SUA incepe experimentele cu implanturi pe creier

de: Alexandru Puiu
08 12. 2012

Un mare pas inainte din punct de vedere tehnologic a fost facut zilele trecute de un grup de medici care au initiat o serie de implanturi pe creier .

Cu speranta de a incetini evolutia bolii Alzheimer, un grup de chirurgi de la Spitalul John Hopkins au facut primul implant pe creier din SUA. Boala Alzheimer este recunoscuta pentru prevenirea trecerii de informatii din memoria de scurta durata in cea de lunga durata. Pe termen lung, are efecte dezastruoase asupra caliatii vietii bolnavilor. Aceste implanturi au ca scop stimularea cresterii hipocampusului, portiunea creierului responsabila de transferul de informatii descris mai sus. Partea de stimulare se realizeaza prin intermediul unui set de electrozi, alimentati de la o baterie plasata sub piele. Ca impact, acestia din urma trimit impulsuri creierului. In urmatorul an alti 40 de pacienti vor lua parte la experiment si vor fi supusi unor interventii chirurgicale pentru introducerea respectivului stimulator.

Aceasta interventie nu se numara nici pe departe printre primele implanturi pe creier inregistrate vreodata. In Europa si Canada interventii chirurgicale similare au fost facute pentru tratarea bolii Parkinson, a depresiei, a sindromului Tourette si a altor boli generate de o slaba activitate neuronala.