Apple se modernizeaza: MacBook-uri, iPad-uri, Mac-uri si aplicatii noi
Intr-o perioada in care toate companiile mici si mari lanseaza produse competitive, Apple lanseaza dintr-un foc noi iPad-uri, Mac-uri si MacBook-uri.
In cadrul evenimentului anuntat in urma cu aproximativ o saptamana, Tim Cook a iesit pe scena increzator ca va reusi sa linisteasca gurile rele. Practic, cu cateva produse noi, hardware si software, gigantul din Cupertino si-a actualizat in mai putin de doua luni intreaga oferta. Dupa iPhone-urile anuntate luna trecuta, acum a venit momentul ca Apple sa anunte un nou iPad Air, un iPad mini cu Retina Display, noi MacBook Pro-uri cu Retina Display si un Mac Pro care nu a mai fost actualizat de cativa ani buni. In plus, tot azi a avut loc lansarea oficiala a noului OS X Mavericks, urmasul popularului Mountain Lion lansat anul trecut si a unor suite de aplicatii iLife si iWork modernizate.
iPad Air si noul iPad mini
Daca tot au fost subiectul unor valuri intregi de zvonuri in ultimele saptamani, voi incepe sinteza celui mai recent eveniment Apple, desfasurat astazi in San Francisco, cu noile iPad-uri.
In sfarsit, Apple a schimbat designul popularului iPad, pentru prima oara de la iPad 2. Acesta poarta numele de iPad Air si, daca ar fi sa cautam niste similaritati de design cu alte produse ale companiei, acelea ar fi actualele modele de iPad mini. Practic, vorbim deja de a cincea generatie de iPad, ocazie cu care compania condusa de Tim Cook a micsorat semnificativ specificatiile estetice ale produsului, singura constanta ramanand ecranul de 9,7 inci cu o rezolutie de 2048 x 1536 pixeli. In primul rand, greutatea a scazut de la 635 grame la 453 de grame, in timp ce grosimea este mai mica cu 20 de procente fata de generatia a patra, pana la exact 7,5 milimetri. Marginea ecranului a fost redusa cu un spectaculos 43%.
La interior, locul cel mai important il are noul SoC Apple A7, pe care l-am intalnit pentru prima oara in iPhone 5S. Acesta este ajutat de procesorul de miscare M7. Daca ati ratat preview-ul la iPhone 5S, trebuie retinut ca A7 este un procesor revolutionar in comparatie cu orice alt SoC de la Qualcomm sau Nvidia disponibil la aceasta ora. Este primul construit pe arhitectura de 64 de biti si integreaza nu mai putin de un miliard de tranzistori. Daca va incanta comparatiile cu tablete vechi de trei ani, cei de la Apple au declarat ca noul iPad este de 8 ori mai rapid decat prima generatie de iPad si de 72 de ori mai sprinten pe partea de processare grafica. Integreaza o antena WiFi cu MiMo pentru o conexiune wireless cat mai rapida, iar varianta cu modul GSM este compatabila cu o gama foarte variata de frecvente LTE folosite la nivel global. Camera principala din noul iPad are 5 megapixeli si, cum ne-am obisnuit deja, filmeaza la rezolutie Full HD. Camera frontala beneficieaza de un upgrade prin prisma unor pixeli de dimensiuni mai mari si a unui senzor BSi mai luminos. Autonomia a ramas aceeasi precum la toate celelalte modele de pana acum si anume de 10 ore.
iPad-ul Air va fi disponibil global de la 1 noiembrie, inclusiv in Romania. Se va comercializa la acelasi pret precum vechiul iPad, incepand de la 500 dolari pentru modelul cu 16GB WiFi si 629 dolari pentru 16 GB cu WiFi si 4G. Pentru ca nu putea lipsi un pic de diversitate pe partea de colorit, iPad-ul anuntat astazi va putea fi achizitionat in argintiu si Space Gray.
iPad-ul mini a primit in sfarsit update-ul bine meritat la un panou Retina Display. Cu aceasta ocazie, de la o rezolutie de 1024 x 768 pixeli a sarit pana la 2048 x 1536 pixeli. Nu vine cu o reinventare a designului, dar beneficieaza de acelasi upgrade pe partea de specificatii pe care il vedem in iPad Air. Astfel si in acest caz s-a petrecut tranzitia la un SoC pe 64 de biti, A7 plus procesorul de miscare M7. In acest caz, combinatia de mai sus promite o performanta de 4 ori mai mare decat a modelului precendent, in conditiile in care panoul inghesuie de 4 ori mai multi pixeli. Autonomia de 10 ore a ramas si in plus vedem camera iSight de 5 megapixeli pe spate si camera perfecta pentru FaceTime HD pe fata. Ca si culori, noul Mini este disponibil in Space Gray si argintiu, iar pretul incepe de la 399 dolari pentru varianta de 16GB WiFi si 529 pentru 16GB WiFi+LTE. O alta schimbare fata de prima generatie consta in disponibilitatea unui iPad mini cu 128GB de spatiu, atat cu WiFi – 699 dolari, cat si cu WiFi si 4G la 829 dolari. Vechiul iPad mini va ramane pe piata la un pret mai mic de 299 dolari in SUA, dar doar in varianta de 16GB.
Pentru ca nu puteau sa nu profite de ocazie pentru a lansa noi accesorii, Apple a anunte noi carcase si huse multicolore pentru iPad Air si iPad mini la preturi incepand cu 39 de dolari.
