Prin aceeasi amabilitate a celor de la KOYOS.RO, am vazut, tot la CeBIT 2012, ce urmeaza a aparea interesant in materie de laptopuri (mai bine zis ultrabook), sisteme PC si gadget-uri.
Asa cum spune si titlul vom incepe cu laptopuri… adica, ultrabook-uri. Sincer sa fiu, nu am vazut prea multe laptopuri obisnuite, in afara de cele care erau folosite pentru a rula imaginile de prezentare din standuri si pentru diverse alte scopuri si care erau, majoritatea, ThinkPad-uri.
CeBIT 2012 – ULTRABOOK-URI
Standul Intel nu era chiar in drumul nostru, mai bine-zis hala inchiriata de Intel. Oricum, noi am vrut sa vedem in primele doua zile care dintre companiile romanesti isi mai fac simtita prezenta la expozitie, asa ca ne-am indreptat catre Standul Oficial al Romaniei, unde, pe langa diverse companii romanesti de software, ne-am intalnit cu Maguay. Nu mare mi-a fost surpriza sa observ la ei un ultrabook, MyWay U1401i, productie autohtona cu logo-ul companiei. Ca dotare, poate ca nu concureaza cu ceilalti producatori, insa pretul de aproximativ 2500 lei pentru configuratia minima prezice un viitor destul de bun al acestuia.
Asus Zenbook a deveint deja un deschizator de drumuri, din nou, si nu cred ca mai este multa lumea pasionata de IT care sa nu stie despre ce vorbesc. Pe langa modelele deja cunoscute de 11,6 si de 13 inci, am mai observat o iteratie a celui de 13 inci. Singura diferenta este culoarea. Partea inferioara, cea cu tastatura, este de culoare neagra, iar capacul si rama display-ului sunt ROZ. Combinatia, trebuie sa recunosc, este destul de reusita si in mod sigur va atrage mai multe priviri decat un ultrabook banal, argintiu, cum de fapt sunt aproape toate la momentul actual.
Lenovo avea si el in acelasi „stand Intel” (despre care vom discuta putin mai incolo mai pe larg) seria U300s. IdeaPad-ul de la Lenovo imprumuta niste caracteristici ale ThinkPad-ului, mostenire ce va ramane in avantajul lui IBM inca multa vreme. Tastele sunt putin curbate si se aseamana ultimelor serii de Lenovo de pana acum, fiind dupa parerea mea mai usor de folosit. Designul imbina materiale de calitate si culori ceva mai inchise, dar in esenta este la fel de simplu ca design, poate ceva mai gros decat celelalte.
Dell, un nume care nu s-a afirmat prea mult in ultima vreme, nu putea lipsi acum de la aceasta demonstratie de forte. Ultrabook-ul lor poarta logo-ul seriei XPS, in ciuda faptului ca nu se aliniaza chiar acestui segment de performanta pe care il dicteaza acel logo, adica sunt echipate cu aceeasi configuratie standard a ultrabookurilor, impusa de Intel. Designul este destul de reusit, ceva mai rotunjit decat concurentii sai, insa destul de subtire pentru a fi purtat cu usurinta oriunde. Dell promite o durata de viata mai mare a bateriei decat concurenta, vom vedea atunci cand le vom testa.
Ultrabook-ul de la Toshiba, Z830, este unul dintre putinele care concureaza cu adevarat dimensiunile lui Zenbook. Designul este de asemenea ceva mai sobru, insa atragator. Dispozitivul pastreaza totusi cateva butoane multimedia si touchpad-ul aferent seriei Tecra, cele de business. Conectica insa este minima – un card reader, un port USB 3.0 si cei doi conectori pentru audio. Carcasa mi s-a parut extrem de fragila. Asemanator seriei ulterioare Portege, Z830 este destul de flexibil, iar prinderea display-ului lasa mult de dorit, acesta curbandu-se la mijloc atunci cand este apucat. Z830 este un ultrabook ce trebuie tratat „cu manusi”.
Modelul de la Samsung, asa-numita serie 5 Ultra, ofera un design placut, nu foarte diferit de celelalte modele, imprumutand partea din spate de la restul laptopurilor producatorilor. Macar are 2 porturi USB 3.0 in loc de unul. In rest, tastatura, touchpad-ul, dimensiunile, nu ofera nimic in plus fata de restul lumii. Poate doar faptul ca cel vazut de noi detine un procesor Core i7 si 8 GB memorie RAM, precum si un HDD ceva mai maricel de 500 GB. In rest, nu este nimic ce m-ar determina sa achizitionez un Samsung versus un Zenbook.
In final, am ajuns si la HP cu al sau Folio 13. M-a amuzat autocolantul de pe acesta, „HP’s first Ultrabook Powered by Intel”, de parca pana acum compania producea „ultrabook-uri” cu ajutorul procesoarelor AMD :))) Tastatura seamana destul de mult cu modelul Envy, la fel si designul general al acestuia. Am vazut insa 3 porturi USB, unul dintre ele fiind USB 2.0. Trebuie sa recunoasc ca si Folio 13 arata foarte bine, are tastatura iluminata la fel ca si Toshiba Z830 si ceva mai multa conectica decat produsele concurente. In comparatie, langa ultrabook era si modelul Envy, flagship-ul celor de la HP in acest moment.
