HTC 8X – Alternativa cu Windows Phone 8 [REVIEW]

de: Victor Rizescu
15 12. 2012

Anul acesta Microsoft a ales sa ne bombardeze cu o multime de variante ale celui mai nou sistem de operare lansat de ei: Windows 8, Windows RT, Windows Phone 8. Alaturi de ei, tot mai multi producatori au ales sa investeasca timp, energie si bani in dezvoltarea de produse compatibile, fie ca vorbim de laptop-uri, ultrabook-uri, tablete sau chiar telefoane mobile.

La capitolul smartphone-uri cel mai implicat producator pare a fi Nokia, care isi pune toate sperantele in terminalele cu Windows Phone 8.

Totusi se pare ca cei de la HTC nu au uitat de vechiul lor partener si au realizat doua telefoane care ruleaza noul sistem de operare Microsoft: HTC Windows Phone 8S si HTC Windows Phone 8X. Cel de-al doilea se vrea a fi un adevarat flagship si a fost pus la grea incercare timp de doua saptamani pe „bancul de probe” din redactia noastra.

Pe parcursul testarii am incercat sa ne lamurim in ce masura HTC 8X cu al sau Windows Phone 8 preinstalat, poate reprezenta o alternativa demna de luat in seama pe langa mult mai celebrele sisteme de operare: Android si iOS.

Design si calitatea materialelor/asamblarii

Daca vi se pare ca telefoanele Android semana cam mult intre ele, inseamna ca nu v-ati jucat inca cu noile modele lansate cu Windows Phone 8. Spun asta pentru ca aproape toate telefoane Windows respecta o forma si un design parca impuse de atotputernicul Microsoft.

Ca si in cazul seriei Lumia, noul HTC 8X se remarca printr-o forma patratoasa, muchii usor ascutite si culori vii.

Cu toate acestea smartphone-ul HTC se aseaza incredibil de bine in mana. Asta mai mult ca sigur datorita carcasei unibody extrem de bine inchegata, a materialelor non-glossy, foarte fine la atingere si nu in ultimul rand a design-ului ales. Carcasa telefonului se remarca printr-o forma oarecum atipica fiind usor bombata spre centru si mai subtire pe masura ce ne apropiem de margini. Asadar chiar daca vorbim de un terminal cu diagonala de 4,3 inci si dimensiuni destul de generoase veti fi placut surprinsi de usurinta cu care il veti controla cu o singura mana.

Datorita plasticului de calitate, a formei neobisnuite, impreuna cu nuantele vii ale carcasei, HTC 8X atrage foarte usor privirile curioase ale utilizatorilor de Android si nu numai.

Constructia si asamblarea sunt cat se poate de bine realizate, desi marturisesc ca mi-ar fi placut niste butoane fizice cu un feedback imbunatatit si o pozitie ceva mai accesibila. Poate obisnuinta isi spune cuvantul dar nu o data am apasat pe butonul de volum (de pe laterala dreapta) si am asteptat deblocarea display-ului (butonul fiind situat in partea superioara).

Dupa cateva zile de acomodare totul vi se va parea cat se poate de natural si mai mult ca sigur va veti indragosti de butonul special dedicat camerei foto si de cursa butonului de volum (ajustare in 30 de trepte de intensitate).

Telefonie si mesaje

HTC 8X este in primul rand un telefon si asta se vede inca din fisa de specificatii, care ne prezinta multitudinea de standarde si de retele in care albastrelul functioneaza 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 si 3G: HSDPA 850/ 900 / 1900 / 2100.

Exemplarul primit in teste a fost furnizat de Orange impreuna cu un abonament de date, care zbarnaie la propriu cand vine vorba de viteza 3G chiar si atunci cand alegeti sa share-uiti conexiunea pe mai multe dispozitive.

Sunetul atat in casca cat si in difuzor este cat se poate de clar si puternic. Convorbirile au fost mentinute cu usurinta atat in modul 2G cat si 3G indiferent de reteau folosita, Orange sau Vodafone. In zonele cu semnal ceva mai slab HTC 8X a reusit sa mentina convorbirea activa in ciuda faptului ca era aproape imposibil de descifrat (vorbesc de semnalul din metroul bucurestean).

