BenQ EW2730V – Marimea conteaza, dar si bugetul [REVIEW]
Monitorul este, dupa parerea mea, cel mai important periferic din cadrul unui sistem desktop, singurul pe care il privesti in mod constant si care, evident, trebuie sa aiba o imagine buna. Cat despre dimensiuni, cu cat mai mare cu atat mai bine, as putea spune. Dupa ce am lucrat atatia ani pe o rezolutie nativa de 1920×1080, nu cred ca as putea sa folosesc un monitor de 19 inci prea multa vreme, ma refer la cel de desktop. Sunt cateva elemente importante ce diferentiaza un display de altul, elemente de calitate, ergonomie si de performanta. Conectivitatea nu este nici ea de ignorat. Ce rost are sa ai un panou de 24 inci si sa il poti conecta doar prin D-SUB (VGA)?
BenQ EW2730V este unul din produsele care ies in fata prin mai mult decat o caracteristica. Este unul dintre acele produse care iti inspira un sentiment profund de „Trebuie sa il am!”, zic eu, asa ca voi incerca in randurile de mai jos sa va ofer o imagine de ansamblu asupra acestui produs.
BenQ EW2730V – Design si Panou
Designul BenQ EW2730V este impunator. Combinatia de culori aleasa scoate in evidenta trasaturile monitorului, iar piciorul masiv denota o stabilitate foarte buna pe birou. Tendinta actuala este ca fiecare produs sa foloseasca elemente de aluminiu pentru un looc cat mai elegant, piciorul precum si rama monitorului sunt produse astfel, din aluminiu.
Diagonala este de 27 inci cu o rezolutie de 1920×1080. Panoul este de tip VA LED, o tehnologie proprietara BenQ. La prima vedere de asemenea culorile par vii, fara a fi suprasaturate iar contrastul este de invidiat, in ciuda faptului ca nu este chiar atat de aproape de cifra 3000:1 cat sugereaza specificatiile. Suprafata panoului este destul de noua, destul de fina si are o reflictivitate redusa in comparatie cu display-urile multor laptopuri din ultimele generatii. Rezultatul este un panou semi-glossy care ofera o imagine excelenta imprumutand doar calitatile panourilor glossy si ale celor de tip mat.
Dupa cum am precizat mai sus, este un panou de tip VA, ce imprumuta gradul de vizibilitate si paleta de culori de la panoul IPS, si se poate produce la un pret mai mic. Singurul dezavantaj al acestuia ar fi timpul de raspuns – mai mare decat al unui panou TN, ceea ce nu il face o alegere excelenta pentru jocuri. BenQ EW2730V ofera o tehnologie numita pixel overdrive, ce il ajuta in acest sens sa obtina 8 milisecunde. Nu este excelent, dar e destul de bun. Orice artificiu pentru a scadea timpul de raspuns nativ al unui panou LCD are insa si minusurile sale cum ar fi efectul de ghosting, prezent in anumite cazuri.
BenQ EW2730V – Specificatii
Mai jos veti regasi specificatiile complete ale monitorului oferite de catre producator si vom discuta imediat pe baza acestora.
[table id=99 /]
In esenta, BenQ EW2730V este un monitor ca oricare altul, micile diferente fata de actualele produse de pe piata fiind existenta a doua porturi HDMI pe langa cele D-Sub si DVI-D si, de asemenea, a intrarilor Component RCA pentru alte surse de semnal analogice cum ar fi un VCR mai vechi sau o camera video de tip vechi. Cu ajutorul acestor intrari atat pentru video cat si pentru audio poate fi folosit si pentru a viziona imaginea de pe o serie de camere de supraveghere analog.
[table id=100 /]
Specificatiile extra se refera la tehnologiile pe care producatorii obisnuiesc sa le includa in produsele lor si care sunt de obicei mici artificii pentru a obtine o imagine mai „de efect”. 3D Noise Reduction si 3D Deinterlace sunt binevenite doar in anumite situatii, foarte rare, si nu aduc o imbunatatire semnificativa a imaginii. imi place ca dispune de montare VESA, se poate monta astfel pe un perete din fata biroului sau poate fi folosit ca si televizor in dormitor.
Singurul element lipsa este TV-Tuner-ul, insa, avand in vedere intrarile analog, achizitia unuia extern nu ar trebui sa depaseasca suma de 100 de lei.
BenQ EW2730V – Galerie Foto
BenQ EW2730V – Performante si concluzii
Din punct de vedere al testelor, am incercat sa identificam un nivel al contrastului cat mai real si am fost surprinsi totusi ca valoarea data de producator nu este foarte exagerata. Contrastul masurat se ridica la 2200-2300:1, iar cel specificat de producator este de 3000:1.
Timpul de raspuns este stabil la 8-10 milisecunde, iar acel efect de ghosting de care vorbeam mai devreme este putin sesizabil doar de catre un ochi bine antrenat. Chiar daca doriti sa il folositi doar pentru jocuri, il pot recomanda cu caldura.
Tin sa mentionez ca la prima vedere, datorita dimensiunii si a claritatii imaginii, poate fi confundat cu usurinta cu un televizor.
Daca nu am mentionat pana acum, monitorul vine si cu o telecomanda mica ce controleaza intrarile video si audio precum si volumul difuzoarelor interne. Difuzoarele au un nivel de sunet acceptabil, insa pentru a beneficia de o experienta completa recomand conectarea unor boxe externe.
Unghiul de vizibilitate este de 178 grade in teorie, in practica dupa 160 de grade exista o usoara denaturare a culorilor.