Multe tablete, aproape toate… Ce stiti despre ele?
Vorbim din ce in ce mai des de tablete, le gasim din ce in ce mai usor si, in acelasi timp, se schimba extrem de repede. E fascinant sa arunci o privire de ansamblu asupra unui domeniu care in urma cu 2 ani nu exista. Pur si simplu, daca va aduceti aminte, entuziasmul unei clase importante de utilizatori in momentul in care au aparut primele netbook-uri, primele Eee PC-uri, nu a generat nici pe departe o rata de adoptie precum cea a primului iPad. Continutul online se schimba, continutul multimedia sau, mai degraba, modul in care acesta este livrat catre diverse dispozitive de asemenea se schimba. Ce va lipseste acum este un dispozitiv micut, usor, daca nu asa de micut, macar incredibil de usor care sa va ajute sa profitati de aceasta tranzitie. Ideea de cloud computing niciodata nu a avut un exponent mai solid decat in tablete, aceste aparate care, desi cateodata par rigide ca functionalitate sau limitate, de cele mai multe ori sunt fiabile, eficiente sau, intr-un cuvant, multifunctionale.
Incercand sa atrag atrag atentia asupra unui procent semnificativ din dispozitivele ce apartin acestui segment de piata, pentru a nu le pune in aceeasi gramada le-am impartit in 3 categorii, dupa cel mai important criteriu: diagonala ecranului. Pe langa detalii precum calitatea panoului, procesor, cantitate de memorie, greutate sau autonomie, nimic nu este mai definitoriu pentru aceste produse decat dimensiunea ecranului sensibil la atingere din aceste gadget-uri.
Daca ar fi sa atragem atentia asupra unui aspect care trebuie evitat, acela ar fi ecranele rezistitive intalnite in majoritatea tabletelor ieftine. Pe langa un amalgam de detalii tehnice, diferenta dintre un panou capacitiv (vezi iPad) si unul rezistiv e data de posibilitatea de a folosi degetele, pana la 5 sau 10 simultan, sau de a folosi un stylus, ca in urma cu cativa ani pe smartphone-urile cu Windows Mobile 6.
Un alt criteriu important este sistemul de operare, iar aici, din pacate sau din fericire, aci nu sunt foarte multe optiuni. iOS-ul vine preinstalat pe iPad inca de acum 2 ani, imediat, si reprezinta probabil cel mai popular sistem de operare pe aceasta categorie de produse datorita dominatiei iPad-ului. iOS-ul este usor de folosit si inca din primele versiuni a suportat limba romana. Android-ul, chiar daca nu a fost gandit pentru tablete decat dupa versiunea 3.0, Honeycomb, este extrem de popular printre dezvoltatorii de aplicatii. Din pacate, inca se mai creeaza tablete cu versiuni de firmware pre-3.0, care reprezinta un handicap major pentru utilizatori, din cauza lipsei de compatibilitate cu aplicatiile care au fost gandite exclusiv pentru tablete.
WebOS-ul a fost si continua sa fie o platforma extrem de fiabila si de performanta, chiar daca are un singur exponent in aceasta lista – HP TouchPad. Totusi, lipsa unui numar covarsitor de adepti, atat pe partea de utilizatori cat si de dezvoltatori, l-a redus la un sistem de operare care are mari sanse sa dispara intr-un timp extrem de scurt. Nici RIM cu al sau BlackBerry Tablet OS – intitulat ulterior QNX – nu a fost mai de succes, din aceleasi motive. Partea buna cu adeptii de BlackBerry este ca RIM inca mai promite update-uri pentru sistemul de operare. Din motive greu de inteles, si Windows 7 intra in aceasta lista de sisteme de operare preinstalate pe tablete. Sistemul de operare al celor de la Microsoft, care suporta interactiunea folosind ecrane sensibile la atingere mai degraba in teorie decat in practica, este greoi, pretentios si greu de folosit fara mouse. Chiar si in aceste conditii insa, fiecare tip de produs si-a gasit un numar impresionant de adepti, desi nimeni nu a reusit pana acum sa se apropie de popularitata iPad-ului.
