Lenovo Thinkpad Edge E120 – Portabilitate accesibila [REVIEW]

de: Radu Neagu
24 08. 2012


ThinkPad este criteriul de baza pentru cunoscatori, as putea spune chiar un standard in industria laptopurilor de business. ThinkPad este singura denumire ramasa activa dupa achizitionarea diviziei de laptopuri de catre Lenovo, unul dintre cei mai mari producatori de astfel de dispozitive de pe piata asiatica. De ce a ramas singura denumire si este inca folosita de producator? Pentru ca asa a cerut IBM, a fost una dintre conditiile de baza in momentul vanzarii. Standardul de rezistenta si fiabilitate trebuia pastrat. Nu am fost foarte incantati atunci cand Lenovo a decis sa modifice acest standard si sa il promoveze intr-un mod mai comercial. Lucrurile s-au mai schimbat intre timp, inspre bine.

ThinkPad Edge este asadar seria de laptopuri a producatorului destinate publicului larg, ce imprumuta cateva din caracteristicile de baza ale seriei de business. Acestea sunt in primul rand layout-ul tastaturii pe care este prezent si acel mic buton rosu, denumit dealtfel Trackpoint si care are rol de mouse, o parte din elementele de rezistenta ale carcasei cum ar fi balamaua ramforsata si protectia la socuri a HDD-ului. Seria EDGE nu dispune insa de firba de carbon sau magneziu in constructia crcasei, nu dispune de acel fagure ce proteja atat componentele interne cat si display-ul, sau de posibilitatea folosirii unui docking station care se ataseaza la baza laptopului printr-o serie de conectori proprietari. Mai sunt multe diferente intre cele doua serii insa scopul acestui articol este prezentarea lui E120, unul dintre cele mai mici laptopuri din seria ThinkPad Edge.

Design

Pe partea de design am putea spune ca respecta aproape in totalitate pe cel de la generatia de business, seria T mai exact. Tastatura are acelasi layout ce contine trackpad-ul rosu de care vorbeam mai devreme iar combinatia de culori, negru cu rosu este absolut incantatoare. Materialele folosite pentru constructia acestuia sunt de cea mai buna calitate, iar capacul display-ului este unul dintre cele mai rezistente  la zgarieturi din cate am intalnit pana acum. Eleganta si simplitate, cam asa am putea descrie designul lui E120. Vom analiza mai in detaliu constructia acestuia precum si conectica, pana atunci va las in comania galeriei de imagini si a specificatiilor complete.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Lenovo Thinkpad E120/”/]

Specificatii

[table id=134 /]

 

Descriere si Analiza

Tastatura este dupa cum am spus mai sus de dimensiuni normale, apropiate de cele standard. Tastele sunt concave pentru a fi usor de diferentiat si are doar mici asemanari cu genul de „tastatura island”.  Cursa butoanelor este destul de redusa si pe deasupra este extrem de silentioasa la scriere, poti sa o folosesti linistit intr-o camera in care cineva se odihneste.

Trackpad-ul este probabil unul dintre cele mai putin folosite modalitati de a controla cursorul. cauza principala este faptul ca este nevoie de o perioada de acomodare mult mai mare decat cu touchpad-ul, si de o serie de reglaje software ale sensibilitatii pentru a putea fi controlat in mod optim. Tot ce pot sa fac este sa va recomand sa incercati sa aveti rabdare cu el, dupa ce invatati sa il folositi poate fi mai productiv decat un touchpad.

Si pentru ca tot vorbim de touchpad am ajuns si la el. Acesta poate fi considerat un fail. Este cu adevarat o dezamagire, in primul rand suprafata nu este fina si delicata asa cum am fost obisnuiti pana acum de la producator, in al doilea rand butoanele sunt incluse in acesta si destul de greu de apasat, iar in al treilea rand si cel mai important, touchpad-ul este minuscul. Este mult prea mic pentru a mai folosi si cele cateva gesturi pe care le suporta. Pur si simplu te enervezi atunci cand incerci sa il folosesti.

Dar sa trecem mai departe la capitolul conectica. Pe partea frontala nu regasim nici un conector, si asta e un lucru bun. Nu cred ca ii convine nicunui utilizator sa aiba cabluri conectate atunci cand tine laptopul in brate sau pe genunchi, acolo unde de fapt ii este si locul. Se pare ca producatorul a invatat de la altii care ar fi pozitia optima a acestora.

Pe partea dreapta regasim in ordine, cititorul de carduri SD, un port USB 3.0, inca un port USB 2.0 si conectorul pentru alimentare.  Acestea sunt pozitionate la o distanta considerabila unul de celalalte pentru a putea fi folosite simultan.

In partea din spate nu exista decat bateria, de dimensiuni generoase care ii ofera o autonomie ridicata laptopului.

