Allview Viva Q8 – O tableta pentru vremurile noastre [REVIEW]

de: Alexandru Puiu
29 07. 2013

O noua tableta a celor de la Allview, Viva Q8, incearca sa atraga atentia cu un set de specificatii decente si o versiune recenta de Android.

Intotdeauna am privit cu o reticenta enorma produsele IT romanesti. Multe sunt produse in China si au pe ele doar o eticheta autohtona, dar niciodata nu am putut accepta scuza ca sunt produse adresate segmentului de buget. Cei mai multi producatori de tablete, smartphone-uri sau notebook-uri isi fac partea de asamblare in China, iar in SUA s-a produs de mult o explozie a tabletelor ieftine si performante. NU mai exista nici o scuza pentru gadgeturile facute prost, neperformante, care, in loc sa-ti faca viata mai usoara, iti consuma timp pretios si nervi pe masura. S-ar putea sa aiba legatura si cu faptul ca am fost utilizator de iPad de la primul model si domeniul in care activez mi-a permis sa pun mana pe cele mai noi tablete cu Android. Indiferent de motiv, insa, nu am crezut nici o secunda ca acest produs al brasovenilor imi va schimba parerea.

Dupa aceea, am pus mana pe Viva Q8. Desi pe parcursul acestui articol voi aduce numeroase argumente care justifica achizitia acestei tablete in defavoarea altora cu un pret similar, alt lucru e mai important decat atat. Sentimentul pe care l-am simtit in momentul in care m-am jucat cateva zile cu tableta Allview a fost de un produs bun, trainic, capabil sa ma ajute la toate sarcinile pe care am ajuns sa le indeplinim prin intermediul unei tablete. Nu este nici pe departe un produs high-end, insa acest aspect se reflecta si in pretul rezonabil. ,,Echilibrat” cred ca este cel mai bun atribut pentru a defini Viva Q8.

Elemente de design

Din multe puncte de vedere, Viva Q8 este o tableta similara cu un iPad mini. Pentru ca sunt de parere ca un raport de aspect de 4:3 este mai potrivit pentru o tableta, consider atuuri similaritatile dintre cele doua modele. Are exact 7,9 inci, precum tableta celor de la Apple, si impartaseste rezolutia de 1024 x 768 pe care gigantul din Cupertino o foloseste de cativa ani pentru tabletele sale. Panoul folosit este tot un IPS LCD, iar calitatea acestei componente este evidenta de la primele secunde de interactiune. Din punctul meu de vedere, ecranul reprezinta 90% dintr-un astfel de gadget. Daca imaginea afisata, constrastul si unghiurile de vizibilitate sunt impecabile, o tableta are de zece ori mai multe sanse sa paraseasca raftul magazinelor. Se pare ca cei de la Allview au invatat la ce sa fie atenti, iar experienta acumulata in ultimii ani este mai evidenta ca niciodata in Viva Q8.

Are 200 x 139 x 7,5 milimetri intr-un pachet care cantareste doar 357 grame. Este o tableta usoara care se manevreaza cu usurinta, fara sa simti vreo secunda ca o scapi din mana. Este plasticoasa precum majoritatea smartphone-urilor si tabletelor pe care le gasim in magazine. In schimb, calitatea finisajelor si a imbinarilor este foarte buna, motiv pentru care eu, personal, nu am simtit ca interactionez cu un gadget ieftin. Am putea aduce argumentul ca la 800 de lei nu mai este neaparat o tableta ieftina, avand insa in vedere ca un iPad mini cu greu il gasesti la mai jos de 1300 de lei, iar un Nexus 7 incepe de pe la 850 de lei, Viva Q8 e cu siguranta mai jos decat media de pret. Poate fi achizitionata atat cu o carcasa alba, cat si neagra. In specificatii este trecut spatele ca fiind de aluminiu. La o privire mai atenta, s-a confirmat acest aspect, sunt convins insa ca prea putini il vor observa, cel putin pe varianta neagra.

La prima vedere, aceasta este o tableta fara butoane. Nu are nici un buton fizic pe partea din fata, sub ecran si nici butoane de volum pe lateral. Doar pe marginea superioara avem doua butoane metalice, unul in partea stanga pentru pornit dispozitivul si scos din stand-by si al doilea care va ajuta sa iesiti rapid din orice aplicatie. Mufa de casti este pozitionata in coltul din dreapta sus si tot pe aceasta latura avem doua porturi, un microUSB si un micro HDMI. Un aspect interesant este ca portul microUSB functioneaza atat pentru transfer de date si incarcare a tabletei, cat si ca USB Host, cu mentiunea ca ambele cabluri sunt incluse in pachet. Am facut experimente si a functionat bine la redat clipuri MKV la rezolutie Full HD de pe un stick USB de 32GB formatat NTFS. In teorie, suporta si modemuri 3G, nu am testat insa aceasta functionalitate. Spatiul de stocare poate fi extins prin intermediul unui card microSD de pana la 32GB pe care il introduceti in cititorul de pe marginea din stanga a aparatului. Pe marginea inferioara, avem doua difuzoare stereo. Nu ma asteptam sa fiu impresionat si nici nu am fost de calitatea acestora. M-a incantat insa sunetul curat, incet, fara ambitii de bas puternic, dar cu abilitatea de a surprinde un spectru larg de frecvente fara distorsiuni.

