WWDC 2012: Apple vine cu actualizari la MacBook-uri, OS X si iOS

de: Alexandru Puiu
11 06. 2012

Astazi a avut loc cea de a 23-a conferinta anuala WWDC – World Wide Developers Conference prezentata in mare parte de Tim Cook – CEO Apple si Phil Schiller. In cadrul evenimentului pe langa o serie de statistici si realizari ale companiei, au fost prezentate si o serie de noutati remarcabile.

MacBook Air-ul va fi disponibil de acum inainte cu procesoare Ivy Bridge tactate pana la 2 GHz. Va integra pentru prima oara 2 porturi USB 3.0 si va fi disponibil pentru achizitie cu pana la 512GB spatiu de stocare. Camera integrata va fi HD 720p.

MacBook Pro-urile fac de asemenea tranzitia la USB 3.0, procesoare Ivy Bridge si, nu in ultimul rand, la placi video NVIDA GeForce GT650M cu arhitectura Kepler.

Tot acum s-a lansat un nou sistem portabil care poarta numele extrem de sugestiv de Next Generation MacBook Pro. Cu o grosime de 0,71 inci, aproape la fel de subtire ca MacBook Air, cu doar 2 kilograme greutate. Ecranul este de 15,4 inci, iar panoul folosit este Retina Display cu o rezolutie incredibila de 2880 x 1800 – 220 ppi. Unghiuri de vizibilitate sunt extrem de bune iar glare-ul a fost redus cu 75%. Sistemul de operare a fost actualizat pentru noul ecran. Autonomia noului MacBook este de pana la 7 ore. In ceea ce priveste conectica, noul MacBook cu ecran Retina are doua porturi Thunderbolt, doua USB-uri, un HDMI, un cititor de SD-uri si o mufa de casti.

Pretul in SUA pentru noul sistem va fi de 2.200$.

UPDATE 1:

OS X Moutain Lion a mai primit cateva functii noi inainte de lansarea oficiala. Sistemul de dictare de pe iPad este prezent acum si pe Mac. iCloud este integrat in tot sistemul de operare. Documentele din orice aplicatie se sincronizeaza cu Cloud-ul, iar prin intermediul noului SDK dezvoltatorii pot profita in noile aplicatii de aceeasi functionalitate.

PowerNap este o noua functie ce va fi disponibila utilizatorilor de MacBook Air si MacBook Pro – cu conditia sa fie modelele lansate astazi. PowerNap permite sistemului aflat in standby sa sincronizeze informatiile cu cloud-ul.

In total, vor fi peste 200 de functii noi in noul Mountain Lion.

Safari a devenit mult mai performant. In testele celor de la Apple figureaza ca la JavaScript ar fi cel mai rapid browser la ora actuala. Noul Safari integreaza Unified Search, precum Chrome. Iar daca sunteti posesor de iDevice-uri, taburile de pe fiecare vor fi accesibile si in noul Safari printr-un singur click. Daca vreti sa va vedeti toate tab-urile deschise ca pe iPhone, gen thumbnailuri, cu continut care se actualizeaza in timp real, aveti si aceasta optiune.

Noul OS X va veni pentru dezvoltatori cu extrem de multe API-uri noi. Va avea un pret de 20 de dolari si va fi disponibil incepand cu luna iulie a acestui an.

UPDATE 2:

S-a anuntat oficial iOS 6. Numarul de functii noi este de asemenea foarte mare. Siri  a invatat sa vorbeasca despre sport, scoruri la meciuri si performanta jucatorilor.  Siri face o treaba mai buna cand vine vorba de restaurante datorita unor parteneriate cu Yelp si Open Table – pentru rezervari. Siri poate acum sa raspunda la intrebari legate de filme, actori si regizori. Siri poate in sfarsit sa ruleze aplicatii instalate pe iPhone la comanda. De acum Siri va fi disponibil si pe noul iPad, nu doar pe 4S.

Facebook este de acum integrat in tot sistemul de operare. Va autentificati in Settings si puteti posta pe Facebook din Photos, Maps, Safari sau orice alta aplicatie. Evenimentele de pe Facebook se vor propaga acum in noteficari si aplicatia de calendar.

In momentul in care sunteti sunat, daca dati cu degetul in sus puteti trimite un mesaj sau puteti configura un reminder legat de respectivul apel. O noua functie in meniul de configurari este „Do not disturb” sau Nu deranjati care va permite sa definiti o perioada de timp in care telefonul sa nu scoata nici un sunet sau vibratie. Functia este perfecta pentru noptile in care chiar vreti sa dormiti.

Facetime merge in sfarsit folosind o conexiune de date 3G sau 4G. O noua functie din iOS 6 este Offline Reading List. Daca vreti sa cititi un articol mai tarziu, il puteti salva in Reading List iar iPhone-ul va descarca tot continutul paginii pentru o vizualizare ulterioara.

Din Safari puteti urca imagini direct in paginile cu buton de browse. Tot cu iOS 6 vom vedea o noua aplicatie intitulata Passbook care va va permite sa salvati parole si documente importante din diverse aplicatii, gen bilete la film, boarding pass-uri la avion, cupoane de reduceri, etc.

Noua aplicatie Maps suporta 3D si nu mai are nici o treaba cu Google Maps, a fost dezvoltata intern de catre Apple si include atat Turn by turn Navigation, cat si peste 100 milioane de obiective, afaceri, baruri, restaurante. Partea de GPS functioneaza chiar si cu telefonul inchis sau ecranul blocat. Siri poate raspunde la intrebari legate de traseu. O noua functie din Maps, intitulata FlyOver, va va permite sa zburati deasupra oraselor, asemanator cu 3D Maps de la Google. Spre deosebire de Google nivelul de detalii pare incredibil, iar intregul continut nu este descarcat, este randat de dispozitiv in 3D pe baza informatiilor descarcat.

Pe langa detaliile prezentate, iOS 6 va mai integra atat 200 de functii noi, cat si cateva sute de API-uri pentru dezvoltatorii de aplicatii. iOS 6 va fi disponibil incepand cu aceasta toamna si va rula fara probleme pe iPad 2 si 3, pe iPhone 3GS, iPhone 4 si iPhone 4S si pe iPod Touch-urile de a 3 si a patra generatie.