ZyXEL NWD2205 – Un wireless mic, mic, mic… pe USB [REVIEW]

de: Radu Neagu
31 05. 2012

 

ZyXEL NWD2205 este un adaptor wireless N pe USB, un dispozitiv care te poate salva de la multe batai de cap in configurarea unei retele, mai ales pe un sistem desktop.
Adaptoarele Wireless USB nu sunt tocmai cele mai cautate produse din categoria de retelistica, probabil ca sunt depasite ca vanzari chiar si de routere, produse in general mai scumpe. Motivul este destul de simplu: toate laptopurile, telefoanele mobile sau alte dispozitive cu acces la internet vin deja cu un modul wireless intern, cel putin in ziua de astazi.

Ce te faci atunci cand vrei sa conectezi un desktop la noul router achizitionat, insa nu vrei sa te apuci sa „pozezi” cabluri prin toata casa, si nici nu vrei/sau nu poti sa deschizi carcasa sistemului? Cea mai simpla solutie este un astfel de adaptor, care va fi si subiectul articolului de astazi.

Cateva cuvinte despre ZyXEL

ZyXEL nu are un nume foarte sonor pentru consumatorii de rand, insa putini, mai ales cei care au lucrat sau lucreaza in domeniu, stiu ca ZyXEL este unul dintre liderii asiatici in privinta echipamentelor de retelistica. Compania, fondata in 1989 in Taiwan, ofera solutii complete utilizatorului, indiferent de complexitatea acestora. Spre deosebire de un producator gen Asus, care are in portofoliu o gama restransa de dispozitive, ZyXEL poate oferi suport si echipamente pana la nivel Enterprise sau chiar operatori GSM.

 

 DESIGN SI SPECIFICATII

 

ZyXEL NWD2205 are un design simplu, minimalist si practic. Descrierea se poate rezuma la aceste cateva cuvinte, avand in vedere ca este mai mic decat aproape orice stick USB pe care il am prin casa. E chiar mai mic decat un bat de chibrit. Este practic, pentru ca nu are un capac pentru conectorul USB, capac ce se pierde destul de usor, si detine un lacas pentru prinderea unui snur. Are si un buton WPS (Wireless Protection System) ce usureaza conectarea la un router aflat in apropierea acestuia. Sincer sa fiu, nu am folosit aceasta functie pana acum, insa de cand am securizat routerul cu o parola complexa de aproape 20 de caractere, pe care nu o mai pot tine minte, mi se pare o optiune demna de luat in seama. La conectarea sistemului la retea se apasa butonul de pe adaptorul USB si cel de pe router si gata.

Putina atentie insa, mufa stick-ului nu este metalica, asadar este predispusa la rupere daca nu e apasata cu putina finete.

Pachetul contine CD-ul cu drivere si un cablu prelungitor de aproximativ 5 cm lungime. Cablul este o idee excelenta mai alex ca este rigid si poate fi orientat catre „directia semnalului”. Ma refer aici la situatiile in care stick-ul este in spatele unui PC sau intr-un USB din partea mai putin vizibila a unui laptop, in spatele display-ului. Cablul poate functiona astfel pentru a imbunatati pozitia fata de semnalul wireless, iar pentru laptopurile cu conectorii USB prea apropiati, pentru a favoriza folosirea eficienta a acestora.

[table id=115 /]

 

INTERFATA SI INSTALARE

 

Instalarea stick-ului se face foarte rapid pe orice sistem de operare. Stiu ca se recomanda instalarea driverelor inainte de introducerea lui in portul USB, insa nu cred ca am avut niciodata rabdare sa procedez asa. Probabil am mizat pe faptul ca poate OS-ul, fiind destul de nou, ar avea drivere pentru acesta si nu mai e nevoie sa mai caut CD-ul in pachet. Chestie de comoditate 🙂

 

Interfata este simpla si usor de inteles. Contine toate elementele necesare configurarii si identificarii rapide a relei wireless. Ecranul te intampina cu meniul de Status sau Link Info unde este specificata puterea semnalului, tipul retelei, adresa MAC, tipul de securitate folosita si canalul de functionare. In coltul din stanga jos se poate observa posibilitatea comutarii intre modul Station si AP. Standard este in modul Station, ceea ce inseamna ca functioneaza ca si client pentru router. In modul AP poate retransmite ca un Acces Point semnalul catre alte portabile sau PC-uri, creand o noua retea interna. In meniul Adapter se poate configura modul de Power Saving, QoS (Quality of Service) sau modul de securizare cu routerul.

