Precedent creat: Netlog scapa de scanarea continutului piratat
Intr-un proces intentat de grupul SABAM, care lupta pentru protejarea drepturilor de autor, impotriva website-ului de socializare Netlog, Curtea Europeana de Justite a dat dreptate retelei sociale.
Motivul respectivei decizii a fost cat se poate de logic, in sentinta detaliata Curtea mentionand ca este imposibil sa scanezi tot continutul care intra pe un site fara sa afectezi principiile de securitate online sau dreptul la libera informare.
O astfel de sentinta este cu atat mai pretioasa cu cat poate fi folosita ca recurs in procese de orice amploare in care sunt implicate site-uri de BitTorrent sau file sharing. Decizia a venit dupa mai multi ani petrecuti in tribunale in care website-ul Netlog era obligat de SABAM sa implementeze o unealta care sa scaneze in permanenta site-ul pentru continut piratat.
In particular, decizia Curtii Europene a vizat exact interzicerea instalarii unor astfel de unelte pe site-uri. „Obligativitatea implementarii unei astfel de unelte ar fi in contradictie cu ideea de echilibru intre protejarea continutului original, libertatea de antreprenoriat, dreptul la securizarea vietii private si, cel mai important, dreptul la informare democractica.” Acestea au fost cateva dintre cuvintele integrate in respectivul act.
Ca un motiv principal al deciziei, Curtea Europeana de Justitie si-a justificat hotararea prin prisma faptului ca e mai importanta securitatea utlizatorilor care petrec timp online decat materialul protejat cu copyright. Un risc pe care membrii curtii nu vor sa si-l asume implica si cenzura unui continut multimedia perfect legitim, din greseala, ca o consecinta nedorita a implementarii respectivului filtru, in final ajungand sa aiba un impact nefavorabil asupra libertului acces la informatii.
Deznodamantul de azi vine dupa ce anul trecut in noiembrie aceeasi institutie, Curtea Europeana de Justitie, a decis in favoarea operatorului de internet Scarlet din Belgia. Motivul – la acel moment interzicea implementarea unui motor care sa scaneze tot traficul generat de utilizatori cu scopul de a detecta continut piratat. Justificarea si in respectivul caz a fost aceeasi, o astfel de decizie ar viola drepturile fundamentale atat ale cetatenilor, cat si ale operatorului de telefonie si internet.