In ceea ce priveste modele de mai jos mai trebuie facute doua mentiuni. Disponibilitatea produselor in tara noastra nu a fost o conditie pentru ca o tableta sa fie sau nu mentionata, deoarece acum exista extrem de multe alternative pentru a achizitiona un produs de dincolo de granita sau de peste ocean si de a-l avea livrat la usa, chiar mai ieftin decat de aici. Unele dintre metode sunt chiar oficiale si perfect legale.
Pretul este un factor important doar intr-un anumit procent, deoarece, avand in vedere faptul ca foarte multi utilizatori fac eforturi si apeleaza la rude din strainatate sau comanda pe internet astfel de produse, costurile de achizitie din magazine autohtone sunt arbitrare de cele mai multe ori. Este adevarat ca puteti gasi niste oferte imbatabile in cazul unor modele, insa produsele renumite ocolesc aproape de fiecare data zona de „reduceri substantiale”. Din acest motiv voi mentiona preturi actuale, dar nu numai in lei romanesti, tocmai pentru a atrage atentia asupra faptului ca pretul respectiv poate avea o cu totul alta valoare „dincolo” fata de aici.
5-7 inci
Viewsonic ViewPad 7x
Are un ecran de 7 inci cu rezolutie 1024 x 600, 8 GB memorie inclusa, 400 grame, 180 x 110 x 12 mm, sistem de operare Android 3.2 si o autonomie de 5 ore.
La 300 lire sterline, nu se deosebeste foarte mult de alti concurenti, insa elementele rosii de design la care se adauga procesorul dual core la 1 GHz si cantitate de memorie RAM egala cu un GB ridica semnificativ raportul pret/performanta al acestui model.
HTC Flyer
Desi vine cu cateva elemente interesante precum posibilitatea de a scrie cu stylus-ul pe ea in timp ce Android-ul ruleaza foarte bine, tableta Flyer a celor de la HTC vine cu un handicap major la capitolul sistem de operare: versiunea 2.3. Cu un pret de aproximativ 2.400 lei, nu este indicat sa nu puteti profita de toate aplicatiile de Android care au fost optimizate pentru tablete.
Dell Streak 5
Cu un ecran incapator de 5 inci, abilitati de telefon si o vechime deja pe piata, Streak-ul de 5 al celor de la Dell, chiar daca nu suporta cea mai recenta versiune de Android, e limitat la 2.2, cu siguranta merita luat in considerare de cei care vor un phoneblet la aproximativ 1200 lei.
Dell Streak 7
Cu toate ca pe site-ul oficial Dell compania a anuntat ca a intrerupt productia, cu un efort minim ar trebui sa gasiti aceasta tableta cu Tegra 2 la 1600 lei. Desi vine preinstalata cu Android 2.2, marele sau avantaj este dat de posibilitatea instalarii Honeycomb 3.2, un sistem de operare perfect pentru a profita de aceasta tableta estetica.
Acer Iconia Tab A100
Pana in 1400 lei va puteti achizitona urmasul modelului A500, o tableta extrem de usoara, cu sistem de operare Android 3.2 care se comporta exemplar cu toate aplicatiile gandite pentru o tableta. Pacat ca nu vine si cu modul 3G.
Viewsonic Viewpad 7
Costa 1000 de lei si e departe de a fi cea mai performanta tableta, in schimb, are un slot microSD prin intermediul caruia sa-i mariti spatiul de stocare, un modul GPS si inca unul pentru conectivitate 3G. Calitatea constructiei pare buna, pacat ca are un procesor la 600 MHz si 512 MB RAM.
Samsung Galaxy Tab
Indiferent daca puneti mana pe versiunea cu 3G, sau fara, primul Galaxy Tab e prima tableta cu Android si chiar daca nu are un sistem de operare pentru tablete, merita putin respect. Din pacata pretul de 1400 de lei nu se mai justifica de mult, indiferent daca arata bine ca produs.
Samsung Galaxy Tab 7.7
Daca va permiteti cei 2000 de lei asociati acestei tablete de ultima generatie cu procesor Exynos dual core la 1,4 GHz si 1 GB RAM aveti mari sanse sa nu fiti dezamagit. Are tot ce va doriti la capitolul conectica, chiar si HSDPA 21Mbps, un host USB si GPS. Are o silueta de invidiat la 335 grame si un ecran Super AMOLED Plus creat sa-ti ia ochii.
