Top 10 aplicatii de iOS si Android pentru vacanta

de: Alexandru Puiu
24 07. 2012

Desi multi ati fost deja in vacanta, la fel de multi bifati zilele din calendar pana la urmatorul concediu. Avand in vedere ca smartphone-ul a devenit deja accesoriul omniprezent din buzunarele celor mai multi dintre noi, ar fi si pacat sa nu profitati de cateva aplicatii care sa va faca viata mai usoara cand va aflati departe de casa.

Cu toate ca eu sunt un utilizator entuziast de terminale cu iOS, de aceasta data voi face o exceptie. Diferentele minore dintre oferta din App Store si in Google Play m-au facut sa profit de aceasta ocazie pentru a surprinde aplicatii pentru primele doua cele mai populare platforme ale momentului. Astfel, mai jos, am realizat un top 10 al aplicatiilor pe care eu personal le consider de un real ajutor in concediu.

1. AroundMe (iOS si Android)

AroundMe este una din acele aplicatii care te salveaza de cele mai multe probleme, indiferent unde te-ai afla. Desi necesita o conexiune activa la internet (un aspect nu foarte placut cand va aflati in afara tari), dupa ce detecteaza pozitionarea geografica, afiseaza un numar impresionant de puncte de interes, impartite frumos pe categorii. De la farmacii pana la baruri sau magazine Apple, AroundMe va ajuta sa gasiti tot ce va intereseaza. Filtrand automat locatiile pe baza de distanta, un tap pe un punct de interes va oferi o harta si, unde este cazul, numar de telefon. Aplicatia este gratuita atat pentru iOS, cat pentru Android.

iTunes App Store

Google Play

 

2. Ataxi (iOS) si Ro Taxi (Android)

Ataxi este aplicatia mea favorita de gasit Taxi-uri in Romania, indiferent in ce localitate ma aflu. Nici macar nu trebuie sa fie un oras mare sau un municipiu. Baza de date folosita cuprinde mai multe companii de taxi din fiecare localitate, vedeti rapid preturile pentru fiecare companie. O singura atingere afiseaza si o serie de numere de telefon aferente companiei alese. Puteti defini companii favorite, iar in momentul in care ati intrat in aplicatie, in functie de locul in care va aflati, sunteti invitati sa alegeti o companie din orasul respectiv. Desi se pot face actualizari ocazional la baza de date, aplicatia nu necesita o conexiune la internet pentru a functiona.

Ca o alternativa la Ataxi, pentru Android am gasit Ro Taxi. Ambele aplicatii sunt gratuite si au o functionalitate asemanatoare.  Pentru a evita ,,rechinii” din fiecare gara sau aeroport, incercati sa aveti in permanenta o astfel de aplicatie pe smartphone.

iTunes App Store

Google Play

 

3. Accuweather (iOS si Android)

Indiferent daca mergeti la mare si vreti sa stati la plaja sau vizitati un oras pentru cateva zile, prognoza meteo nu ar trebui sa lipseasca. AccuWeather.com este una dintre cele mai avizate aplicatii pentru acest tip de informatii. Va puteti seta mai multe orase de interes care se actualizeaza automat in momentul in care intrati in aplicatie, iar daca nu aveti acces la internet sunteti restrictionat la ultimele informatii descarcate.

Dupa cum se poate vedea si mai sus, pe langa prognoza pentru urmatoarele zile, puteti vedea informatii legate de umiditate, presiune atmosferica sau viteza a vantului. De asemenea, puteti vedea vremea probabila defalcata pe ore. Daca va pricepeti la traducerea unor astfel de informatii, la sectiunea video puteti vedea miscarea frontului atmosferic. Aplicatia este gratuita si se gaseste atat in magazinul celor de la Apple, cat al celor de la Google.

iTunes App Store

Google Play

 

4. Booking.com (iOS si Android)

Booking.com este cel mai mare portal de spatii de cazare din lume. Prin aceasta aplicatie gasiti peste 220.000 de hoteluri din 169 de tari, iar calitatea serviciilor, sistemul de rating folosit si preturile sunt demne de laudat. Este incredibil ce se poate realiza cu o baza de date bine pusa la punct si prin sensibilizarea proprietarilor de hoteluri si pensiuni. Folosesc Booking de cativa ani si de fiecare data cand ajung la un hotel pe care l-am rezervat prin acest serviciu este evident faptul ca intreg personalul incearca sa te stimuleze sa dai un rating pozitiv.

Aplicatia este disponibila si in limba romana, merge atat pe Android cat si pe iOS, si va permite setarea foarte multor filtre pentru a gasi exact ce cautati. Pana si functie de rezervare este simpla si intuitiva.

iTunes App Store

Google Play

 

5. GlobeConvert Free (iOS)

Daca aveti norocul sa ajungeti in SUA, Anglia si multe alte cateva tari, cu siguranta veti avea dificultati in a intelege unitatile de masura. GlobeConvert, pe langa faptul ca este o aplicatie gratuita, va permite sa faceti conversii intre extrem de multe unitati de masura. Nu lipsesc nici multipli sau submultipli respectivelor unitati de masura. In cazul in care aveti nevoie deseori de o unitate de masura, prin definirea unor conversii favorite le puteti accesa cu usurinta. Aplicatia functioneaza fara acces la internet, desi isi poate actualiza ocazional baza de date. Interfata este simpla si eficienta.

iTunes App Store

 

6. Viber (iOS si Android)

Indiferent ce tip de smartphone aveti in posesie, este foarte probabil sa aveti instalata aplicatia Viber. Daca nu o aveti, mai ales inainte de a pleca intr-un concediu recomandarea mea este sa instalati neaparat aceasta aplicatie pe iPhone-ul sau Androidul din dotare. Este o aplicatie gratuita, cross-platform, si functioneaza perfect in locatiile cu WiFi si cateodata si cu 3G. Folosind numarul de telefon ca nume de utilizator, in momentul in care ati intrat in aplicatie nu trebuie sa va adaugati prieteni in lista, agenda se populeaza automat cu cei care au instalat Viber pe propriul numar. Aplicatia este aproape identica ca interfata cu aplicatia pe care o folositi in mod uzual pentru a da telefon, iar de mai bine de un an aveti posibilitatea de a trimite si mesaje text.

