Cum ne „ademeneste” Microsoft sa cumparam noul Windows 8

de: Radu Neagu
26 10. 2012

Vine acel moment cand ramai fara idei cand vine vorba de un titlu, mai ales and este vorba despre un subiect care este comentat si dezbatut de cel putin 6 luni, asa cum s-a intamplat cu Windows 8. Atat eu cat si colegii mei am discutat pana acum in diverse stiri si articole o serie de avantaje ale noului sistem de operare de la Microsoft, care este incepand de astazi oficial in magazine. Oficial inseamna ca a trecut de stadiul de RTM (Ready to Manufacture) si este „gata” pentru vanzare. Fiind totusi vorba de un sistem de operare, sau mai bine spus de un produs software, poate fi si va fi imbunatatit constant pana in momentul aparitiei unei noi versiuni. In functie de nivelul de adoptie chiar si dupa acel punct.

Ce ar trebui sa stim despre Windows 8? In articolul anterior au fost evidentiate aceste aspecte asa ca ma voi axa mai mult pe ofertele curente din magazine si pe functionalitatea noului sistem de operare, precum si pe modul in care se comporta in diverse situatii, si aici ma refer la varianta de test pe care am rulat-o pana acum.

Windows 8 este un sistem de operare nou, in sensul ca a fost regandit de la un nivel mai de baza, atat din punct de vedere programare cat si aspect grafic. Interfata trebuia a fie asemanatoare cu cea de pe Windows Phone 7.5, 7.8, 8 si cu cea de pe noile tablete lansate in aceeasi zi.  Ultrabook-urile au ca scop includerea unui touchscreen pe langa tastatura, devenind astfel un hibrid intre un laptop si o tableta, cu functionalitatea ambelor.

Cum este vazut Windows 8

Am observat de-a lungul timpului ca foarte multa lume nu este de acord cu schimbarile aduse de noul sistem de operare dar motivatiile sunt majoritatea din punct de vedere al design-ului, si cam atat. Toata lumea isi exprima frustrarea fata de interfata careia ii lipseste butonul de start si detine elementul Metro. Utilizatorii de Windows Phone cred ca au fost singurii placut impresionati de similitudinea cu smartphone-ul si de usurinta in folosire mai ales pe tablete. Design-ul este subiectiv, parerea mea este ca te poti obisnui si te vei obisnui foarte repede cu el. Este mult mai intuitiv, mai atent gandit si mult mai fluid decat Windows 7. Problemele apar mai degraba l nivel de functionalitate, si aici, in functie de fiecare utilizator si de ce programe foloseste vom avea situatii total diferite.

Primele elemente descrise de catre comunicatul de presa al lansarii este Windows Store si faptul ca sunt aproape sau peste 1000 de tablete si dispozitive certificate Windows 8. Aici certificarile se aplica atat la laptopuri de exemplu cat si la periferice, monitoare, imprimante, compatibile Windows 8. Mai exact dispozitivele care beneficiaza de drivere oficial verificate de Microsoft. Pare un numar mare, insa problema apare atunci cand te astepti mai putin. Un producator de periferice poate avea un portofoliu activ de 50-100 de produse dintre care poate jumatate detin drivere perfect compatibile cu Windows 8.  Un caz concret si aplicat chiar la noi in tara, modemurile MF110 si MF190, marca ZTE, mai exact modemurile 3G de la RDS nu sunt compatibile cu acest sistem de operare. Exista cazuri fericite in care se pot instala insa acestea depind de ce drivere au mai fost instalate ulterior pe sistem. La o instalare „pe curat” SO-ul nu va recunoaste modemul dupa instalarea driverelor doar ca si un drive USB. Asadar prima dintre probleme ar fi adoptarea de noi periferice in cazul in care nu exista drivere actuale pentru acestea, sau renuntarea la ele pentru o perioada, speram scurta, de timp pana apar acele drivere.

Windows 8 este disponibil in 37 de limbi diferite, ceva mai multe decat la lansarea versiunii anterioare. Lansarea a fost facuta simultan pentru toate cele 140 de tari in care este disponibil si se gaseste de astazi in magazine sau ca si versiune de upgrade online.

Promotii Windows 8

Fiecare tara sau concern de magazine va avea deci ofertele sale. De exemplu, la noi in tara DOMO, Media Galaxy si Flanco s-au asociat cu Microsoft pentru a crea o oferta comuna. In primul rand oferta propusa de ei nu mi se pare deloc ca promoveaza noul sistem de operare ci mai degraba platforma Xbox, produs care este oferit gratuit primilor 50 de persoane care achizitioneaza un dispozitiv cu Windows 8. Aici ma pot gandi doar la un laptop, si, banuiesc ca nu este vorba de unul foarte ieftin.

