Un nou record absolut: Camera care poate vedea celulele canceroase din sange

de: Alexandru Puiu
10 07. 2012

Indiferent de tipul de cancer de care vorbim, acesta poate fi detectat intr-o faza incipienta si cu o precizie mult mai mare datorita unui sistem performant dezvoltat de o echipa de ingineri de la Universitatea California – Los Angeles.

Plecand de la cea mai rapida camera din lume si imbunatatind functionalitatea acesteia pentru a castiga nivelul de zoom al unui microscop, sistemul pare extrem de eficient in a identifica pana si celulele care se misca cu o viteza incredibila prin sange. Dispozitivul UCLA, a carui dezvoltare a inceput in 2009, in acest moment se afla intr-un stadiu extrem de evoluat. Tot progresul fost legat exclusiv de studiul microfluidelor si de procesarea in timp real a imaginilor desfasurate cu o viteza incredibila prin fata mai multor seturi de lentile.

In practica, noul sistem poate identifica o celula canceroasa specifica, de exemplu, cancerului la san dintr-o mostra sangvina cu o rata de eroare de 1 la 1 milion. Este evident si pentru un ochi neantrenat ca aceasta performanta reprezinta un record absolut. Viteza de procesare a celulelor, de 100.000 de celule pe secunda, este de aproximativ 100 de ori mai mare in comparatie cu dispozitivele asemanatoare aflate in folosinta in acest moment.

Finalitatea unui astfel de sistem este scaderea costurilor si micsorarea erorilor in diagnosticare. Pana acolo insa, camera poate fi folosita pentru detectie in stadii incipiente ale bolii si pentru monitorizarea efectelor radiatiilor si a altor forme de tratament asupra celulelor canceroase.

Incercand sa gaseasca aplicatii si in alte domenii, nelegate de oncologie, cercetatorii au afirmat ca testarea urinei si monitorizarea calitatii apei sunt domenii fezabile care ar putea profita de acest sistem avansat.

Din pacate, pana la aceasta ora nu se cunosc foarte multe detalii legate de momentul in care aceasta tehnologie isi va gasi locul intr-unul din laboratoarele moderne de diagnosticare medicala.