Philips Brilliance 248C – Un monitor Full HD impecabil [REVIEW]
Recent lansatul Philips Brilliance 248C este un monitor construit pe tehnologie TN cu retroiluminare LED, diagonala de 23,6 inci si rezolutie Full HD. Marginea ecranului este lucioasa de culoare neagra, spatele este de culoare alba insa panoul in sine este insa mat. Butoanele sunt sensibile la atingere, iar conectica include un port VGA si 2 porturi HDMI cuplate cu o iesire audio de 3,5mm.
Philips Brilliance 248C – Un monitor care arata bine
Intotdeauna am fost sensibil la produsele din domeniul IT care arata bine. Acum aceasta atitudine a devenit mult mai generala, insa in urma cu 5 sau 10 ani, situatia era complet diferita. Pe atunci 80% dintre cumparatori achizitionau monitoare, notebook-uri, smartphone-uri sau tastaturi pentru ca erau performante si doar intr-un procent foarte redus pentru ca pentru ca aratau bine. Acum ai fi tentat sa zici ca situatia este exact invers si aproape ca ai avea dreptate. Aproape este cel mai potrivit cuvant deoarece performanta si aspectul estetic nu mai sunt de mult exclusive.
Te uiti la cel mai nou smartphone de la Samsung, la cel mai nou iPad, la cel mai nou Zenbook si intelegi exact la ce ma refer. Mai mult ca niciodata, in ultimii ani, producatorii investesc aproape la fel de mult in design si materiale folosite cat investesc si in performante. Monitorul in cauza, Philips Brilliance 248C se incadreaza in acelasi trend descris mai sus, cu o combinatie de finisaje piano black si alb acrilic, sustinut de un stand din aluminiu. Grosimea este de doar 33 mm iar aspectul general al produsului este sofisticat si elegant. Din acest design compact, din pacate, este derivata si prima deficienta a produslui: transformatorul care asigura alimentarea este extern. Ca urmare, niciodata nu veti putea folosi un cablu de incarcare universal, iar noul vostru monitor va avea un incarcator similar cu cel al unui notebook, insa din acelasi punct de vedere, daca veti avea probleme cu curentul si transformatorul se va defecta, va putea fi schimbat mult mai usor. Tot aceasta fuga dupa un design compact si un panou cat mai subtire s-a reflectat in lipsa unui port USB sau a unui card reader undeva pe marginea sau spatele monitorului. Desi nu vad lipsa acestora ca pe un handicap, cu siguranta reprezinta niste elemente care daca existau, imbunatateau foarte mult ergonomia de lucru.
Elemente de ergonomie
Din punctul meu de vedere, doua aspecte importante tin de ergonomia unui monitor: pozitia butoanelor pentru ajustarea parametrilor de functionare si abilitatea de ajustare a pozitiei monitorului. Desi voi detalia mai jos meniul si usurinta la navigare, trebuie insistat asupra faptului ca butoanele desi sunt sensibile la atingere, functioneaza foarte bine. Acestea se lumineaza discret fara a fi deranjante in momentul in care le utilizati, iar dupa cateva secunde se sting atutomat. Monitorul nu se roteste stanga/dreapta, in schimb pe verticala se poate inclina intre –5 si +20 grade.
Conectica accesibila pe spatele panoului include un port VGA, doua porturi HDMI si o iesire audio pentru sunetul primit prin HDMI. Cu toate ca lipsa unui port DVI este usor de criticat, avand in vedere ca orice notebook si placa grafica recenta vine si cu HDMI, un adaptor DVI/HDMI, nu este o problema majora. Incercand sa justifice cele doua porturi HDMI si distantarea fata de DVI, Jeroen Brants – Product Manager Philips pentru Europa a afirmat
,,Noi credem ca utilizatorul final foloseste din ce in ce mai mult HDMI, pentru a beneficia de toate oportunitatile pe care le are de oferit acest port. Vedem acum ca piata de consum se orienteaza catre HDMI in loc de DVI pentru a exploata cum se cuvine posibilitatile multimedia.”
Eu l-am folosit pe HDMI si la pornire a detectat rapid sursa de continut fara nici o interventie.
Meniul
Butonul de pornire este amplasat accesibil in partea de jos a ecranului, pe mijloc. Pe marginea acestuia, in momentul in care apropiati mana, se aprind alte 4 butoane simple sau multifunctionale. Primul buton va permite sa alegeti modul de utilizare al monitorului dintr-un numar destul de generos de preseturi. Intitulat SmartImage, respectivul meniu va permite sa activati diverse moduri de functionare ale panoului in functie de continutul pe care il afisati. Puteti alege Text, Office, Photo, Movie, Game, Economy si Off. Din experienta mea de utilizare, aceste moduri sunt utile in momentul in care folositi monitorul preponderent pentru o singura activitate. Online, modul Text chiar mi s-a parut ca face textul mai lizibil, in timp ce modul Photo mi-a dat impresia ca se straduieste sa afiseze niste culori cat mai naturale.
