LG D2500N – Privesti 3D cu ochiul liber! [REVIEW]

de: Victor Rizescu
01 10. 2012


Fie ca ne place sau nu, asistam pe zi ce trece la evolutia mai mult sau mai putin agresiva a tehnologiei 3D. Am ajuns sa avem ecrane 3D pe majoritatea gadget-urilor, de la televizoare sau monitoare pana la smartphone-uri si console portabile.

Nu judecam insa in ce masura aceasta evolutie este una utila pentru consumator, sau profitabila pentru marile companii producatoare. Totusi trebuie sa recunoastem ca ne aflam in plina isterie stereoscopica si cel mai probabil intr-un viitor nu foarte indepartat vom ajunge sa privim realitatea printr-o pereche de ochelari 3D, sau poate nu…

Oricat de interesante ar fi imaginile care parca prind viata si ne urmaresc din ecran, la fel de incomozi sunt ochelarii pe care suntem obligati sa ii purtam de fiecare data cand interactionam cu astfel de dispozitive.

Daca acum ceva timp, tehnologia 3D fara ochelari era mai mult un mit, se pare ca LG are de gand sa schimbe aceasta perceptie cu ajutorul noului monitor D2500N. Am primit si noi aceasta jucarie inovatoare in redactie si am intors-o pe toate partile intr-un test intensiv. In continuare vedeti ce am descoperit.

Design si calitatea materialelor/asamblarii

Avem de-a face cu un display de 25 de inci, destul de mare si cu un design robust. Asadar, monitorul masoara  594.3 × 444.8 × 259.7mm si are o greutate de aproximativ 9kg. Dimensiunile usor peste medie se datoreaza in mare parte implementarii sistemului de sustinere, piciorul monitorului fiind de fapt un fel de pivot.

Acesta imbunatateste experienta in utilizare pentru ca permite ajustarea stanga-dreapta, sus-jos si a gradului de inclinare. Cu toate acestea veti avea nevoie de un birou destul de incapator pe care sa plasati noul monitor LG in asa fel incat sa mai aveti spatiu si pentru o tastatura si un mouse. De asemenea, greutatea poate fi explicata si de faptul ca sursa de alimentare a ecranului este “inghesuita” in interiorul carcasei.

Cu exceptia faptului ca vine cu o camera integrata si plasata in partea centrala, monitorul nu impresioneaza prin elemente de design. Acesta are un aspect clasic, cu unghiuri drepte si fara rotunjiri pe la colturi.

Materialele folosite sunt de bune calitate: un plastic care nu scartaie si nici nu da impresia ca ar putea sa cedeze in timp, dar totusi un pic prea lucios pentru gusturile noastre. Butoanele pentru controlul meniurilor, cinci la numar, sunt plasate in partea dreapta jos. Apreciez faptul ca s-a optat pentru butoane clasice si nu tactile, dar nu inteleg de ce nu au fost si marcate in vreun fel, utilizatorii fiind nevoiti sa modifice setarile pe ghicite.

Specificatii si functii

Mai jos gasiti specificatiile monitorului LG D2500N, urmand ca noi sa analizam cateva din principalele functii ale noului display 3D.
[table id=146 /]

 

Avem de-a face cu un panou LED TN care se incadreaza in trend la capitolul unghiuri de vizualizare. Asa cum ne si asteptam, rezolutia afisata este Full HD cu o marime a pixelilor de 0,288 mm.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Unghiuri de vizibilitate LG2500N/”/]

Culorile sunt vii, iar contrastul real de 1000 la 1 si luminozitatea de 250 de candele pe metru patrat sunt mai mult decat suficiente atat pentru impatimitii de jocuri cat si pentru utilizatorii office.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Culori LG D2500N/”/]

Negrul afisat este destul de profund, iar efectul de backlight bleeding si-a facut aparitia destul de rar si nu intr-un mod foarte deranjant. Poate cel mai neplacut aspect intalnit la acest panou il reprezinta sticla extrem de lucioasa care il acopera.  Pe timp de zi nu am reusit sa elimin reflexiile nedorite, lucru vizibil si in poze. Pe o perioada mai lunga de utilizare si mai ales in cazul in care lumina cade perpendicular pe suprafata monitorului, mai mult ca sigur veti resimti o oarecare oboseala a ochilor.

Meniul OSD este extrem de simplu si ofera acces la principalele functii si setari, dar necesita un timp de acomodare in special datorita faptului ca butoanele nu sunt marcate. Cat despre culorile afisate, LG D2500N vine cu patru presetari: warm, medium, cool sau custom, care ar trebui sa multumeasca majoritatea utilizatorilor indiferent de cat de saturate sau nu prefera imaginile.

La capitolul metode de conectare, noul LG sta destul de bine: DVI, HDMI, jack pentru casti si o conexiune USB pentru camera incorporata. In pachet am primit strictul necesar, adica un cablu DVI si unul USB. Am fi apreciat si un cablu HDMI, dar avand in vedere ca preturile s-au micsorat considerabil in ultimul timp, probabil ca utilizatorii isi vor cumpara unul de la cel mai apropiat supermarket.

Functia 3D

Daca tot vorbim despre un monitor 3D fara ochelari inseamna ca cea mai importanta functie a acestuia trebuie sa fie afisarea continutului 3D. Avand in vedere ca monitorul este capabil sa afiseze continut 3D de unul singur, fara suportul lentilelor fie ele active, pasive sau colorate, discutam mai degraba despre un device autostereoscopic.

