O camera-gigant si… astrele intra la sedinta foto

de: Alexandru Puiu
27 04. 2012

Chiar daca nu este prima oara cand auzim de o camera cu un senzor gigantic, e placut sa vezi ca din cand in cand aceasta notiune, si mai ales ideea superlativa a celei mai mari din lume, sunt puse la incercare. Totul a plecat de la ideea de a crea un telescop cu un scop extrem de simplu – de a ne transforma cunostintele noastre despre univers.

Dispozitivul, intitulat pe scurt LSST sau pe lung Large Synoptic Survey Telescope, va fi creat de laboratorul SLAC National Accelerator din SUA – organizatie care se lauda ca dispozitivul va fi capabil sa captureze cele mai largi, rapide si profunde imagini ale cerului de noapte. Telescopul integreaza un senzor de 3,2 miliarde de pixeli (3200 mega pixeli) si are ca unic scop importalizarea cerului pe timp de noapte, in volume de date care se vor extinde pana la 6 milioane de GB pe an.

Pentru o comparatie simpla, ganditi-va ca puterea acestui mastodont este echivalenta cu captura a 800.000 de imagini cu o camera obisnuita de 8 megapixeli, insa in cazul obiectivului acest lucru sa va intampla la o calitate de n ori mai mare. Creat pentru a oferi informatii despre gauri negre, meteoriti, asteroizi, respectivul obiectiv face o treaba spectaculoasa.

„Cu 189 senzori si peste 3 tone de componente care au fost impachetate intr-un spatiu extrem de compact, va puteti imagina acest ansamblu precum un instrument extrem de complex.”

Ca sursa de energie fundamentala, misterioasa energie intunecata, despre care nu stim foarte multe lucruri, trebuie retinuta ca o sursa de investigatii pentru noul dispozitiv.

Toate informatiile acumulate de acest gigant optic vor fi accesibile tuturor, insa acest lucru nu s-a intamplat inca. In situatia in care isi vor continua ritmul de lucru, constructia efectiva a dispozitivului va incepe abia in 2014. Oricum, o mare parte din munca preliminara a fost deja dusa la bun sfarsit pe varful Cerro Pachon din nordul Chile. Printre elementele initiale fundamentale se numara si o oglinda de 8,4 metri, care va fi gata in curand.