Kindle Fire – Cat dai, atat face [REVIEW]

de: Cătălin Nițu
20 02. 2012

In America exista in acest moment doi giganti importanti care ofera continut media digital: Apple si Amazon. In timp ce Apple a mers pe calea integrarii mai multor produse hardware intr-un singur ecosistem, Amazon a ales calea internetului, oferind in ultima vreme servicii axate pe conceptul de cloud computing. Utilizatorul are acces de oriunde la toate melodiile, filmele, cartile si serialele TV pe care le-a cumparat, insa pana acum nu exista un mod mai personal de a le accesa.

Ei bine, asa a luat nastere Kindle Fire, prima tableta din celebra gama de cititoare de carti electronice Kindle. Desi Amazon a prezentat-o ca o tableta in toata regula, scopul adevarat al acesteia este sa faciliteze accesul la continutul utilizatorilor de oriunde, fapt care in final incurajeaza noi achizitii pentru imbogatirea librariei virtuale.

Design si detalii tehnice

Ca si restul produselor din gama Kindle, noul Fire vine intr-o cutie simpla de carton, pe care este imprimat logo-ul Amazon, iar pe lateral numele dispozitivului. Cartonul folosit pare a fi realizat din hartie reciclata, ceea ce poate aduce puncte in plus din punct de vedere ecologic, insa nu si din punct de vedere estetic. Odata deschisa, cutia ne dezvaluie tableta Fire, impreuna cu un incarcator de priza (de America, din pacate). Asta este tot. Nu mai exista nimic altceva in cutie. Nici macar un simplu cablu micro-USB nu a fost inclus, asa ca daca va ganditi sa achizitionati o asemenea tableta, asigurati-va ca aveti cu ce sa o conectati la computerul personal.

Cand vine vorba de designul noului terminal, nu pot spune ca iese cu ceva in evidenta. Este o tableta cu un display a carui diagonala masoara sapte inci, neagra complet, cu spate din plastic pe care este gravat cuvantul Kindle. Singurul buton fizic se gaseste in partea de jos a ecranului, iar functia acestuia este sa porneasca si sa opreasca dispozitivul. De altfel, este foarte ciudata pozitionarea acestuia in partea de jos, alaturi de conectorul micro-USB si de jack-ul de casti. Boxele stereo sunt amplasate deasupra display-ului. In rest nu exista nimic altceva notabil la exteriorul lui Kindle Fire. Nu exista butoane de volum, de trecere in modul silentios sau pentru a bloca orientarea ecranului.

Sub „capota” neagra si total neinteresanta a lui Fire se gaseste un procesor dual-core TI OMAP 4 4430 la 1 GHz, cu 512 MB RAM, procesor grafic PowerVR SGX 540 (folosit si in anumite iDevices). Display-ul de 7 inci afiseaza imagini in rezolutia 1024 x 600, este realizat pe baza tehnologiei IPS si este protejat de un strat de Gorilla Glass. Desi este echipat cu WiFi, nu exista Bluetooth pentru cei care vor sa asculte muzica fara cabluri, iar modulul de 3G este complet absent. De altfel, exista o singura varianta de Fire, iar aceasta include doar 8 GB de spatiu de stocare, din care numai cinci sunt accesibili.

Software

Amazon a folosit o versiune modificata de Android Gingerbread pentru Kindle Fire. Acest lucru nu inseamna ca tableta de fata este compatibila cu aplicatiile de pe Android Market, intrucat nu exista acces la acest magazin. Dupa cum spuneam si la inceput, Fire a fost realizata special pentru a oferi continut de pe magazinele Amazon, iar acest lucru este evident in toate aspectele interfetei.

Aceasta este impartita pe taburi, primul dintre ele fiind Newsstand (a nu se confunda cu aplicatia pentru reviste si ziare de pe iOS). Aici gasim ceva numit Carousel, care se prezinta sub forma unui soi de Cover Flow pentru ultimele fisiere si/sau aplicatii accesate. Sub acesta pot fi atasate aplicatii si fisiere favorite, iar fiecare rand este un nou raft. De altfel, rafturile sunt prezente in toate meniurile de pe Fire. Fiecare sectiune are butoanele Cloud si Device in partea de sus pentru a diferentia continutul prezent pe serverele Amazon care pot fi descarcate pe Fire, de cele care sunt deja pe tableta.

Spuneam mai devreme ca nu exista butoane fizice in afara Power, asa ca totul se face folosind ecranul. In partea de sus se gaseste o bara cu doua functii. In partea stanga exista un buton care semnalizeaza notificarile, iar in partea dreapta exista indicatorul de baterie si de semnal WiFi. O simpla apasare in acest colt este de ajuns pentru a aduce un mic sertar cu butoane. Acestea au functiile obisnuite: blocarea orientarii ecranului, pornirea WiFi, schimbarea volumului, a luminozitatii ecranului si ofera si accesul la setari mai complexe, intr-un meniu asemanator cu cel de pe Androidul clasic. Chiar daca este putin peste mana sa fii nevoit sa dai doua comenzi pana cand ajungi la setarea de volum, nu este tocmai o experienta neplacuta.


Chiar daca la prima vedere interfata folosita pentru Fire arata destul de bine, lucrurile mici sunt cele care conteaza. Amazon nu este o companie cunoscuta pentru talentul de dezvoltator de sisteme de operare sau pentru finisarea meniurilor, iar omiterea unor mici animatii pentru diferitele comenzi este putin deranjanta. Chiar si mica latenta la schimbarea orientarii ecranului este deranjanta. Fiind obisnuit cu interfetele pe care iOS si Android le ofera si cu atentia la detalii inclusa in acestea, este cam greu sa ignor aceste mici neajunsuri.