Cel mai important aspect este ca toate acestea functioneaza doar prin intermediul unei conexiuni stabile la internet.

iTunes App Store

Google Play

 

7. XE Currency (iOS si Android)

Indiferent unde mergeti, XE Currency este o aplicatie care va face o treaba foarte buna in a va ajuta sa nu fiti furat de bisnitari, case de schimb sau chiar banci. Aplicatie este gratuita, merge si pe iOS si pe Android, si face un lucru simplu si bine. Desi este evident ca vorbim de o aplicatie al carei scop este conversia monetara, XE Currency face aceasta actiune oferind si cateva elemente suplimentare care fac diferenta. Afiseaza grafice de evolutie a pretului fiecarei monezi si include, ca bonus, si preturile metalelor pretioase. In plus, in momentul in care ati introdus o cifra in partea de sus, puteti vedea simultan transformare respectivei cifre in mai multe monezi. Pentru a schimba moneda din care veti sa faceti transformarea este suficient sa atingeti alta moneda si sa o trageti in partea de sus a ferestrei.

Functioneaza si fara acces la internet, in permanenta afisand in partea de sus data si ora ultimei actualizari.

iTunes App Store

Google Play

 

8. Navigon Europe (iOS si Android)

Desi sunt foarte multe aplicatii de navigatie, si multi utilizatori prefera iGo de exemplu, TomTom sau Garmin, eu personal folosesc Navigon de aproximativ 2 ani si am foarte multe argumente pentru a sustine aceasta aplicatie in fata altora, atat pe iOS, cat si pe Android. Aplicatia este extrem de rapida, actualizarile sunt dese, iar interfata raspunde foarte bine la comenzi. Navigon vine cu un manager de harti din care puteti descarca, in functie de nevoie, hartile tarilor care va sunt de interes, si tot de aici puteti sterge hartile de care nu mai aveti nevoie. Astfel, niciodata nu veti avea spatiu ocupat aiurea de o harta de 2GB a Europei cand, de cele mai multe ori, aveti nevoie de navigatie doar in Romania, eventual Ungaria, Austria, Germania.

Punctele de interes sunt actualizate extrem de des si, printr-un mod creativ, intitulat Reality Scanner, puteti misca smartphone-ul vazand pe ecran, peste imaginilie capturate cu camera, diverse puncte de interes din imprejurimi. Navigon, in momentul in care este folosit in mod pieton, foloseste busola din smartphone si va permite sa vedeti in timp real, in timp ce miscati aparatul, ce strazi sau puncte de interes aveti in fata.

Daca aveti acces la internet, in momentul in care faceti un traseu, puteti vedea temperatura in localitatea de destinatie si eventual, folosind Google Street View, puteti vedea o imaginea, precum cea de mai sus. Pretul este destul de piperat, dar mai puteti prinde oferte in momentul in care apar actualizari semnificative. Eu de exemplu am dat anul trecut 60 euro pe aplicatie, in timp ce in mod normal aplicatia era 90 euro. La ora actuala pe Google Play este 272 lei iar pe iTunes App Store 313 lei.

iTunes App Store

Google Play

 

9. Google Translate (iOS si Android)

Chiar daca s-au spus multe despre Google Translate, serviciul actualizat in permanenta de cei de la Google va poate ajuta sa va exprimati in peste 64 de limbi straine si, din punctul meu de vedere este cam cea mai performanta platforma de acest gen. Este adevarat, sunt multe greseli, iar in cazul propozitiilor mai luni ar putea chiar sa deformeze teribil senzul propozitiilor. Cu toate acestea, la lucruri mai simple merge, chiar foarte bine, motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca de pe smartphone.

Necesita, din pacate, o conexiune permanenta la internet, dar in momentul in care va aflati intr-un taxi in China sau Polonia, pretul unui MB de trafic este infim in comparatie cu banii pe care ii puteti pierde plimbandu-va printr-un oras necunoscut.

iTunes App Store

Google Play

 

10. Romanian Airports (iOS si Android)

Pe sistemul, aplicatiile simple sunt cele mai bune, Romanian Airports va ofera informatii legate de toate avioanele care decoleaza si aterizeaza de pe aeroporturile Bacau, Bucuresti Otopeni, Cluj-Napoca si Timisoara. Toate zborurile sunt defalcate pe decolari si aterizari, iar in momentul in care selectati o categorie, vedeti in timp real, pentru urmatoarele 24 de ore, cateva informatii legate de fiecare zbor in parte. Vedeti numele zborului, destinatia, ora programata pentru decolare, plus ora reala la care a plecat sau a aterizat respectivul avion. Daca plecati din Romania sau pur si simplu daca mergeti sa preluati pe cineva de la aeroport, ar fi pacat sa fiti luati prin surprindere de o intarziere in momentul in care puteti avea respectivele informatii pe smartphone.

Aplicatia este gratuita si se gaseste sub aceeasi forma atat pe App Store-ul celor de la Apple, cat si pe Google Play.

iTunes App Store

Google Play