Practic, noul monitor LG D2500N utilizeaza tehnologia de afisare „parallax barrier 3D”, aceeasi folosita si pentru ecranul consolei Nintendo 3DS. Asadar, monitorul are un strat special peste panou care ajuta la directionarea luminii intr-un anumit mod. Acest strat este de fapt un al doilea ecran de tip LCD ale carui cristale joaca rolul de bariera pentru a canaliza lumina. Odata pornit modul 3D, monitorul ajusteaza aceasta bariera in asa fel incat fiecare ochi sa priveasca de fapt o alta imagine. De cealalta parte, in modul 2D, „parallax barrier” este inactiva si amandoi ochii receptioneaza aceeasi imagine. Acest principiu are la baza faimoasele carti postale din copilarie care aveau o suprafata ridata si atunci cand erau miscate, fotografia parea animata. De fapt vederea continea mai multe imagini, iar acea bariera directiona diferit lumina catre ochi permitand vizualizarea succesiva.

La inceput trebuie sa va marturisesc ca am fost destul de sceptic cu privire la noua tehnologie. Am cautat astfel sa analizez obiectiv modul de functionare si sa nu ma las prea usor impresionat de camera pozitionata in partea de centru-sus a ramei monitorului.

Pentru a va putea bucura de continut stereoscopic fara sa aveti nevoie de ochelari, va trebui sa conectati monitorul la PC prin cablul USB oferit in pachet si sa asteptati instalarea si configurarea automata a driverelor. Ulterior veti avea nevoie de soft-ul TriDef 3D care se gaseste in pachet. Acesta ajuta atat la calibrarea camerei si reglarea functiei 3D, cat si la selectarea continutului ce urmeaza a fi vizualizat in modul autostereoscopic. Printr-o simpla apasare a butonului 3D de pe fata monitorului, veti putea vedea imaginile/clipurile/jocurile in toata splendoarea lor.

Daca in cazul tehnologiilor dependente de ochelari, “magia” are loc imediat dupa ce ti-ai pus lentilele pe nas, de data aceasta efectul 3D este obtinut prin colaborarea dintre camera integrata, softul special si modul autostereoscopic al monitorului. Practic webcam-ul iti urmareste constant pozitia capului si implicit a ochilor, ajustand  imaginile in asa fel incat sa te bucuri de spatialitate chiar si atunci cand te misti in fata monitorului. Din pacate, tehnologia functioneaza doar pentru un singur privitor, adica nu va veti putea lauda in fata tuturor prietenilor cu noua minune.

Varianta ideala de vizionare ar fi cu privirea perpediculara pe suprafata ecranului si de la o distanta de minim un metru. Cu cat iti modifici mai des si mai rapid pozitia capului sau a corpului vei incepe sa vezi mai mult dublu decat 3D. Programul ofera cateva reglaje, printre care adancimea efectului si modul de functionare: poze, film, jocuri. Sunt disponibile si o serie de clipuri si fotografii demo care arata incredibil, atat de bine incat iti vine sa intinzi mana sa prinzi fluturii din fata biroului.

Asadar ca sa te poti bucura de efectul 3D, va trebui sa rulezi totul prin intermediul programului TriDef 3D, iar problemele apar cand vrei sa rulezi alte formate, pe care acesta nu ofera suport (unele mkv-uri). De asemenea, oricat de interesant ar fi efectul, dupa 10-15 minute de vizionare apare o usoara durere de cap, de unde trag concluzia ca veti avea nevoie de o perioada destul de lunga de acomodare.

Cu toate acestea, LG D2500N se lauda ca fiind primul monitor fara ochelari din lume care a primit certificarea „Flicker Free” din partea TUV (Technischer Überwachungs-Verein sau in engleza Technical Inspection Association), lucru pe care pot sa il confirm si eu, pentru ca nu am sesizat nici un efect de flickering.

Concluzii

Dupa doua saptamani de teste, pot spune ca am ramas placut impresionat de primul monitor autostereoscopic care mi-a trecut prin fata ochilor. Este perfect adevarat ca aceasta tehnologie se afla inca la inceput de drum si mai are destul de multe probleme de rezolvat pana sa ajunga la maturitate. Cu toate, acestea imi surade ideea ca intr-un viitor nu foarte indeparatat, nu vom mai fi nevoiti sa cumparam si sa folosim ochelari 3D, fie ei activi sau pasivi.

Momentan LG D2500N nu este disponibil la noi pe piata, iar la data prezentarii oficiale circulau zvonuri ca ar costa aproximativ 1900 de dolari, ceea ce nu il transforma in vreun best-buy al momentului. Cu alte cuvinte, nu prea putem vorbi despre acest model ca despre un simplu monitor pe care sa-l gasiti in magazin si sa fiti tentati sa il luati acasa.

In concluzie, astept cu nerabdare sa ved cum va gestiona LG evolutia acestui tip de panouri si sper sa ne putem bucura si in Romania de cat mai mult continut autostereoscopic de cea mai buna calitate si pe cat posibil intr-un timp cat mai scurt.

CONCURS: Daca ati citit cu atentie Review-ul de mai sus, atunci mai mult ca sigur veti putea raspunde la intrebarea concursului nostru de AICI si va veti inscrie automat in cursa pentru un super Monitor TV LG M2732.