Am apreciat cele trei functii „Attentive Phone”, desi nu ar fi stricat cateva in plus: scaderea volumului tonului de apel cand telefonul „simte” ca e luat in mana, cresterea volumului atunci cand este pus in buzunar si bine cunoscutul flip to mute (cand esti apelat intorci telefonul cu display-ul in jos si se opreste din sunat).

La capitolul Mesaje, noua vedeta a celor de la HTC nu pot sa zic ca m-a impresionat. Intr-adevar toate optiunile sunt la locul lor, configurarea conturilor de e-mail se face extrem de simplu, dar cand vine vorba de tastat… Tastele desi sunt generoase ca marime, au fost pozitionate extrem de apropiat asa ca daca ai degetele ceva mai mari vei avea nevoie de o perioada destul de lunga de acomodare.

In modul portrait tastatura este oarecum inghesuita si permite vizualizarea mesajelor si mail-urilor la care vrei sa raspunzi. Daca alegi sa tastezi in modul landscape, tastele devin ceva mai mari dar isi pastreaza aspectul inghesuit si de data asta ocupa ecranul aproape in intregime, aspect cat se poate de enervant.

Display si camera

Va mai aduceti aminte frumusetea de ecran de pe HTC One X? Ei bine avem de-a face cu acelasi ecran si in cazul noului HTC One X, adica un panou S-LCD 2 cu o rezolutie de 720 x 1280 pixeli si o diagonala de 4,3 inci. Daca ati fost uimiti de calitatea si claritatea imaginilor afisate pe ecranul de 4,7 inci al One X-ului, mai mult ca sigur veti aprecia densitatea superiara regasita la 8X, 342 ppi fata de 312 ppi.

Imagini cat se poate de clare, culori naturale si deloc suprasaturate, unghiuri de vizibilitate bune, contrast decent si luminozitate cat cuprinde. Cu alte cuvinte am intalnit display-ul perfect? Aproape, pentru ca daca vorbim de nivelul de negru afisat sau lizibilitatea in lumina directa a soarelui, display-ul ramane putin in urma. La luminozitate maxima negrul devine un mare gri si daca vreti sa manevrati telefonul cu soarele in spate aveti nevoie de timp pentru acomodare si rabdare din plin.

Mi-ar fi placut sa pot customiza nivelul de luminozitate ceva mai mult nu doar in trei trepte: maxim, mediu si minim. Am preferat sa tin luminozitatea pe automat, varianta in care negrul seamana ceva mai mult cu negru  🙂

Camera foto pot sa zic ca m-a impresionat reusind sa fie chiar cu o idee mai buna decat cea de pe One X. Vorbim de un senzor de 8 megapixeli, capabil sa realizeze instantanee la 3264 x 2448 pixeli si videoclipuri 1080p la 30fps. Merita mentionata si camera secundara cu ai sai 2,1 megapixeli si filmare tot in 1080p.

Fara indoiala unul dintre punctele forte ale acestui telefon este camera ce ofera o luminozitate de invidiat, lentile cu focala 2.0 si o mai buna inregistrare a detaliilor, deschidere de 28 mm.

Interfata este cat se poate de simpla si totodata completa, iar butonul FIZIC dedicat camerei transforma HTC 8X intr-un aparat foto compact.

Mai jos aveti cateva exemple foto/video:
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Exemple Foto HTC 8X/”/]

Multimedia

Am ajuns si la cea mai interesanta parte. Reuseste noul flagship HTC sa alunge plictiseala si sa te tina cu ochii atintiti in ecran pana il lasi fara baterie? Detaliile tehnice ar spune ca da, pentru ca vorbim de o platforma hadware deja celebra: chipset Qualcomm MSM8960 Snapdragon S4 compus dintr-un procesor dual-core Krait la 1.5 GHz si un procesor grafic Adreno 225 GPU, 1GB RAM si 16GB memorie interna.

Daca mai luam in calcul ecranul minunat si partea audio amplificata de Beats, am putea spune ca avem reteta perfecta. Dar din pacate nu e chiar atat de simplu. Asta pentru ca sistemul Windows Phone 8 si al sau ecosistem slab dezvoltat trag in jos calitatile tehnice de mare entertainer regasite pe HTC 8X.