Noi MacBook Pro-uri cu Retina Display
Avand in vedere ca sistemele MacBook Pro cu Retina Display nu sunt nici pe departe ieftine, este incredibil faptul ca cei de la Apple au asteptat atat de mult sa faca tranzitia la procesoare Inte Core de generatie a patra – Haswell. Cu toate acestea, mai bine mai tarziu, decat niciodata. Ca urmare, desi noile MacBook Pro-uri de 13 si 15 inci cu Retina Display nu au parte de un upgrade estetic, interiorul este complet schimbat. Varianta de 13 inci face un salt de autonomie pana la 9 ore, in timp ce modelul de 15 rezista 8 ore departe de priza. Ambele sisteme ascund SSD-uri mai rapide pe PCI Express, porturi Thunderbolt de generatia a doua, WiFi IEEE 802.11ac, iar GPU-ul din noul MacBook Pro de 15 inci este un GeForce GT 750M.
O mutare interesanta din partea producatorului este micsorarea pretului cu 200 de dolari pentru configuratiile standard. Astfel, un MacBook Pro de 13 inci cu Retina Display, Core i5 la 2,4 GHz, 4GB RAM si un SSD de 128GB costa 1300 dolari. Un MacBook Pro de 15 inci cu Retina Display, un quad core i7 la 2GHz, 8GB RAM si un SSD de 256GB scade sub pragul psihologic de 2000 dolari pana la 1999. Ambele sisteme pot fi achizitionate incepand de astazi, cel putin in Statele Unite, la noi probabil ca mai dureaza vreo doua saptamani.
Pentru ca tranzitia la Retina Display nu mai putea pentru foarte mult timp sa permita in oferta si modele cu rezolutie standard, aceasta a fost o ocazie pentru gigantul din Cupertino de a scoate MacBook Pro-ul de 15 inci din magazinul virtual. Intre timp, MacBook Pro-ul normal de 13 inci a beneficiat de o scadere de pret de pana la 999 dolari.
Noul Mac Pro, foarte scump si foarte performant
Inceputul este simplu, vorbim
In ceea ce priveste conectica, indiferent de scenariile pe care le aveti in minte, este imposibil ca noul Mac Pro sa nu se incadreze. Are pe spate nu mai putin de 6 porturi Thunderbolt 2.0, fiecare capabile de 20GBps in doua sensuri. In plus, mai are doua porturi Gigabit Ethernet, un HDMI, patru porturi USB 3.0, o iesire de casti si una hibrida input/output.
Pentru a justifica, cel putin partial, pretul fabulos, Phil Schiller a descris acest mic gigant ca fiind ,,computerul pe care il vei folosi pentru 10 ani”. Singura comparatie cu fostul Mac Pro a fost ca acela consuma cu 70% mai mult curent decat ceea ce a anuntat azi Apple. Ca un mic detaliu, daca ati dezvoltat o reticenta fata de produsele create in China, noul Mac Pro este Made in USA.
Noutati software
Desi nu s-a comparat niciodata pe partea de preturi pentru sistemele de operare cu ceea ce oferea Microsoft, este interesant de retinut ca cel mai nou sistem de operare, creat de Apple pe parcursul ultimului an, a fost lansat astazi si nu costa nimic. Il puteti descarca si instala fara probleme din AppStore si nu trebuie decat sa aveti instalat pe sistem Snow Leopard, Lion sau Mountain Lion. Am mai discutat si in trecut de Mavericks care, pe langa un set de numeroase imbunatatiri pe partea de performanta, vine cu aplicatii dedicate pentru iBooks si Maps si cu versiuni actualizate de Calendar, Preview si multe altele.
Suita iLife primeste primul upgrade dupa 2010 si vine cu versiuni noi de iPhoto, iMovie si Garage Band atat pentru iOS cat si pentru OS X Mavericks. Ca o nota generala, acestea incoporeaza o interfata simplificata, aparent mai curata decat vechile iteratii. Daca va numarati printre cei care ati facut tranzitia la iPhone 5S, va puteti bucura de faptul ca aceste programe, precum toate celelalte preinstalate odata cu iOS 7 sunt optimizate pentru 64 de biti. In ceea ce priveste pretul noilor utilitare, acestea sunt gratuite pentru fiecare iDevice nou sau sistem Mac incepand de astazi.
iWork este alternativa la Microsoft Office creata de Apple si include Keynote, Pages si Numbers. Astazi, noile versiuni ale celor trei aplicatii vin cu noi interfete mai simple si suport pentru procesarea pe 64 de biti. Daca va incanta ideea de colaborare cu un colectiv de colegi la un document, acum aveti aceasta posibilitate prin intermediul iWork for iCloud. Ca si in cazul iLife, pretul pentru suita iWork este egal cu zero, pentru cei care achizitioneaza un iDevice nou sau un nou sistem al celor din Cupertino.
In final
Cum era de asteptat, Apple a facut o treaba foarte buna in a lansa niste produse care sa-ti ia ochii si care sa incorporeze suficient de multe elemente noi in comparatie cu vechile generatii incat sa justifice achizitia. Vorbesc aici de noile iPad-uri si MacBook Pro-uri cu Retina Display. Pentru cei care folosesc o tableta cu Android mai ieftina, este in continuare evident ca Apple nu vrea sa atace sub nici o forma acel segment de piata. In plus, chiar si cu micile scaderi de preturi, pe alocuri, vorbim in continuare de produse premium destinate amatorilor de iDevice-uri in particular si produse Apple in general. Nu cred ca noutatile anuntate astazi de compania lui Tim Cook vor face o treaba spectaculoasa sa aduca noi utilizatori in ecosistemul Apple, deoarece majoritatea actualizarilor sunt incrementale si mai putin revolutionare. Eventual, noul Mac Pro s-ar putea sa fie o alta mancare de peste in comparatie cu optiunile existente pe piata. Avand insa in vedere segmentul de piata caruia i se adreseaza aceasta jucarie, e foarte probabil ca nici macar sa nu-si gaseasca loc vreodata intr-un Apple Store din Romania.