Google Nexus 7 – Tabletele bune vin in pachete mici [REVIEW]

de: Cătălin Nițu
20 09. 2012

Anul trecut, ASUS a intrat pe piata tabletelor cu Android, reusind in scurt timp sa devina unul dintre cei mai importanti jucatori din acest segment de piata. Google a observat acest lucru si a decis ca prima tableta oficiala a companiei sa fie produsa de celabra firma taiwaneza.

Rezultatul acestui parteneriat este Google Nexus 7, primul dispozitiv care vine cu Android Jelly Bean preinstalat. Avand in vedere istoria seriei Transformer, am zice ca Google a ales bine, insa este micutul Nexus destul de atractiv pentru a fi demn de luat in seama?

Design si detalii tehnice

Google Nexus 7 este o tableta cu display de 7 inci, deci pachetul in care vine nu este deloc impunator. Avem de a face cu o cutie de dimensiuni mici, in care se ascund tableta si putinele accesorii aferente. Este vorba despre un adaptor de priza si de un cablu micro-USB, folosit atat pentru conectarea la un computer, cat si pentru incarcare.

Tableta in sine are dimensiuni comparabile cu cele ale Kindle Fire de la Amazon, insa din prima secunda in care pui mana pe ea, acesta pare sa faca parte din complet alta clasa de produse. Pe partea din fata avem un ecran protejat de sticla Corning si nu am putut distinge decat camera pentru video conferinte. Spatele in schimb este realizat dintr-un plastic texturat care pare foarte rezistent si este in acelasi timp foarte placut la atingere.  Aici putem vedea logo-ul Nexus in partea de sus, in timp ce deasupra difuzorului este gravata sigla ASUS. Cele doua parti sunt separate de o rama argintie din plastic, iar pe margine, in partea dreapta avem butonul de power alaturi de butoanele de volum. In partea de jos se gasesc singurele doua mufe de pe Nexus 7: portul USB si mufa jack pentru casti. In partea din stanga, pe marginea argintie se gaseste un conector format din patru puncte portocalii, asemanatoare cu cele de pe telefonul Galaxy Nexus. Acestea nu au nicio utilitate momentan, insa este posibil ca in viitor sa primim accesorii pe care le vom conecta prin acesta.

Avem de a face cu un design simplu si placut atat privirii, cat si atingerii care pare foarte solid, desi dispozitivul este cat se poate de usor. Avem de a face cu o tableta care cantareste doar 340 de grame, dar care se poate lua la tranta fara probleme cu fratii sai mai mari. Procesorul care sta la baza lui Nexus 7 este un NVIDIA Tegra 3 la 1,3 GHz, cu 1 GB memorie RAM, display de 7 inci cu rezolutie 1280×800 si optiunea de a alege intre versiuni de 8 si 16 GB. Din pacate nu avem la dispozitie un lacas pentru carduri microSD sau de un modul 3G, insa acestea ar fi adaugat cu siguranta costuri de productie in plus. Pe partea de conectivitate fara fir, avem la dispozitie Bluetooth, WiFi si NFC compatibil cu tehnologia Android Beam. Astfel, avem de a face cu o tableta al carui pret de pornire este 199 euro.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nexus 7 Hardware/”/]

Hardware

Daca nu as sti deja pretul unei astfel de tablete, as putea sa jur ca face parte din clasa premium, judecand dupa calitatea constructiei. Pentru protectia ecranului s-a optat pentru modelul Fit Glass de la Corning, o versiune mai subtire si mai usoara a clasicului Gorilla Glass. Aceasta este o optiune mai ieftina, insa pare a fi la fel de eficienta si la fel de placuta la atingere. Ce se afla sub acest strat de sticla este mult mai interesant.

Display-ul de 7 inci este bazat pe un panou IPS care afiseaza 1280×800 pixeli. Am vazut multe tablete de 7 inci pana in prezent, insa de departe Nexus 7 afiseaza cele mai vii si mai puternice culori si are un unghi de vizibilitate de invidiat. Totul arata impecabil pe micul display, de la filme, la text si pana la jocuri 3D. In timp ce tableta este foarte potrivita pentru browsing si jocuri, cititul de carti este putin cam obositor pe un display atat de mic, iar aplicatia de carti inclusa nu ajuta deloc in acest sens (dar despre asta voi aminti la capitolul Software).

Ce nu as lauda insa este partea sonora. Pe partea din spate se gaseste un difuzor care reuseste sa scoata destul zgomot cat sa fie auzit intr-o camera putin zgomotoasa, insa la volum maxim avem de a face cu o calitate slaba a sunetului. Probabil cea mai buna optiune este utilizarea unei perechi de casti in toate situatiile pentru a evita o experienta deranjanta.

Avand la baza un procesor Tegra 3, noua tableta face fata celor mai solicitante aplicatii fara nicio problema. Jocurile din Tegra Zone ruleaza absolut impecabil si ofera o fidelitate grafica de invidiat. Nu cred ca exista un alt dispozitiv la un pret atat de mic pe care sa poti rula jocuri atat de aratoase. De altfel si pe partea de multitasking avem de a face cu performante de invidiat, fiind aproape imposibil de a-i pune bete in roate, indiferent de numarul aplicatiilor pornite. Aici cu siguranta intra in ecuatie si faptul ca ruleaza cea mai noua versiune de Android: Jelly Bean.