Video player-ul este un fel de gluma si asta pentru ca nu ofera suport pentru MKV-uri, subtitrari sau anumite clipuri cu sunet AC3. Poate ca multi nu vor fi tentati sa incarce memoria interna, limitata la 16GB, cu seriale, dar oricum mi se pare frustrant modul in care Microsoft alege sa isi trateze utilizatorii.

Player-ul audio reda cam toate formatele existente dar se „lauda” cu o interfata banala care nu ofera prea multe optiuni sau customizari. De departe singurul avantaj il reprezinta calitatea sunetului si volumul incredibil mai ales in casti cu functia Beats activata. Trebuie sa marturisesc ca nu am intalnit telefon care sa se auda mai tare decat HTC 8X si aici apreciez gradarea volumului in 30 de trepte. Ca sa va faceti o idee cu volumul la jumatate (15) deja te bucuri de putere si bass cat cuprinde.

Daca sperati ca va veti putea orienta catre Windows Store pentru a inlocui playerele existente, aflati ca variantele sunt aproape inexistente, iar daca aveti norocul sa gasiti ceva mai mult ca sigur veti fi nevoiti sa platiti pentru a le descarca.

Meniuri, conectivitate, memorie si baterie

Dupa cum sugereaza si numele, HTC 8X ruleaza cel mai nou sistem de operare al celor de la Microsoft, Windows Phone 8.

Noua varianta a sistemului de operare a facut valuri pe internet amenintand ca va fi schimbarea mult asteptata de toata lumea. Dupa parerea mea reprezinta doar o alternativa timida la Android sau iOs si nicidecum o revelatie in adevaratul sens al cuvantului. 

Apreciez simplitatea meniurilor si viteza oferita de Modern UI, dar nu pot sa trec cu vederea posibilitatile relativ limitate de customizare/organizare, absenta task managerului si a unui file manager.

La capitolul conectivitate, albastrelul 8X se descurca de minune oferind cam tot ce ti-ai putea dori de la un device mobil: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual band, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 3.1 si NFC.

HTC 8X vine cu o memorie integrata de 16 GB si din pacate nu ofera suport pentru carduri de memorie. Un mare dezavantaj, judecand dupa nevoile actuale de stocare si tinand cont de faptul ca utilizatorul are disponibili doar vreo 12 GB si asta pentru ca doar Windows-ul ocupa 2,4 GB.

Acumulatorul de 1800 mAh, bine ascuns in carcasa unibody se descurca destul de bine si ofera o autonomie de aproximativ 12 ore intr-un regim de utilizare intensiv. In teste am pastrat conexiunea de date activa in permanenta, am vorbit cam o ora zilnic, am folosit constant e-mail-ul, Facebook-ul, am navigat din plin pe internet, ne-am jucat si am intors pe toate partile meniurile si optiunile regasite in Windows Phone. De cele mai multe ori am depasit pragul critic de o zi. Cu alte cuvinte veti avea suficienta energie sa va bucurati de tot ce are de oferit HTC 8X.

Navigare WEB si Navigaţia GPS

Dupa cum spuneam si mai sus atat mail-ul cat si conturile de pe retelele sociale sunt cat se poate de bine integrate in interfata noului sistem de operare, iar HTC 8X transforma intr-o joaca tot ce tine de utilizarea internetului mobil.

Navigarea pe internet este cat se poate de fluida fie ca vorbim de o conexiune 3G sau Wi-Fi. Paginile se incarca rapid si se vad impecabil pe ecranul HD, dar parca se simte o usoara limitare impusa de diagonala. Sa nu ma intelegeti gresit 4,3 inci pot fi mai mult decat suficienti pentru oricine, dar un 4,8 inci ar afisa continutul unei pagini fara atat de multe zoom-uri succesive.

Internet Explorer-ul isi face treaba cat poate de bine, dar daca ma intrebati pe mine este usor depasit de performantele atinse de Chrome pe Android. Mai exact mi-ar fi placut sa pot vedea toate tab-urile deschise cu un zoom out si cu siguranta as fi preferat sa pot avea deschise mai mult de 6 tab-uri intr-o sesiune de navigare.