Amazon Kindle Fire
Prima tableta a celor de la Amazon a facut furori in Statele Unite cu pretul de invidiat, si chiar si in tara noastra la aproximativ 1100 lei. Versiunea de Android este mascata foarte bine de o interfata optimizata extrem de bine de catre Amazon iar varietatea continutul disponibil multumita contractelor din spatele magazinelor virtuale ale brandului transforma Fire-ul intr-un succes teribil. Acesta este dispozitivul perfect pentru consum de continut digital, indiferent de tip.
Nook Tablet
Este un pic mai scumpa decat Kindle Fire la 1350 lei, in schimb tableta celor de la Barnes and Noble are o capacitate de stocare mai mare, o autonomie mai mare si un design parca mai interesant. Mai ramane sa va adaptati la magazinul virtual al celor de la B&N. Din pacate compania nu ofera pe Nook Tablet acces la Android Market, acesta fiind un handicap major pentru cei care s-au obisnuit sa foloseasca doar cateva aplicatii bine definite.
Sony Tablet P
Costa mult. La aproximativ 780$, Sony Tablet P cu siguranta se adreseaza celor dornici de un experiment dual screen, din pacate problema este alta. La banii astia iti iei fie un iPad fie un smartphone in toata regula. Probabil ca dimensiunile compacte il vor scoate in fata unor utilizatori, din pacate lipsa mai multor aplicatii optimizate care sa stie sa profite de un astfel de panou nu-l propulseaza foarte aproape de top.
BlackBerry PlayBook
Din pacate, PlayBook-ul, chiar daca se misca exemplar si este extrem de compact, chiar si dupa mai bine de jumatate de an de la lansare inca mai necesita un smartphone BlackBerry in buzunar pentru acces la mail si la BlackBerry Messenger. In alta ordine de idei, la 1900 lei achizitionati varianta de 64GB. Pe partea de software lucrurile par foarte bine optimizate, multi tasking-ul este adevarat, clipurile flash de orice rezolutie sunt redate fara probleme iar timpii de asteptare lipsesc cu desavarsire. Daca aveti in noroc, pana o achizitionati va putea rula si aplicatii de Android.
9-10 inci
HTC Puccini/Jetsream
Destul de grea si de mare, tableta de 10 inci a celor de la HTC compenseaza prin calitatea deosebita a constructiei si prin faptul ca vine cu un stylus in pachet la care raspunde foarte bine. Din pacate pretul de 700$ in SUA nu se justifica decat daca va doriti o tableta cu Honeycomb pentru luat notite.
Lenovo IdeaPad K1
Lenovo, chiar daca nu si-a propus sa concureze la dimensiuni compacte si baterie cu Galaxy Tab sau iPad 2, in cazul K1 a ales un design mai indraznet cu alb sau rosu si un pret mult sub medie, avand in vedere ca versiunea de 32GB costa la noi 1849 lei. In rest vine cu acelasi Tegra 2 si 1 GB RAM ca si o mare parte a concurentei.
Toshiba EXCITE AT200
Anuntata in luna septembrie a anului trecut, AT200 mai are 1 luna sau 2 si va putea fi achizitionata de oricine. Merita atentie pentru ca este cea mai subtire tableta de 10 inci din lume si cea mai usoara, chiar si decat proaspatul lansat Transformer Prime. Din pacate cu un pret aproximativ de 480 de euro pentru versiune de 16GB e greu de preconizat daca va atrage foarte multi utilizatori.
iPad 2
Favoritul majoritatii utilizatorilor de tablete, iPad 2-ul reprezinta un succes incredibil deoarece este extrem de compact, extrem de sprinten si foarte bine dotat. Nu are cel mai rapid procesor dintr-o tableta insa performanta din orice aplicatie te fac sa uiti acest lucru. Ar fi fost bun 1GB RAM in loc de 512MB, din pacate nu-l vom vedea decat in iPad 3.
