final nu mai trebuie decat sa alegeti un nume de utilizator si o parola prin care sa accesati de oriunde continutul TV pentru care platiti un abonament acasa.

Redare Continut

In cazul meu, partea de cabluri, de configurare si experimente cu diferite setari a durat 15 – 20 de minute. Nu este putin insa trebuie sa aveti in vedere faptul ca acest lucru se intampla o singura data.

@TV Player poate fi gasit in versiuni dedicate de Mac, PC, iPhone, iPad, smartphone cu Android sau tableta cu Android. Am facut diferentierea intre telefon si tableta pentru ca Belkin a creat 2 aplicatii de iOS si 2 de Android pentru a oferi o experienta optimizata utilizatorilor de dispozitive portabile. Eu am experimentat aplicatiile dedicate pentru iPhone, iPad si, dupa cum se vede si in captura de mai sus, si cea de PC, cu rezultate foarte bune.

Un aspect placut al interfetei de redare pentru PC este ca, indiferent de decodorul vostru, puteti alege un design de telecomanda personalizat. In acest caz butoanele care nu functioneaza in cazul vostru sunt inaccesibile si pe telecomanda de pe ecran. Pe iOS exista un singur model de telecomanda.

In ceea ce priveste functiile avansate legate de redare, puteti sa inregistrati continut video la o calitate buna, identica de altfel cu cea de pe ecran, in format MP4 cu sunet stereo AAC. Ca sa va faceti o idee de dimensiunea fisierelor, cu setarile implicite, 3 minute de captura ocupa 24 MB. Implicit exista si functia Timeshift, utila din doua puncte de vedere. In primul rand puteti sari peste reclame si in al doilea rand puteti derula inapoi in cazul in care ati ratat o secventa si vreti sa o revedeti. In cazul in care aveti niste treaba si nu vreti sa ratati o scena importanta dintr-un film, un alt avantaj este ca puteti sa puneti pe pauza transmisia si sa continuati redarea in cateva minute. Pe iPad, optiunile descrise mai sus functioneaza la fel de bine. Singurele detalii pe care trebuie sa le aveti in vedere in cazul unui dispozitiv cu iOS sunt ca inregistrarile pot fi redate doar in aplicatia celor de la Belkin si ca atat timeshift-ul cat si captura nu sunt accesibile decat in cazul in care aveti 5GB spatiu pe iDevice.

Legat de rularea continutului de pe Belkin @TV de la distanta, exista o singura restrictie ce trebuie sa o aveti in vedere cand cumparati aparatul. Pe pagina de suport a produsului scrie ca din reteaua locala pot fara probleme sa fie conectati mai multi utilizatori si sa vada acelasi film sau emisiune. Acest lucru nu este valabil insa daca folositi o conexiune 3G. Atata timp cat m-am aflat pe WiFi atat cu iPad-ul cat si cu notebook-ul continutul TV a fost redat fara probleme. In momentul in care am trecut iPad-ul pe 3G, mi-a aparut un mesaj care m-a atentionat ca un client din reteaua locala acceseaza streamul oferit de @TV si ca trebuie sa-l opresc pe acela pentru a continua redarea pe 3G. Avand in vedere ca ar fi existat in continuare limitarea de a vedea acelasi continut pe care il vede si cealalta persoana conectata nu vad aceasta limitare ca fiind un minus semnificativ. Mai ales ca rareori ati fi avut o viteza de upload care sa va permita sa aveti conectati doi clienti simultan care sa aiba o calitate buna a semnalului video afisat.

Performanta si concluzii

Pentru functiile avansate pe care le integreaza dispozitivul celor de la Belkin este mai usor de instalat si configurat decat te-ai astepta. Din experienta mea, este vizibil efortul producatorului de a face ceva destept intr-un mod cat mai prietenos cu utilizatorul. Este adevarat ca este necesara un pic de atentie si ca s-ar putea chiar sa deschideti manualul pentru a va lamuri cu cateva aspecte, in final veti realiza ca a meritat.

Belkin @TV ofera o calitate buna a semnalului video, va scapa de plata unui abonament suplimentar pentru un serviciu pe care il aveti deja si va ajuta sa vedeti din Italia sau America toate posturile TV de acasa. Pretul unui astfel de gadget este de aproximativ 180 de euro. La prima vedere ar putea parea destul de mare si in functie de bugetul vostru s-ar putea chiar sa fie. Trebuie sa aveti insa in vedere utilitatea unui astfel de produs si daca se potriveste situatiei voastre. Daca aveti un smartphone si o tableta sau petreceti foarte mult timp pe computer, acasa sau la birou, investitia se justifica. Intr-un scenariu clasic, luati in calcul de exemplu costul unor aplicatii pentru accesarea posturilor TV in conditii optime, al unui TV tuner de laptop, al cablurilor pe care trebuie sa le trageti prin casa de la decodor la la laptop. Toate acestea sunt inlocuite cu un produs compact care arata bine si care se integreaza fara probleme in reteaua locala si online.

In opinia mea acesta este un gadget care-si justifica pretul, mai ramane sa decideti si daca Belkin @TV isi justifica prezenta in casa voastra. Am mentionat cumva faptul ca va scapa si de achizita unui decodor suplimentar de la Dolce, Digi sau UPC? Cu astfel de produse,  Belkin isi extinde latura polivalenta a afacerii sale si reuseste sa desfiinteze definitiv mitul unei companii care stie sa faca doar routere si accesorii pentru smartphone-uri sau tablete.