Al doilea buton este destinat alegerii sursei de continut dintre HDMI1, HDMI2 si VGA. Al treilea buton este cel de pornire al monitorului in timp ce al patrulea activeaza modul de functionare SmartResponse. Timpul de raspuns specificat este de 5 milisecunde, o cifra mai mult decat decenta pentru orice scenariu de utilizare. Daca simtiti nevoie de mai mult intr-un anumit context, un joc FPS de exemplu, activarea modului SmartResponse ofera un timp de raspuns semnificativ mai mic. Din pacate, acest avantaj genereaza doua fenomene: unul de pixel overdrive si altul intitulat inverse ghosting. Desi suna destul de dramatic, cele doua fenomene sunt in 90% din cazuri insesizabile. Este adevarat ca ati putea vedea mici umbre de diverse culori in momentul in care miscati rapid o fereastra pe ecran insa modul SmartResponse nu a fost gandit pentru a fi folosit cand scrieti in Word sau va navigati prin My Computer. A fost gandit pentru jocuri si din moment ce aveti un buton prin intermediul caruia il puteti activa/dezactiva cu usurinta, nu ar trebui sa fie nici un fel de probleme.
Cel de-al cincilea buton va deschide accesul la meniul OSD. Dupa cum se vede si in capturile atasate, meniul este exhaustiv si intuitiv. Cuvantul Smart este la prima vedere aruncat cu usurinta inaintea multor notiuni simple, insa in spatele respectivelor denumiri stau tehnologii proprietare, pe care Philips a facut o treaba foarte buna in a le integra in acest monitor. Puteti selecta si de aici sursa, puteti alege cu precizie luminozitate si contrastul, iar daca doriti, va puteti personaliza experienta de vizionare printr-un utilitar de calibrare intitulat SmartControl, accesibil din meniul Color. Temperatura de culoare poate fi modificata treptat de la 5000 la 11.500, in timp ce gama poate fi ajustata intre valorile 1,8 si 2,6. Merita sa va jucati un pic cu functiile SmartTxt, SmartKolor si SmartContrast, pentru a vedea daca va incanta mai mult o experienta de vizionare cu respectivele functii activate sau dezactivate. Personal consider ca abilitatea unui display de a afisa culori si imagini placute este subiectiva si din acest motiv merita sa vedeti ce vi se potriveste voua, nu ce este ,,corect” sau ,,natural”.
Performanta panoului
Pe piata din Romania, acest monitor de 24 de inci are un pret intre 900 si 950 lei. Philips Brilliance 248C este un monitor cu o greutate de 4,5 kilograme cu dimensiunile 579 x 443 x 194 mm. Rezolutia nativa panoului este 1920 x 1080 iar raportul de aspect este 16:9. Puterea luminoasa specificata este de 300 cd/m iar contrasul masurat se afla in jurul valorii de 1000:1. Daca va incanta valorile de contrast dinamic, in cazul acestui monitor vorbim de un SmartContrast egal cu 20.000.000:1. Unghiurile de vizibilitate pe orizontala si verticala sunt de 170, respectiv 160 de grade. Avand in vedere ca nu este un panou IPS, unghiul de vizibilitate este foarte bun, iar in practica nu veti simti deformari de culoare decat in timpul vizionarii din unghiuri extreme. Valoarea de dot pitch este egala cu 0,27 mm. Cu toate ca aceasta valoare are mari sanse sa nu va spuna nimic, merita sa retineti ca este ideala pentru perioade extinse de stat in fata panoului, fara a avea un efort obositor asupra ochilor. Revin cu aceasta ocazie asupra unui avantaj care ma incanta enorm: faptul ca panoul in cazul acestui monitor e mat si nu lucios. Acesta este de asemenea un factor important pentru o experienta de utiliziare odihnitoare. Ca sa va faceti o idee, aproape orice monitor profesional si scump este mat.
In ceea ce priveste calitatea imaginii, monitorul Philips Brilliance 248C afiseaza niveluri de negru foarte bune si un contrast puternic, aspecte datorate in parte retroiluminarii LED. Pe partea de culori, desi nu sunt foarte saturate, sunt frumoase si bogate. Nu vorbim aici de culori de referinta pentru o utilizare a monitorului in domeniul editarii in Photoshop sau Corel Draw. Vorbim totusi de un monitor foarte bun pentru munca de birou, gaming (datorita timpului de raspuns bun), vizionari de filme, poze sau navigat pe internet. Un alt aspect laudabil vis-a-vis de imagine este dat de puterea luminoasa si gama. Chiar daca imaginea afisata este foarte luminoasa, nu veti observa deformari sesizabile de culoare pe suprafata panoului.
Concluzii
Philips a facut o treaba remarcabila cu acest monitor din punctul de vedere al aspectului si al pretului. Imaginea afisata este foarte buna, desi nu este perfecta, insa nici pretul nu este exagerat. In plus, meniul intuitiv va permite sa va personalizati experienta de vizionare dupa propriul gust, pana la ultimul detaliu. Retroiluminarea LED aduce de la sine imagini luminoase micsorarea dimensiunilor monitorului, iar faptul ca vine cu doua porturi HDMI inseamna ca este perfect si pentru un XBOX sau PS3, nu doar pentru un computer.