Sony Tablet S
Asteptata cu sufletul la gura, Tablet S a celor de la SONY este ergonomica, usoara si o dovada a atentiei deosebite pentru detaliu a brandului. Pe langa designul original, faptul ca suporta carduri SD obisnuite cu ajutorul carora ii puteti mari capacitatea, un plus imens il reprezinta accesul la Play Station Network. Puteti descarca din ce in ce mai multe jocuri de PS One, iar la capitolul performanta nu i se pot reprosa prea multe, poate doar pretul de 2400 lei pentru 16GB.
Acer Iconia Tab A500
Destul de scumpa initial, acum la 2100 lei puteti achizitiona varianta de 64 GB, iar la 1600 lei versiune de 16 GB. Desi nu exceleaza neaparat cu ceva, aceasta tableta are tot ce-i trebuie pentru gaming, munca de birou sau consum de continut multimedia, toate la un pret foarte bun.
LG Optimus Pad
Un produs competitiv din multe puncte de vedere, Optimus Pad-ul celor de la LG este tras in jos semnificativ de decizia de a include 2 camere pentru filmari si poze 3D in conditia in care panoul folosit este 2D. Aceasta particularitate a marit pretul produsul la 2500 lei, context in care devine greu de recomandat daca nu sunteti fani ai fenomenului 3D, fie el si cu ochelari anaglyph, ca in acest caz.
HP TouchPad
Desi a disparut prea brusc din inventarul celor de la HP, TouchPad-ul reprezinta acum un succes mai mare decat la lansare. WebOS-ul este fiabil si performant iar preturile sunt infime, 1100 de lei pentru 16GB si 1400 lei pentru versiunea de 32GB. Daca aveti spirit de explorator, cu un pic de rabdare puteti chiar porta o versiune de Android pe el.
ASUS EEE Pad Transformer Prime
Transformer Prime-ul este prima tableta cu Tegra 3, prima tableta cu procesor quad core creata vreodata, si, daca nu ma insel, prima care vine in pachet cu un dock cu tastatura al carui scop, pe langa cel evident este sa-i urce autonomia la nu mai putin de 18 ore de utilizare. Ecranul este Super IPS+, e protejat de Gorilla Glass Chiar e incredibil. Din pacate la 2799 lei o decizie este dificila, mai ales daca nu vom vedea mai multe aplicatii optimizate pentru ansamblul de inalta performanta de sub carcasa.
ASUS EEE Pad Transformer
Reteta celor de la ASUS de a produce atat tablete cat si accesorii este una de succes, mai ales daca printre respectivele accesorii se numara si un dock cu tastatura care dubleaza autonomia dispozitivului, integrand de asemenea si un cititor de carduri SD si 2 porturi USB 2.0 . E cam scumpa fara 3G la 2350 lei, versiunea de 32 GB, insa calitatea constructiei cumulata cu posibilitatea de a-l transforma intr-un netbook merita tot respectul.
ASUS EEE Pad Slider
Slider-ul vine cu tot ce era mai bun la Transformer doar ca pe langa avantajele primului, Slider-ul integreaza o tastatura permanenta in partea glisanta. Are un pret corect la 2299 lei pentru 32GB, iar ca unealta office este imbatabila. Vine cu tot ce-i trebuie. Ecranul este IPS si se vede perfect din orice unghi iar pe parte de sunet, surprinzator, datorita unui sistem SRS Premium Sound se si aude foarte bine.
Archos 10.1
Lasand la o parte handicapul derivat din invechitul sistemul de operare Froyo, Archos 10.1 este tableta perfecta la pretul de 1100 lei. Reda fara probleme orice format multimedia, este perfecta pentru navigat pe internet iar ecranul, chiar daca nu este remarcabil, e mai bun decat ce se gaseste in majoritatea tabletelor din aceasta zona de pret.
Motorola Xoom
Prima tableta cu Honeycomb, si singura pentru cateva luni la inceputul anului trecut, Xoom este masiv, insa compenseaza printr-un pret decent (2100 lei pentru 32GB si 3G). Ecranul este de calitate foarte buna, are un micro USB si un mini HDMI pe lateral si cam tot ce-i trebuie la capitolul performanta pentru a fi un concurent serios pentru iPad. Ar mai fi designul, dar asta e o chestiune de gust.
