Europa a decis: Software-ul la mana a doua poate fi vandut

de: Alexandru Puiu
04 07. 2012

Totul a inceput de la o plangere a celor de la Oracle si inaintata impotriva UsedSoft, un website care se ocupa cu comercializarea de software licentiat, la mana a doua. Dupa ce Oracle a sustinut sus si tare ca un astfel de comportament de fapt face o treaba foarte buna in a incuraja pirateria, transferand o licenta achizitionata cu bani de la cineva la altcineva, deznodamantul s-a demonstrat a nu fi cel pe care si l-a dorit detinatorul Java.

Decizia a fost ca, dupa ce Oracle si-a vandut aplicatia software, cu licenta cu tot, va pierde orice drept asupra ei in fata utilizatorului. Actiunea s-a desfasurat la Curtea Europeana de Justitie. Decizia Curtii a aparat cu atata indarjire drepturile cetateanului, incat, si in fata unui scenariu in care un producator precum Oracle mentioneaza in EULA interzicerea comercializarii ulterioare, respectiva interziciere este nula dupa ce a existat un proces de achizitie contra cost.

Si inca ceva: nici macar patch-urile sau update-urile ulterioare nu fac exceptie de la aceasta decizie.

Desi exista mici exceptii de la regula, acestea par de bun simt, ca urmare victoria in sine nu este ciuntita. In cazul in care aveti copii de siguranta la un software licentiat pe care il comercializati, sunteti obligati sa distrugeti orice backup-uri.

De asemenea, se interzice impartirea mai multor licente la diversi utilizatori, arbitrar, in contextul in care respectivul pachet de licente a fost achizitionat initial de un singur om.

Merita retinut ca nu aceeasi politica este valabila si in SUA. In tara tuturor posibilitatilor, din cauza faptului ca orice tranzactie de continut digital protejat este considerata comercializare de licenta, si nu de software, regulile protejeaza mai degraba creatorul aplicatiei decat utilizatorul.