Software

Fiind primul dispozitiv cu Android 4.1, am fost foarte entuziasmat sa pun mana pe Nexus 7. Se pare ca Google si ASUS au realizat aceasta tableta ca un soi de model de referinta pentru alti producatori, intrucat software-ul ruleaza aproape fara nicio problema pe hardware-ul pe care il avem la dispozitie, lucru pe care nu pot sa il spun despre alte tablete Tegra 3 care ruleaza Android 4.0.

La prima vedere nu exista diferente majore intre cele doua versiuni de Android, insa imediat ce incepi sa atingi ecranul noii tablete, lucurile devin evidente. In primul rand, animatiile si responsivitatea intregului software sunt clar imbunatatite. Aparent project Butter a dat rezultate, iar Google se poate in sfarsit mandri cu un sistem de operare cat se poate de matur. Ecranul de pornire ofera informatii despre data si ora, in timp ce butonul de deblocare ofera acces rapid la cautare prin Google.

Odata deblocata tableta, avem acces la un rand de sase scurtaturi in partea de jos, langa butonul principal care ne duce in sertarul de aplicatii. Implicit, acestea toate sunt scurtaturi catre serviciile Google, unele dintre ele fiind chiar puse intr-un folder pentru a oferi acces rapid in orice moment. Odata ce un utilizator este logat pe tableta folosind un cont Google, aplicatiile preinstalate nu trebuie decat pornite pentru a oferi acces imediat la servicii, fara a necesita logari separate. Aici vorbesc evident despre Google+, Google Talk, Gmail, Maps, Calendar, YouTube, Play Store si Chrome.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nexus 7 Software/”/]

Printre celelalte aplicatii preinstalate se gaseste si Currents, o noua aplicatie de la Google care functioneaza ca un agregator pentru continut de pe diverse site-uri asemeni Flipboard, o aplicatie separata pentru Messenger-ul din Google+, nelipsitul Latitude si optiunea de Voice Search care functioneaza neasteptat de bine in limba romana. Aldiko este aplicatia dedicata pentru ebooks, insa aceasta pare sa fie blocata undeva in trecut. Aceasta ofera un singur font si optiuni limitate pentru afisarea textului. De altfel, tranzitia de la o pagina la alta se face printr-un simplu scroll al paginilor, iar animatia pare sa fie ingreunata de ceva (insa sigur nu de hardware). Nici ecranul de dimensiuni mici nu ajuta foarte mult la citit, insa forma dispozitivului poate oferi o experienta mult mai confortabila decat ceea ce primim de la o tableta de 10 inci cu display widescreen.

Desi Google Nexus 7 include un accelerometru pentru schimbarea orientarii in cadrul aplicatiilor, interfata principala a acesteia nu se intoarce. Aceasta este intotdeauna fixa, in mod portret, oferind acces foarte usor la toate functiile, utilizarea fiind foarte asemanatoare cu cea a unui telefon. Tastatura este in special foarte placuta la atingere, intrucat poti scrie foarte repede folosind degetele mari.  Acest lucru alaturi de faptul ca browserul implicit este chiar Chrome, ofera o experienta de browsing cu mult peste ceea ce gasim pe alte tablete cu Android. Probabil cea mai interesanta functie a browserului este cea care mareste portiunea unde se gasesc mai multe link-uri apropiate, pentru a oferi un plus de precizie.

Baterie

Avand in vedere ca avem de a face cu o tableta atat de mica si usoara, m-as fi asteptat ca bateria inclusa sa nu fie foarte performanta. Ei bine, m-am inselat, intrucat Google Nexus 7 reuseste sa ofere o durata de viata a bateriei comparabila cu cea a unui iPad de generatie a treia. De ce spun a treia si nu a unui iPad in general? Pentru ca aceasta nu se compara insa cu cea din iPad 2. Poti scoate aproximativ 8-9 ore de utilizare la o singura incarcare, cu WiFi pornit, insa in nicio situatie Nexus 7 nu depaseste zece ore.

Chiar si asa, este o performanta de laudat, care este peste media tabletelor cu display de 7 inci. Singura problema pe care o am fata de consumul bateriei este atunci cand las tableta cu WiFi-ul pornit in stand-by. Notificarile de e-mail, Google+ si Facebook par sa consume ceva mai multa energie decat m-as fi asteptat. Daca in utilizare continua bateria reuseste sa uimeasca, in stand-by nu este atat de grozava.

Concluzii

Cum probabil v-ati dat deja seama, Google Nexus 7 a reusit sa ma impresioneze intr-un mod placut. Prima tableta marca Google este cu siguranta un succes din mai multe puncte de vedere, chiar daca vine cu micile sale neajunsuri. In timp ce sunetul si lipsa unei camere pe partea din spate nu sunt  parti atat de importante incat sa influenteze decizia de a cumpara sau nu Nexus 7, faptul ca vine cu stocare limitata la maxim 16 GB si lipsa 3G-ului ar putea fi factorii decisivi.

Daca aceste doua inconveniente nu sunt insa o problema, puteti fara niciun dubiu sa achizitionati aceasta tableta. Avand in vedere pretul, performanta si durata de viata a bateriei, acesta este dispozitivul perfect pentru oricine. Faptul ca ruleaza cea mai noua versiune de Android din fabrica este de asemenea un plus imens, iar forma sa este ideala pentru browsing si gaming. Daca pun la socoteala si faptul ca este foarte usoara si incape in orice ghiozdan, geanta sau chiar si anumite buzunare mai mari, acesta ar putea fi dispozitivul pe care sa il tineti tot timpul aproape.

Tableta a fost oferita spre testare de quickmobile.ro.