Samsung Galaxy Tab 10.1
Incredibil de subtire, Galaxy Tab 10.1 este victima celor mai multe procese dintre Samsung si Apple, iar daca ar fi sa definim un moment in timp, la o saptamana sau doua dupa anuntarea acestui produs cred ca s-au declansat primele razboaie intre cele doua companii. Ca tableta, aceasta este una dintre cele mai aratoase si performante alternative la iPad. Pana si interfata Touchwiz a celor de a Samsung este reusita, atat estetic cat si functional.
Motorola Xoom 2
Creata ca un urmas pentru prima tableta cu Honeycomb, noul XOOM este o cu totul alta mancare de peste. Subtire, compact performant, suporta si un stylus (achizitionat separat), iar emitatorul infrarosu integrat in aparat s-ar putea sa reprezinte un avantaj considerabil pentru foarte multi utilizatori. Camera ar fi putut fi mai performanta, atat din punctul de vedere al calitatii cat si al functiilor, insa prea putini isi iau o tableta pentru realizarea de fotografii sau filmari. Nu e cam mult totusi 3000 lei pentru versiunea de 32GB cu 3G?
Viewsonic ViewPad 10Pro
Cu un pret de aproximativ 2200 lei, Viewsonic este intr-o clasa speciala de produse. Are un procesor Intel Oak Trail – Atom Z670 la 1,5 si Windows 7. Pe de alta parte poate boota fara probleme si in Android 2.2 care, chiar daca nu este un OS pentru tablete, impresioneaza cu siguranta la capitolul performanta pe un procesor atat de puternic. Are un USB pentru tot ce v-ati putea dori, inclusiv un hub, iar pentru video out, un mini-HDMI ar trebui sa fie suficient in majoritatea cazurilor. Din pacate Windows 7 nu e un sistem de operare pentru tablete, si de aici s-ar putea deriva numeroase frustrari legate de interactiunea cu interfetele unor aplicatii gandite pentru mouse.
ASUS EEE Slate EP121
Cu un pret apropiat de 1000 de euro, aceasta creatie este cea mai buna tableta cu Windows 7 si, fara nici un dubiu va fi gazda perfecta si pentru Windows 8 la momentul respectiv. Are un procesor Core i5, 2GB RAM, Intel HD Graphics, 2 USB-uri si un ecran perfect atat pentru interactiunea cu degetele cat si cu stilusul ascuns in marginea dispozitivului. Daca vreti sa imbratisati tehnologia touch in combinatie cu un sistem de operare Windows sau pur si simplu lucrati intr-un domeniu in care grafica este primordiala, EP121 de la ASUS este ce aveti nevoie.
bModo 12G
Cu o configuratie de netbook, modul 3G si o carcasa solida, numai buna de tinut in mana, bModo 12G e departe de a fi acccesibila la 600 lire sterline. Partea buna este ca echipa bModo a facut o treaba foarte in ceea ce priveste o interfata optimizata pentru touch care ruleaza peste Windows, pe numele de BossaNova. In rest, nu are cum sa fie extrem de sprintena, nu are cum sa tina mult bateria si nu are cum sa atraga alti utilizatori decat cei care vor neaparat Windows 7 pe tableta.
Novatech nTabet
Cu un pret de 400 lire sterline, aceasta tableta poate fi considerata inlocuitor de netbook pentru cei care vor si sa puna si mana pe ecran. E mai accesibila decat alte produse din acelasi segment, ecranul este deosebit in ceea ce priveste luminozitatea si unghiurile de vizibilitate. Din pacate, sau din fericire, are Windows. Depinde in ce tabara va aflati pentru a profita de aceasta tableta.
Ieftine si accesibile
Evolio Neura
Chiar daca lansarea Evolio Neura a fost insotita de surle si trambite, fiind infatisata in reclame si materiale promotionale ca un iPad Killer, realitatea este un pic diferita. Android 2.2 pe o tableta de 1240 lei e mult de pe orice criteriu, chiar daca vine cu un procesor Tegra 2 care ar justifica o parte din pret. Intr-adevar are un USB 2.0 si un miniUSB 2.0, panoul nu este unul slab si integreaza chiar si cateva aplicatii romanesti. Din pacate pretul nu poate transforma acest produs intr-o recomandare.