 

 GALERIE IMAGINI

 

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ZyXEL NWD2205/”/]

 

TESTE SI CONCLUZII

 

Am mentionat mai devreme ca adaptorul dispune de o optiune de Power Saving. Aceasta permite reducerea consumului adaptorului atunci cand nu face trafic in retea sau cand  sistemul intra in standby. Este util mai ales pentru un laptop unde fiecare consumator extern implica o diminuare a timpului de functionare pe baterie. Adaptorul nu se inchide complet ci doar scade din intensitatea semnalului si implicit din viteza de transfer. Optiunea WMM prioritizeaza traficul de tip streaming audio-video ce include si aplicatiile de voice de genul Skype sau Yahoo Messenger.

[table id=116 /]

Testarea propriu-zisa a avut loc cu doua routere, pentru compatibilitate, ambele cu suport pentru protocolul 802.11 N300, unul Belkin si unul Linksys. Am verificat transferul de la o distanta de 1 metru si jumatate in prima faza si apoi de la 6 metri cu usa inchisa, in celalat capat al apartamentului. Ulterior am incercat pe distanta scurta si transferul fara securizare wireless. Este important si acest test pentru ca poate oferi o idee despre performantele maxime ale stick-ului, nu recomand insa nici o retea de tip wireless fara o parola, cat de simpla ar fi aceasta.

Putem observa ca rata de transfer este constanta atat la o distanta minima, cat si maxima a stick-ului fata de router. Ar fi fost o problema daca acesta oscila in viteza de transfer atunci cand este mai departe de punctul de acces. Mentionez ca testele s-au facut cu optiunea de Power Saving pe Off, pentru a nu influenta puterea diminuata automat a semnalului, atunci cand este aproape de router. Diferenta dintre cele doua zone de test este putin sesizabila in practica, viteza scazand destul de putin. Recomand o pozitionare la cel putin 1 metru fata de router pentru a nu exista interferente negative care diminueaza viteza.

Unii ar putea spune ca este inutil un astfel de dispozitiv. Tind sa ii contrazic. Atunci cand ai un sistem pe care nu vrei sau nu poti sa il demontezi din motive de garantie, aceasta este singura solutie viabila pe care o ai. De asemenea pentru un laptop cu o placa de retea 802.11 g cu o viteza redusa de transfer este un upgrade mai ieftin si mai practic. Chiar si pentru un sistem care face parte din doua retele distincte este tot cea mai simpla solutie pe care o vad. Desigur, nu vei obtine 100 sau 1000 Mbps ca in cazul unui cablu fizic, insa atunci cand chiar nu ai nevoie de o astfel de viteza poti folosi acest produs ce poate fi achizitionat la un pret de pret de aproximativ 70 lei.

O singura mica problema am avut cu el, si dupa ce m-am documentat am realizat ca laptopul meu este de vina. In momentul in care aveam un trafic intens pe adaptor, atat download cat si upload, testul suprem de Torrent bineinteles, sistemul imi dadea un frumos ecran albastru si se restarta. Problema era de la portul USB, care era suprasolicitat si nu putea oferi cei 500 mAh ceruti de stick. O masuratoare a portului a demonstrat ca poate oferi doar 380 mAh maxim, putin insa pentru functionarea buna a adaptorului. Initial am crezut ca era vorba de o incompatibilitate cu driverele, insa am avut aceeasi problema pe acelasi port si cu o camera foto. Asadar, daca sunteti in aceeasi situatie ca mine schimbati pozitia acestuia pe alt port USB si ar trebui sa se rezolve. De asemenea, nu recomand cabluri prelungitoare mai lungi de 50 cm pentru a nu pierde din tensiunea conectorului.

Ca sa fiu putin carcotas, pe final, mi s-ar parea o idee buna ca stick-ul sa contina o memorie flash cu driverele direct pe el, la fel ca in cazul unui Modem 3G. Pe mine personal m-ar ajuta enorm o astfel de facilitate, si cred ca nu sunt singurul, atunci cand instalez un sistem si trebuie sa copiez driverele de retea LAN sau Wireless de pe alt PC. Insa aceasta este doar o idee, nu o observatie. 🙂