Inteleg intr-un fel asemanarea izbitoare intre toate aceste modele, insa pentru un produs cu un pret destul de ridicat, ultrabook-ul in implementarea fiecaruia trebuia sa reflecte o viziune ceva mai agresiva a producatorilor. Sunt parca totusi prea asemanatoare, atat sub aspectul configuratiei, cat si ca design. Eu unul as fi intr-o dilema daca as fi pus sa aleg intre branduri, avand in vedere ca diferentele functionale sunt mult prea reduse. Ramane doar modul cum arata. Va ofer insa o galerie de imagini, „agresiv” de mare pentru a va satisface curiozitatea pentru fiecare model enumerat mai sus.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Ultrabooks CeBIT 2012/”/]
CeBIT 2012 – SISTEME DESKTOP
Sistemele Desktop nu au fost punctul forte al acestei expozitii. De fapt, ele nu mai sunt interesul principal de cativa ani, de cand laptopurile au invadat fiecare coltisor al caminului sau al biroului nostru. Au existat cativa producatori si cateva sisteme demo ce au reusit sa ne atraga atentia in aceste zile.
Unul dintre producatorii care rezista insa pe aceasta piata este Shuttle. Chiar daca este prezenta in mai putine regiuni din Europa, compania s-a dedicat construirii de sisteme mini ATX sau mini ITX, dupa caz, reusind sa creeze solutii explusive pentru orice fel de cerinte ale consumatorului. Astfel, avem produse HTPC (Home Theater PC) si chiar si configuratii puternice pentru editare, captura video, chiar gaming. Majoritatea sunt insa configurate de catre producator, cu ceva mai putine optiuni ramase consumatorului final. Mi-a placut segmentul de HTPC, pentru ca au decis sa foloseasca racire pasiva in toata seria si, cum sunt un adept al culorilor mai sobre, acestea sunt toate negre.
Alte sisteme desktop au fost destul de greu de observat, avand in vedere ca nu prea au existat. Segmentul de HTPC a fost reprezentat si de catre ASRock, Zotac, iar in rest singurele desktop-uri au fost cele din standurile de prezentare. Si aici am putut zambi la vederea a doua sau trei, ceva mai bine puse la punct, in rest aceleasi carcase din acryl cu numele producatorului pe ele.
ASUS cred ca a fost singurul care a prezentat in cadrul conferintei sale un sistem desktop, si acela destul de sobru pentru gamerul obisnuit.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/sisteme pc cebit 2012/”/]
CeBIT 2012 – GADGET-URI
Din nou, un subiect destul de tabu, avand in vedere ca aceasta categorie care cu siguranta s-a mutat la Mobile World Congress de ceva vreme. La CeBIT nu am intalnit prea multe. Probabil „interesante” pot fi considerate colectiile de intense de huse, boxe, accesorii pentru iPad, iPhone, iPod, iDevice intr-un singur cuvant.
Insa nu acestea sunt gadget-urile asteptate. Voiam tablete, smartphone-uri, dispozitive cu ecran capacitiv si performante, nu APAD, DPAD, TPAD, ChinaPAD sau alte imitatii de tablete ce se chinuie cu prima sau a doua versiune de Android si se emotioneaza atunci cand le iei in mana si „ingheata” toate task-urile pe care rulate pana atunci. Explicatia respectivului vanzator de la stand „Are senzori giroscopici de proximitate si inaltime si a detectat miscarea”… Whaaaat?!
Am vazut ceva dispozitive interesante la standul Samsung – asta se intampla in a doua sau a treia zi de expozitie, cand am nimerit pe acolo. Oricum, nu sunt foarte multe de scris, despre unele am si facut-o deja. Este vorba despre Samsung SUR, acea masa multitouch care poate fi folosita pentru o mutime de aplicatii de business, educationale sau pur si simplu de entertainment.
Tableta celor de la Samsung ne-a atras atentia, in primul rand pentru ca era vorba de un dispozitiv cu aproape aceeasi grosime ca primul iPad, insa cu o putere de procesare de invidiat. Un sistem Core i5 era „inghesuit” in acea carcasa, si in ciuda faptului ca venea cu Windows 7, care nu este tocmai cea mai buna alegere pentru ecranele touchscreen, promitea un update rapid la Windows 8.
Pretul este insa un impediment destul de mare in achizitionarea acesteia. Cei 1.500 de dolari pot fi folositi la fel de bine pentru cumpararea unui ultrabook cu aceleasi performante, probabil in viitorul apropiat si cu touchscreen.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Slate/”/]
M-a atras in ultima instanta seria de display-uri business sau pentru entetainment de la Samsung. Este vorba de display-urile special create pentru a putea fi „imperecheate”, adica acele display-uri fara margine. Nu discutam de cele ultrasubtiri care ar face invidioase si tablourile cele mai noi din casa ci acele display-uri care pot fi folosite 24 de ore din 24 in conditii mai putin respectabile decat sufrageria si care au o imagine excelenta din aproape orice unghi de vizualizare. Unul dintre acele display-uri depasea cu mult rezolutia de 1920×1080 si este posibil sa il vedem in curand si public.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Display-uri Samsung/”/]
Cam atat despre aceste dispozitive, stati insa pe aproape, v-am mai pregatit un articol despre multe alte lucruri interesante pe care le-am vazut la CeBIT. Robotii si inteligenta artificiala, o prezentare a unor stand-uri mai mult sau mai putin deosebite si, bineinteles, cateva dintre fetele care trebuiau sa faca atmosfera companiei care le-a angajat…