AllView AllDro 2
Ajunsa la a doua generatie, tableta romaneasca a celor de la AllView, cu un pret de 749 lei chiar daca are cateva minusuri, la cel mai important element – raportul pret/performanta o duce foarte bine. Ar fi putut sa aiba Honeycomb, ar fi putut sa aiba un ecran capacitiv nu rezistiv, ar fi putut sa aiba o rezolutie mai mare. In schimb, AllDro 2 are un procesor Samsung la 1 GHz, are HDMI, are o baterie decenta pentru cat de usoara e si costa 750 lei.
Scroll 7in Tablet PC
Chiar daca vorbim de o tableta care in Anglia costa 150 lire sterline, este incredibil de frustrant sa ai un ecran capacitiv, intr-o zona de pret in care majoritatea tabletelor au un ecran rezistiv, si in acelasi timp sa te miri ca raspunde prost la comenzi. Vine de asemenea cu un sistem de operare pentru smartphone-uri si chiar daca la nivel estetic tableta nu arata rau, un astfel de produs iti confirma ca exista domenii in care nu renteaza sa-ti iei produse ieftine.
Arnova 8
Desi la o astfel de dimensiune a ecranului s-ar putea sa fie mai bun raportul de aspect 4:3 pe care l-au ales producatorii, din pacate sistemul de operare invechit si procesorul lent nu-i fac nici un serviciu acestui produs. E un produs gandit de Archos si are un pret de 100 lire sterline, context in care calitatea constructie este mai mare decat te-ai astepta. Din pacate o tableta trebuie aleasa in egala masura pentru performanta si autonomie, iar aceasta nu exceleaza la nici unul din aspecte.
Elonex eTouch 702ET
Daca ar exista un nivel hig-end al unei piete de tablete low end, Elonex eTouch ar fi un candidat perfect. Arata bine, are ecran capacitiv, acces la Android Market si chiar si suport pentru redarea de continut Flash. Ar fi placut sa nu coste 160 lire sterline, dar macar va puteti juca Angry Birds pe ea fara prea multe probleme.
Andy Pad Pro
La 180 lire sterline, Andy Pad Pro este o tableta care compenseaza lispesa designului prin performanta. Ecranul are o rezolutie mare, mai ales ca vorbim de o tableta pana in 1000 de lei, vine cu un port HDMI capabil de trimiterea unui semnal 1080p catre un TV iar cei 16GB sunt mai mult decat suficienti in majoritatea cazurilor.
Archos 70
Archos face o treaba foarte buna in ceea ce priveste tablete mainstream iar acest model nu este o exceptie. Ganditi-va numai la faptul ca aceasta tableta are optiunea sa fie achizitionata cu un hard disk de 250GB. E unealta perfecta pentru stocare de continut multimedia, iar sistemul de operare Android 2.2 vine cu suficient de multe pentru a viziona filme, a asculta muzica sau a naviga pe internet. Calitatea constructiei este remarcabila iar la 900 lei, versiunea cu 250GB, acesta chiar e un succes.
Advent Vega
Chiar daca nu este extrem de populara, mai ales la noi, iar ecranul e departe de remarcabil, Advent Vega a castigat ceva fani datorita faptului ca este cea mai ieftina tableta cu Tegra 2. Un fel de Neura, dar cu un pret corect de aproximativ 200 lire sterline. Merita retinut si faptul ca vine cu bootloader deblocat si ca exista o comunitate de dezvoltatori cu firmware-uri terte pe care le puteti instala.
Kogan Agora 7in
Kogan Agora 7in nu e scumpa la doar 125 lire sterline, are acces la Android Market, ecran capacitiv, HDMI, mini USB, microSD. Amplasarea butoanelor de navigre prin meniu e un pic dubioasa pe marginea panoului, iar acesta nu are unghiuri de vizibilitate foarte bune, dar daca ar fi sa reducem acest dispozitiv la pret pare o afacere destul destul de buna.