Cu ce probleme de hacking se confrunta NASA

de: Alexandru Rizea
04 03. 2012

Chiar daca ne-am obisnuit sa vedem NASA ca pe o entitate cu probleme „de pe alta planeta”, se pare ca in realitate computerele lor sunt la fel de sensibile la atacuri precum ale noastre.

Intr-un raport al Inspectorului General Paul K Martin, acesta a afirmat ca grupuri de hackeri ataca in mod regulat serverele companiei si de multe ori reusesc chiar sa aiba acces la informatii sensibile.

Intr-unul din cazurile cele mai recente, un grup de hackeri a preluat controlul computerelor de la JPL – Jet Propulsion Laboratory, context dupa care informatiile utilizatorilor JPL au fost compromise impreuna cu privilegiile aferente respectivelor conturi. Atacul respectiv a venit de la o serie de IP-uri localizate in China, din pacate in secolul in care proxy-urile au revent la moda, acele IP-uri pot avea in spate utilizatori de oriunde.

In acelasi raport, Paul K Martin a mentionat ca, desi in perioada 2010 – 2011 au fost inregistrate 5408 incidente de securitate, NASA ca institutie a facut progrese importante in a-si securiza reteaua IT interna. Pe langa atacurile venite de pe internet, intre aprilie 2009 si aprilie 2011 alte probleme au venit din pierderea sau furtul a 48 de sisteme computationate portabile ale Agentiei. Intr-un incident din a doua categorie, a fost ratacit un notebook care continea algorimi necesari controlului Statiei Spatiale Internationale. Din fericire respectivele informatii nu au fost folosite pentru a periclita buna functionare a Statiei.

Indiferent de motivele hackerilor, ca o fac din ambitie personala sau contra cost, in acelasi raport, Martin a mentionat ca in cadrul unor cazuri legate de NASA au fost arestati si condamnati oameni din China, Anglia, Italia, Nigeria, Turcia, Estonia, precum si din Romania.

Dupa efortul de a pune la un loc toate informatiile, respectivul Inspector a mentionat ca NASA va avea mari probleme daca nu reuseste sa fie in permanenta la curent cu ce se intampla in domeniu.