Frunza artificiala, raspunsul pentru viitorul energiei regenerabile?
Desi sursele si metodele de exploatare referitoare la energia regenerabila sunt departe de a fi intr-un stadiu incipient, daca totul merge bine cu un proiect anume, toata cercetarea de pana acum ar putea fi redusa la … zero, din punct de vedere al eficientei.
Sa explicam despre ce e vorba…
Cum energia solara este una dintre cele mai constante surse de energie, iar fotosinteza plantelor este cel mai inteligent algoritm de a o exploata, un volum foarte mare de studiu a fost investit in dezvoltarea fotosintezei artificiale. In teorie, perfectionarea unei astfel de metode, pe langa beneficiile ecologice, are avantajul implementarii in unitati care sa nu depinda de un intreg ansamblu. Oricum, si aceasta metoda este perfectionata de cativa ani de zile. Singura problema pana acum a fost legata de utilizarea in subansamble a unor metale extrem de scumpe si de rare, aspect care ii mai taia un pic din fezabilitate.
Ca o solutie la problema, un nou tip de frunza artificiala a fost dezvoltat. Practic, este plasat un material cu proprietati absorbante de lumina intre doua pelicule de film. Cand este plasata in apa si expusa la soare, noua frunza artificiala are proprietatea de a imparti apa in hidrogen si oxigen, cu mentiunea ca hidrogenul rezultat din separare este pus la pastrare pentru utilizare ulterioara.
Conceptul nu este nou, insa revelatia a venit sub forma utilizarii pentru constructie a unor materiale obisnuite, precum cobalt, nichel sau zinc. Avand in vedere ca alternativa de pana acum era platina, cu noile materiale costurile de productie au scazut radical, iar pretul produsului finit a beneficiat de asemenea de o reducere substantiala.
Ideea a venit de la un cercetator pe nume Daniel Nocera de la MIT si este povestita in detaliu intr-o lucrare intitulata Accounts of Chemical Research. Referitor la performanta atinsa de solutia sa, Nocera a afirmat ca o astfel de „frunza” ofera intregii societati globale cea mai directa cale catre un viitor bazat pe energie regenerabila.