Specificatii

Aceasta este una dintre primele tablete cu un procesor quad core de la AllView. Dupa cateva sapaturi, am descoperit ca foloseste un SoC creat de Allwinner cu numele de A31S, a carui diagrama bloc o vedeti mai sus. Vine cu o combinatie intre un Cortex A7 quad core tactat la 1GHz si un GPU PowerVR SGX544 MP2 cu 8 core-uri. Ca un mic detaliu, o versiune a aceluiasi GPU, SGX544MP4 este integrata in cel mai recent iPad, a patra generatie. Cantitatea de memorie RAM este de 1GB DDR3, iar spatiul de stocare intern este de 8GB. Vine cu Wireless N, dar nu are Bluetooth. Desi personal nu ma afecteaza foarte tare acest detaliu, daca aveti casti wireless sau vreti sa ascultati muzica la o boxa Bluetooth, nu veti avea aceasta posibilitate cu Viva Q8. Si senzorul GPS lipseste din ecuatie. Avem in schimb un accelerometru care s-a comportat exemplar intr-o sesiune de Real Racing 3.

Avand in vedere fragmentarea versiunilor de Android pe tablete, am fost foarte curios sa vad ce au preinstalat cei de la Allview pe cea mai noua creatie a lor. Momentan, avem Android 4.2.2, care era ultima versiune pana zilele trecute, cand au anuntat cei de la Google o a treia versiune de Jelly Bean, Android 4.3. Desi schimbarile dintre versiuni sunt multe si marunte, cel mai mult ma incanta sistemul de verificare al aplicatiilor, prezent aici si introdus pentru prima oara in Android 4.2, prin care puteti preveni instalarea de malware.

Calitatea capturilor in conditii de iluminare foarte bune este rezonabila. In orice alta situatie, zgomotul de imagine este foarte puternic. Partea de captura este asigurata de doua camere, cea frontala de 0,3 megapixeli pentru video conferinte si cea principala de 5 megapixeli. Desi sunt complet impotriva imortalizarii momentelor importante cu ajutorul tabletelor, ar fi fost dragut sa avem si un blit pe spatele tabletei, nu este cazul aici. Filmeaza Full HD, la o rezolutie de 1920 x 1080 cu o viteza de 30 de cadre pe secunda.

Performanta si concluzii

Inainte de a incepe sa asociez niste scoruri performantei Viva Q8, as vrea sa insist un pic asupra impresiei pe care ti-o lasa la utilizare. Multi utilizatori de tableta sau smartphone nu se joaca, insa profita de abilitatea fiecarui dispozitiv de a rula mai multe aplicatii simultan. Cu totii suntem interesati sa intram si sa iesim rapid din aplicatii, sa nu avem parte de intarzieri cand navigam pe internet sau de sacadari cand ne uitam la un film. Tableta celor de la AllView a trecut cu brio toate aceste teste. Mai ales pe partea de multi-tasking, este un sentiment placut sa pornesti un film Full HD, sa-l transformi in fereastra, sa-i dai ce dimensiune vrei tu si in fundal sa navighezi pe internet.

Am testat autonomia tabletei cu luminozitatea ecranului la 30% folosind un script care reincarca la 30 de secunde aceeasi pagina de internet complexa cu continut Flash si HTML5. In acest scenariu, am obtinut 5 ore si 36 de minute, cu mult peste cele 4 ore specificate de Allview pentru bateria de 4000 mAh. In standby, am reincarcat bateria tabletei la 100%, nu am folosit-o trei zile si am fost placut impresionat sa vad ca dupa 72 de ore era la 93%.

Ca teste, am folosit AnTuTu Benchmark, AnTuTU 3DRating, 3DMark, Quadrant Standard si RealPi Benchmark.  In AnTuTu Benchmark am obtinut 12026 de puncte, defalcat pe ARM – 1446, CPU Integer – 2644, CPU Float – 1838, 2D Graphics – 1137, 3D Graphics – 4241, Database IO – 470, SD Card Write – 89 si SD Card Read – 161. Ca sa va faceti o idee legata de performanta acestei tablete, in modulul de comparatie din AnTuTu, scorurile au fost similare cu cele obtinute de un Nexus 7, cu mentiunea ca Viva Q8 a avut scoruri mai mari pe partea de grafica 2D si 3D. In AnTuTU 3DRating scorul a fost de 4172 de puncte cu o medie de 15,2 cadre pe secunda. In solutia cross-platform a celor de la Futuremark am rulat cele doua teste Ice Storm si Ice Storm Extreme cu rezultatele de 5043, respectiv 2814 puncte. 3DMark-ul a apreciat performanta acestei tablete ca fiind similara cu Galaxy S3 – 5120, respectiv 3095 puncte. In RealPi a durat 33,48 de secunde pana mi-a calculat un un milion de zecimale pentru Pi. In Quadrant Standard, scorul final a fost de 2692 de puncte cu 7556 pentru CPU, 2752 pentru memorie, 991 pentru I/O, 256 pentru performanta 2D si 1903 pentru performanta 3D.

In final, sunt de parere ca Viva Q8 va fi un succes daca se va investi suficient de mult in promovare. Cat am folosit-o, nu mi s-a blocat niciodata. Pachetul de aplicatii preinstalate va fi suficient pentru majoritatea utilizatorilor, iar daca sunteti stresati pe partea de securitate in cutie este inclusa si o licenta de Bitdefender pentru Android. Pretul mi se pare rezonabil si, chiar daca am evitat pana acum tabletele romanesti, pe aceasta o recomand.