ASUS Fonepad – Telefonul… tableta… dispozitivul 3G [PREVIEW]
ASUS Fonepad este unul dintre dispozitivele putin controversate ale momentului. In esenta este vorba despre o tableta de 7 inci, care permite si efectuarea apelurilor de voce.
Sistemul de operare Android este unul gratuit pentru dezvoltatori, iar unul dintre putinele lucruri care diferentiaza la momentul actual, un smartphone de o tableta, lasand deoparte desigur dimensiunile, este functia de apelare vocala. Aplicatia de apelare vocala, precum si cea de contacte nu sunt prezente pe majoritatea tabletelor din piata. E drept, cu mici tweak-uri si cel mai probabil un „root” acestea se pot instala si folosi fara probleme. producatorul insa a decis sa separe aceste doua dispozitive in primul rand pentru a isi mari profitul vanzand si telefoane si tablete, si pentru a simplifica lucrurile si a mentine barierele intre cele doua categorii.
Aceasta linie de demarcatie a inceput sa fie din ce in ce mai stearsa in ultima vreme pana cand Samsung, si acum ASUS au adus pe piata dispozitive de 8 si respectiv 7 inci ce permit efectuarea de apeluri vocale in reteaua 3G. Din acest moment poate fi considerat in mod oficial, ca se va ajunge la o contopire a acestor dispozitive, si va ramane valabila definitia de smartphone pentru cele cu o diagonala a ecranului de 5 inci sau sub aceasta.
ASUS Fonepad este un dispozitiv interesant, in primul rand din prisma configuratiei. Spre deosebire de Galaxy Tab 8, acesta are un procesor Intel Atom Z2420 cu o frecventa de 1.2 GHz si un ecran cu o diagonala de 7 inci. Procesorul este unul single-core, insa beneficiaza de HyperThreading-ul specific producatorului. In practica este un Pentium 3, miniaturizat pentru dispozitivele mobile si care functioneaza pe o arhitectura ARM, insa detine si o serie de elemente de arhitectura x86.
In categoria dispozitivelor asemanatoare de la ASUS avem sub acesta pe Memopad, si deasupra lui pe celebrul Nexus 7. Pretul acestei tablete/telefon este destul de scazut, iar fara o analiza sumara fugim cu gandul imediat la calitatea materialelor folosite. ASUS a invatat totusi ca acesta este ultimul aspect care trebuie neglijat. Dispozitivul se prezinta foarte bine, cu o carcasa metalica, robusta, si un display de calitate avand o serie de specificatii ce inspira performanta.
La prima vedere Android-ul versiunea 4.1.2 este foarte rapid, iar pachetul software cu care vine este destul de generos. Sensibilitatea touchscreen-ului si rapiditatea cu care preia comenzile este de laudat. Vom vedea daca situatia se mentine si dupa ce am sa il incarc cu toate conturile de social media si de mail pe care le folosesc in mod constant.
Pe langa slot-ul de SIM avem si unul pentru carduri microSD, ce suporta memorii pana la 32 GB, pe langa cei 16 GB pe care ii detine tableta. Greutatea este relativ scazuta, doar 340 grame, iar din specificatiile producatorului unul din elementele pentru care as recomanda-o este faptul ca are un microfon auxiliar pentru Noise Cancelling. Vom reveni cu mai multe detalii imediat ce ii vom face cateva teste, si o vom folosi pe post de telefon, cu un handsfree desigur, pentru a vedea cum se comporta in situatii de utilizare zilnica. Pana atunci va lasam in compania unor imagini cu ASUS Fonepad, care, am uitat sa va spun, costa doar 1100 Lei in magazinele online din Romania.