In partea stanga se gasesc ceilalti conectori vitali unui astfel de dispozitiv. Astfel avem conectorul D-SUB pentru monitor, fanta de evacuare a aerului cald, un port HDMI, un port USB 2.0, conectorul de LAN pentru reteaua cu fir si conectorul combo de 3.5 inch pentru casti cu microfon. De asemenea toate porturile au o distanta rezonabila intre ele.

Displayul are o diagonala de doar 11,6 inch si o rezolutie standard de 1366×768 pixeli. Personal recomand o astfel de rezolutie pentru diagonala in cauza. Dezaprob aceeasi rezolutie insa pentru display-uri de 15,6 inci. Ecranul este de tip glossy insa nivelul de reflectie este redus de un strat special pentru acest lucru. Display-ul este luminat uniform de o matrice LED si ofera un nivel decent de contrast si luminozitate incat sa poata fi folosit la exterior in timpul zilei.

Upgrade

Upgrade-ul poate fi considerat unul dintre cele mai importante elemente cand un laptop devine prea slab pentru softwareul ce trebuie rulat pe acesta. Carcasa detine in partea din spate un capac metalic care odata desfacut ofera acces foarte rapid la toate componentele ce pot fi upgradate. In primul rand se observa existenta unui singur modul de memorie de 4 GB si a inca unui slot liber pentru upgrade. Bravo Lenovo, in sfarsit un laptop la care upgrade-ul se faca prin adaugarea unui modul secundar si nu prin inlocuirea celor 2 deja existente.

Alaturi de modului de wireless exista un port secundar de miniPCIExpress, din pacate nu este pretabil pentru instalarea unui SSD, insa se poate folosi pentru un modul WWAN ce ofera accesul la internet prin 3G. Cartela se poate introduce sub baterie in lacasul special. Laptopul poate fi curatat rapid de praf tot prin demontarea capacului din spate si se poate intervenii asupra placii de baza, de catr un profesionist desigur, in cazul unor probleme ale acesteia. Mai jos aveti o mica galerie de imagini cu detaliile interioare, pentru cei pasionati.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Lenovo Edge E120 componente/”/]

Performanta

Acest capitol este unul peste care voi trece cu vederea destul de repede. Concluzia ar fi ca procesorul i3 Low Voltage de pe acesta nu este suficient decat pentru citirea unor e-mail-uri sau vizitarea unor pagini de internet. Este atat de lenes incat daca laptopul este tinut in modul Power Saving nu poti face prea multe lucruri pe el decat gandindu-te la desktopul de acasa.

Sincer as fi preferat si imi veti da dreptate, un procesor i5 cu ceva mai multa „vana” in el pentru aplicatii de tip office sau programe de genul Photoshop. Cei care s-au chinuit pana acum cu un netbook vor considera ca este un salt urias din punct de vedere al performantei. Edge E120 nu este construit pentru a lucra intens pe el ci pentru a fi companionul perfect in calatorii.

Autonomie

Aici am numai cuvinte de lauda. E120 reuseste sa ramana treaz conectat la un hotspot wireless nu mai putin de 7 ore si jumatate. Aici se vede intr-adevar consumul redus al procesorului si managementul intensiv al software-ului ThinkVantage instalat pe acesta. Daca vine vorba de uitat la un film, putem sa vedem si 3 cu o incarcare completa. Am folosit un HD 720p pentru a ne apropia de rezolutia nativa a display-ului. De mentionat ca cu anumite formate de 1080p se cam chinuie la redare.

Temperatura este un bonus. Aceasta este redusa pe toata durata de functionare oferind un nivel de zgomot foarte redus. Ventilatorul mai porneste din cand in cand insa dupa cateva minute isi reduce automat turatia pentru a nu depasi 25 decibeli, un nivel mai jos decat ce percepem noi in mod obisnuit.

Concluzie

Edge E120 este in primul rand un laptop destinat celor care calatoresc foarte mult si doresc sa continue lucrul atunci cand sunt pe drum. Aici ma refer in sepcial la utilizatorii fara prea mari cerinte de sistem. Daca stii ca vei folosi in mod constant programe de editare video sau foto atunci nu il recomand pentru tine, in mod sigur ai nevoie de ceva mai performant. Daca esti satul de rezolutia foarte mica a unui netbook si de puterea de procesare redusa a acesteia atunci acesta este alegerea perfecta. Pretul tine cu afirmatiile de mai sus, pentru configuratia prezentata in acest review va trebui sa scoateti din buzunar aproximativ 2500 Lei.Eu zic ca este o suma rezonabila pentru un laptop a carui autonomie concureaza cu cea a unei tablete actuale.

Unde mai pui ca este foarte robust si nu necesita o atentie deosebita in manipulare. Singurul upgrade pe care merita sa il faceti la acest laptop este un SSD, 64 sau 128 de GB ar fi suficienti pentru a ii creste semnificativ viteza de lucru.