Navigatia este si ea prezenta si implementata cu ajutorul aplicatiei Bing Maps. Semnalul GPS este identificat destul de repede, chiar si la interior (cu mici erori de pozitie de aproximativ 50-100 m). In combinatie cu o conexiune de date sau un semnal Wi-Fi, va veti putea programa drumurile prin oras sau inafara acestuia.

Cei care prefera Google Maps il gasesc o varianta in Store de unde il pot downloada gratuit.

Aplicaţii si performante

Daca in cazul terminalelor Android sau iOS aplicatiile preinstalate sunt de cele mai multe ori inutile pentru ca magazinele abunda in variante care mai de care mai interesante, nu acelasi lucru putem sa-l spunem si despre telefoanele cu Windows.

In cazul de fata, am fi apreciat ca HTC 8X sa vina cu cat mai multe aplicatii inca din fabrica pentru ca in Windows Store cam bate vantul…

La o prima vedere pot spune ca telefonul vine cam cu tot ce iti trebuie: calendar, alarma, convertor, lanterna, Bing Maps, OneNote, Office si aplicatia Wallet pentru plati prin NFC.

HTC pluseaza printr-un hub propriu unde gasim informatii despre vreme, bursa si ultimele stiri.

Mi-a placut cum se misca pachetul Office: Word, Excel si PowerPoint atat cand am vrut sa vizualizez documente dar mai ales cand am avut nevoie sa incropesc si altele noi.

Nu pot sa inteleg absenta unui manager de fisiere, care sa iti permita sa vezi ce si cum ai stocat pe telefon. De asemenea utilizatorii nu au acces la un task manager care sa permita inchiderea aplicatiilor la nevoie si implicit o mai buna gestionare a resurselor. Prin apasarea lunga a tastei back apar ultimele 8 programe deschise care ruleaza in background dar pe care nu puteti sa le inchideti. Din pacate nici in Store nu am reusit sa gasesc vreo varianta serioasa si eventual gratuita pentru file explorer sau task manager.

Cat despre performante, am gasit cateva benchmark-uri in Store si altele online, iar mai jos aveti rezultatele optinute. Din pacate nu prea avem cu ce sa le comparam, HTC 8X fiind primul terminal cu Windows Phone 8 pe care il testam.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Benchmark HTC 8X/”/]

Concluzii

Am ajuns si la final. Pana la urma cat de bun este noul HTC 8X? Merita experimentata trecerea de la Android sau iOS catre Windows Phone 8?

Singurul scenariu plauzibil in care as vedea posibila o migrare catre noua platforma software ar fi ori o mare plictiseala, ori vreo mare nemultumire personala fata de telefoanele iOS si Android. Spun asta pentru ca ecosistemul Windows este inca in fasa si va trebui sa investiti timp, rabdare si mai ales bani pentru a putea beneficia de un numar infim de aplicatii mobile.

Bine, bine dar telefonul? Merita cumparat? Este noul HTC un adevarat flagship? Din punct de vedere hardware telefonul mi-a lasat o impresie cat se poate de buna, dar din pacate sistemul de operare impune niste limite peste care cu greu vei alege sa treci atunci cand va trebui sa decizi daca sa cumperi HTC 8X sau nu.

Dupa parerea mea smartphone-ul de fata poate reprezenta o alegere interesanta pentru fanii Windows Phone, dar nicidecum o alternativa serioasa la telefoanele Android sau iOS. Cu alte cuvinte pentru aceiasi bani, intre 2100-2500 de lei puteti gasiti variante mult mai potente atat hardware cat mai ales software in celelalte ecosisteme mai bine dezvoltate.

O posibilitate ar fi achizitionarea de HTC 8X printr-un contract cu un operator la un pret ceva mai bun. HTC 8X-ul din teste a fost primit de la Orange prin intermediul programului Orange  Smartphone Testers, iar la ora actuala poate fi gasit in oferta lor la un pret de 279 de euro cu un abonament Pantera de 23 euro/luna.