Tot din lipsa unor butoane fizice, navigarea meniurilor si a diverselor aplicatii se face cu ajutorul unei bare din partea de jos a ecranului care inlocuieste clasicele butoane menu, back, search si home de pe dispozitivele cu Android. Cand o aplicatie doreste sa intre in modul fullscreen, bara se subtiaza si poate fi ridicata in orice moment apasand pe o mica sageata.

Multimedia

Utilizatorii de tablete cumpara acest tip de dispozitive in principal pentru capabilitatile multimedia pe care le au. Ei bine, Kindle Fire nu este tocmai adresat acestor persoane. Nu cu software-ul implicit, cel putin. In timp ce muzica poate fi transferata de pe PC cu usurinta, cand a venit vorba de clipuri video nu am reusit sa redau pe Fire un simplu MP4 encodat in H.264, un fisier standard pentru internet si pentru dispozitivele mobile din ultimii ani.

Player-ul de muzica este banal, oferind sortare in functie de artist sau album, iar interfata este simpla si neimpresionanta. Pentru a oferi acces mai rapid la controlul melodiilor din orice aplicatie, in timp ce este redata muzica, in meniul de notificari se gaseste permanent o intrare care te poate trimite direct la player.

Din pacate, cum spuneam si mai sus nu am putut accesa functiile video ale dispozitivului, intrucat nu a acceptat niciun clip pe care i l-am aruncat in cei 5 GB disponibili. De altfel, transferul intre PC si tableta este extraordinar de lent “gratie” driverelor Kindle, care sunt limitate la 2,3 MB/s. Singura posibilitate de a intra in posesia unor clipuri care sa ruleze nativ pe Fire este magazinul Amazon, care este prezent in toate meniurile. Din pacate, avand un card bancar romanesc, nu pot fi facute cumparaturi si nici macar nu pot fi accesate editiile gratuite ale unor clipuri. Se pare ca Amazon chiar doreste sa comercializeze Kindle Fire exclusiv in Statele Unite, intrucat banii nostrii se pare ca nu sunt buni.

Carti, Documente si Internet

Pe langa functiile multimedia, Amazon a decis ca celelalte sectiuni din meniul Fire sa fie cartile. Se stie ca tot business-ul companiei a fost cladit pe baza comercializarii de volume fizice sau virtuale, iar Fire nu sare peste ocazia de a oferi asemenea servicii. Cei care sunt obisnuiti cu formatul epub vor trebui sa isi transforme toate cartile in formatul mobi, acceptat de Kindle. Interfata aplicatiei de citit carti nu este obligatoriu rea, oferind functionalitatea clasica de schimbare a marimii textului, a fontului sau pentru a schimba modul de afisare: alb pe negru, negru pe alb sau negru pe sepia. Din nou insa, se vede lipsa de atentie la detalii, paginile fiind afisate ca o serie de coli de hartie care fac tranzitia dintr-o parte in alta. De asemenea, procesorul nu pare sa faca fata la intoarcerea a mai multe pagini odata, existand o mica latenta pana cand se incarca pagina dorita.

Meniul de documente include de la inceput un manual de utilizare pentru tableta, insa nu am reusit sa pun fisiere docx pe care sa le recunoasca. In schim, Quick Office, care este inclus inca de la inceput pe tableta poate sa le deschida. Din pacate, pentru a le edita este nevoie de upgrade la versiunea Pro, lucru care nu se poate face din Romania fara un card de credit american.

Browserul de internet a ramas la urma, insa acesta este probabil cea mai buna parte a tabletei. Chiar daca paginile se pot incarca destul de greu uneori, iar o antena 3G lipseste cu desavarsire, Silk este destul de capabil. Acesta ofera acces la mai multe tab-uri si poate afisa chiar si continut Flash, desi nu intr-un mod foarte placut. Tastatura onscreen nu este cea mai bine realizata, insa poate fi folosita comod in modul portrait.

Aplicatii si baterie

Sectiunea de aplicatii va fi extrem de scurta, intrucat am putut testa doar ce era preinstalat pe tableta. Dupa cum spuneam si mai sus, magazinul Amazon opreste orice transfer de date de pe magazinele lor in afara Statelor Unite. Astfel, nici macar jocurile si aplicatiile free nu pot fi descarcate.  Partea cea mai trista a fost faptul ca de fapt nu exista foarte multe aplicatii preinstalate pe Fire. Quick Office este probabil singurul lucru demn de a fi numit aplicatie, intrucat clientul de email, imdb, Pulse si Contacts nu sunt la fel de complexe. Exista si o icoana pentru Facebook, insa aceasta de duce pe varianta mobila a site-ului direct in browser.

Pe langa functiile multimedia, tabletele sunt celebre pentru durata de viata a bateriei la o singura incarcare, iar Kindle Fire reuseste sa functioneze aproximativ 6 ore cu WiFi pornit tot timpul si cam 8 ore fara. Aceste statistici se incadreaza in specificatiile pe care chiar si Amazon le-a confirmat.

Concluzie

Avand in vedere pretul tabletei Kindle Fire, nu este o afacere atat de proasta. Chiar daca software-ul original obliga utilizatorii sa acceseze totul prin magazinul Amazon, iar in Romania acesta este complet inaccesibil, posibilitatea de rooting ii poate oferi o clientela numeroasa. Acest lucru se datoreaza pretului, care este teoretic sub jumatatea celui pentru un iPad sau al unui eee Pad Transformer de la Asus.

In Romania Kindle Fire este disponibil si la evoMAG la pretul de 1.027,77 Lei.