In al doilea rand promotia se adreseaza doar clientilor ce fac aceasta achiztie, astazi, intre orele 19:30 si 22:00, si doar din magazinele Flanco Sun Plaza, DOMO Afi Cotroceni si Media Galaxy Baneasa. Da, doar cele 3 magazine si doar astazi timp de 2 ore si jumatate.

Cel de-al treilea element care se aplica cu adevarat scopului promovarii noului sistem de operare este reducerea pentru upgrade care se poate face de la Windows XP, Vista si Windows 7, si are un pret de 60 de Euro pana pe 31 Ianuarie 2013.

O alta promotie este in curs, tot de astazi pana pe 31 Decembrie insa, pentru cei care achizitioneaza un dispozitiv cu Windows 8 primesc 12 luni de trafic de internet gratuit de la Vodafone, in limita a 1 GB pe luna.  Acesta este linkul unde sunt postate detaliile despre oferta. Ultima dintre solutii pare a fi destinata tabletelor, dar si laptopurilor, cei inscrisi in campanie trebuie sa faca dovada achizitionarii de la unul din partenerii autorizati Microsoft a dispozitivului cu Windows 8 si vor primi un modem gratuit. Ah, am uitat sa va spun ca produsul in sine trebuie sa detina un procesor Intel, era oare o problema daca uitam sa mentionez acest lucru?

Nu era nevoie de un eveniment cum se face in alte tari cu ocazia lansarii, insa am impresia ca pana si Microsoft si-a pierdut increderea in produsul lor, au ascultat probabil prea atent la gurile rele, sceptice in legatura cu interfata Metro si lipsa butonului de Start. Nu sunt partinitor cu vreunul din producatorii de CPU-uri insa nu mi se pare o miscare foarte inspirata sa fortezi cumparatorul sa isi cumpere o platforma Intel, pentru a beneficia de o promotie, si ea limitata la 5000 de utilizatori.  Ar fi trebui ca Microsoft sa completeze cumva oferta de Windows cu cea de Office 365 sau Office 2013. Sa ramana astfel la produsele sale, software.

In alta ordine de idei pretul variaza destul de mult in functie de zona in care este vandut. Politica interna a lui Microsoft nu intra in aceasta discutie insa, in Australia, versiunea de upgrade costa 39 dolari, sensibil mai putin decat pretul de la noi, iar versiunea retail, care momentan nu e disponibila, se zvoneste ca va costa 69 dolari. In alte magazine din state pretul variaza in functie de discount-ul intern al retailerului si poate ajunge la 48 de dolari in medie. Nici la noi nu au fost anuntate preturi oficiale pentru variantele de retail, asadar cei interesati sa detina DVD-ul de instalare vor mai avea de asteptat putin.

O comparatie corecta ar fi cu OSX Mountain Lion, este si el un sistem de operare, si chiar daca se instaleaza doar pe sistemele Apple costa doar 19.99 dolari, de oriunde din lume l-ai achizitiona. AM impresia ca politica de pret Microsoft s-a schimbat pe ultimii 10 metri, de aici diferentele aparute intre diferite zone, si lipsa unui pret oficial de retail in unele tari. Pagina de facebok a lui Microsoft Romania ofera informatii despre promotiile in curs, pteti sa aruncati un ochi acolo si pentru alte eventuale update-uri.

UPDATE: Emag organizeaza o tombola tot pentru cei care achizitioneaza produse hardware, sisteme sau laptopuri cu Windows 8 preinstalate. Sunt in joc 16 premii dintre care un Laptop HP Pavilion G6 si o consola Xbox, restul…, periferice Microsoft. Mai sunt in joc si doua laptopuri Sony Vaio si 3 Acer Asprie V5. Vreau sa insist ca nu este vorba de valoarea premiilor sau produselor oferite, ci de faptul ca nu cred ca este medota potrivita pentru o companie ca Microsoft sa isi creeze awareness.

In concluzie…

Windows 8 il am instalat de aproape 4 luni. Ce am observat in primul rand este mult mai stabil ca si Windows 7 si mult mai fluent. Problema incompatibilitatii unor drivere este normala, vor aparea update-uri si pentru acestea, service pack-uri care vor rezolva o parte din problemele pe care le puteti intalni. Insist, pentru orice utilizator depinde modul de lucru si ce programe instaleaza pe computer. Pentru lucrurile de baza, acces la internet, editare foto, muzica, filme se descurca mai bine decat m-as fi aseptat, chiar mult mai bine.

Chiar si masinile virtuale ruleaza foarte bine pe acesta si se inteleg cu Windows 8, indiferent ce alte OS-uri instalati in acestea.  In concluzie este recomandat sa treceti la Windows 8, chiar daca o faceti in varianta trial pentru a va obsnui cu interfata. Foarte important de mentionat, invatati sa folositi functia de cautare. Indexarea este foarte rapida si ruleaza constant in fundal. Este mult mai usor sa apasati butonul de Windows de pe tastatura si sa cautati orice, programe, fisiere, decat sa le cautati in acel meniu de start de la Windows 7.