Google si Mozilla au probleme grave cu politica Microsoft si Windows RT

de: Alexandru Puiu
11 05. 2012

In cazul in care nu ati aflat pana acum, Windows RT este numele sub care va fi comercial disponibila versiunea de Windows 8 destinata dispozitivelor cu procesoare ARM.

In aceste zile, atat Google, cat si Mozilla s-au autosesizat in ceea ce priveste un nou set de restrictii Microsoft referitoare la browserele de internet ce vor putea fi instalate pe dispozitivele cu Windows RT.

Desi Mozilla lucreaza deja de ceva timp la o versiunea de Firefox in stil Metro, problema a aparut in momentul in care s-a aflat ca Microsoft va restrictiona selectia de browsere in versiunea de Windows 8 creata pentru dispozitivele cu ARM. Mai precis, urmatorul Windows RT va integra doua interfete – Metro si Windows Classic, insa in Windows Classic vor putea rula doar aplicatii Microsoft– Internet Explorer si Office 15.

Fundamentul problemei sesizate de Mozilla si confirmate de Google vine din faptul ca, daca o aplicatie poate rula in mod Metro, tehnic nu ar avea nici o problema sa ruleze si in Windows Classic, de aici si perceptia de rea vointa din partea Microsoft. Tot in respectiva sesizare, Mozilla face referire la un set de API-uri utilizate de Microsoft in versiunea Metro de IE – API pe care gigantul din Redmond refuza sa le puna si la dispozitia altor dezvoltatori de aplicatii.

Daca problemele sesizate de cei doi creatori de browsere nu vor fi solutionate de Microsoft, exista mari sanse ca in scurt timp sa vedem o reitaratie a procesului antitrust din 1994 pe care Microsoft l-a pierdut cu brio si care viza includerea  unui singur browser pe sistemele de operare Windows pentru PC-uri. Merita retinut ca decizia la care s-a ajuns la acel moment a expirat anul trecut.

Pe de alta parte, un avocat Microsoft le-a comunicat celor de la Mozilla ca Windows RT nu mai este chiar Windows – motiv pentru care nu se mai aplica aceleasi reguli. Potrivit avocatului, exista si un set de reguli complexe de securitate si restrictii referitoare la instructiunile suportate de cipurile ARM, restrictii pe care doar Microsoft le poate avea in vedere cum se cuvine in aplicatiile proprii.