AVerMedia Live Gamer HD – Captura fara compromisuri [REVIEW]
Gamerii sunt persoane foarte competitive si de cele mai multe ori isi lauda performantele in gaming. Din pacate insa, solutiile pentru inregistrarea materialelor video sunt rare si scumpe, iar pentru jocurile de PC majoritatea optiunilor sunt strict software, care afecteaza performantele computerului. Ei bine, AVerMedia Live Gamer HD doreste sa acopere aceasta nisa, oferind o solutie hardware pentru inregistrarea de PC si nu numai, care nu afecteaza absolut deloc experienta de joc.
Hardware
AVerMedia Live Gamer HD este probabil cel mai aratos dispozitiv de captura pe care am pus mana vreodata. Produsul vine intr-o cutie “premium”, foarte bine construita, iar odata desfacuta, sub protectia de plastic transparent, gasim placa in sine si butonul de inregistrare. De asemenea, AVerMedia a inclus toate cablurile de care poti avea nevoie: un cablu HDMI, doua convertoare de la HDMI la DVI si un cablu audio jack tata-tata. In functie de modul in care aveti configurat computerul, si de cablurile pe care le detineti, veti avea nevoie de aceste accesorii pentru a conecta computerul sau consola la placa de captura.
Placa in sine este mica si simpla. Aceasta se introduce in orice lacas PCI-e de pe placa de baza si se instaleaza foarte simplu, intr-un proces automat. Pe spatele acesteia putem gasi patru mufe: doi conectori HDMI (In/Out) si doi conectori jack 3.5mm. Pentru a conecta un PC, de exemplu, va fi nevoie de conectarea unui cablu HDMI la placa video (folosind un convertor HDMI, in cazul in care aveti doar mufe DVI) in mufa In de pe Live Gamer HD, iar cablul din monitor va fi conectat la HDMI Out. In cazul in care sunetul iese prin placa de sunet si nu prin HDMI, va trebui conectat si cablul audio din mufa verde a PC-ului in Audio In, iar boxele vor fi conectate in Audio Out.
Nu este o configuratie foarte placuta, implicand multe fire si convertoare, insa functioneaza de minune. Dupa acest proces, practic semnalul video trece mai intai prin AVerMedia Live Gamer HD si apoi ajunge pe monitor. Desi multi ar spune ca aceasta metoda creaza lag, in practica nu este deloc asa, intrucat placa de captura face un Passthrough, fara sa codeze in prealabil semnalul.
O consola cu HDMI poate fi conectata si mai usor, necesitand doar doua cabluri. Din pacate, numai Xbox 360 si Nintendo Wii cu mufa HDMI pot reda semnal catre aceasta placa, intrucat PlayStation 3 necesita certificare HDCP, ceea ce AVerMedia Live Gamer HD nu ofera.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/AVerMedia Live Capture HD/”/]
Software
Odata cu driverele se instaleaza si aplicatia RECentral, foarte prietenoasa in utilizare, insa putin cam instabila uneori. Aceasta ofera posibilitatea de captura, dar si transmitere live a semnalului video, folosind servicii precum Ustream si TwitchTV. Din pacate insa, nu am reusit sa ma conectez la aceste servicii prin intermediul acesteia, insa inregistrarile au mers de minune.
Exista mai multe metode de inregistrare, in functie de nivelul de pregatire al utilizatorului. Cei care nu se pricep prea bine vor putea alege modul Newbie, care te invata pas cu pas sa faci conexiunile, in timp ce avansatii pot selecta modul Amateur. Cei care stiu ce inseamna inregistrarea de material video si prelucrarea lui pot sa opteze pentru modul Pro, unde poti seta toti parametrii clipurilor.
RECentral poate inregistra de pe PC-ul in care este instalata placa, de pe un alt PC sau de pe o consola, oferind setari diferite pentru fiecare. Sursa semnalului audio trebuie setata corespunzator inainte de inregistrare, iar rezolutia, framerate-ul si bitrate-ul pot fi modificate, in functie de preferinte. Desi majoritatea vor dori sa inregistreze material in rezolutii 16:9, exista optiunea de a capta video in orice rezolutie poate fi afisata de windows.
Personal am folosit doar optiunile 720p si 1080p, ambele in 30 si 60 de cadre pe secunda. Probabil cel mai slab aspect al acestei solutii de captura este limitarea software a bitrate-ului, care nu poate depasi 20.000 kbps. Acest lucru inseamna ca fisierele video, fie ca sunt inregistrate la 30 de cadre sau 60 de cadre pe secunda, nu pot depasi aceasta valore. In 720p la 60 de cadre pe secunda poti in continuare sa obtii rezultate foarte aratoase, fara prea multe artefacte de compresie (din pricina codecului H.264), insa odata ridicata rezolutia la 1080p, acestea isi fac aparitia.
Recomandarea mea este inregistrarea materialului la 30 de cadre pe secunda, in orice rezolutie, pentru calitatea cea mai buna. Serviciile de streaming video precum YouTube oricum limiteaza toate clipurile la 24 sau 30 de cadre pe secunda. Odata facute toate setarile, o apasare pe butonul Ready activeaza scurtaturile din taste: F7 pentru inceperea inregistrarii video si F9 pentru screenshot.
De asemenea, butonul extern care se conecteaza pe USB se aprinde in culoarea rosie si poate fi de asemenea folosit pentru a porni si opri inregistrarea video. In timpul capturii, acesta va clipi intermitent, iar cand captura se opreste, ramane aprins in mod continuu.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/AVerMedia Live Gamer HD Soft/”/]
Rezultate
Capturile video vorbesc de cele mai multe ori de la sine, asa ca voi atasa mai jos rezultatele unor teste facute pe PC si Xbox 360.
Medal of Honor: Warfighter PC 720p @ 60 FPS
Sleeping Dogs Xbox 360 720p @ 60 FPS
Prototype 2 PC 1080p @ 24 FPS
Tony Hawk’s Pro Skater Xbox 360 720p @ 30 FPS
Call of Duty: Modern Warfare 3 Xbox 360 720p @ 60 FPS
Screenshot-uri Sleeping Dogs Xbox 360
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sleeping Dogs Avermedia/”/]
Dupa cum puteti vedea, avem de a face cu un material video de calitate, fara prea multe artefacte si care nu afecteaza performanta computerului. Materialul din Medal of Honor a fost inregistrat la 60 de cadre pe secunda, iar jocul nu a intampinat nicio problema in a rula la fel de fluid de la inceput si pana la sfarsit. In timp ce materialul din Prototype 2 se vede foarte bine in 24-30 de cadre pe secunda. Urcand la 60 de cadre se vad artefacte de compresie si am preferat sa nu folosesc acel material.
Screenshot-urile sunt insa destul de slabe si sunt salvate in format BMP. Culorile acestora sunt sterse si necesita corectie de culoare in Photoshop sau unsoft asemanator pentru a oferi rezultate bune. O problema am sesizat si in cazul codecurilor folosite pentru materialele video, care desi pot fi redate in Windows Media Player cu usurinta, in VLC acestea creaza probleme de redare.
Concluzii
AVerMedia Live Gamer HD este probabil una dintre cele mai bune placi de captura pe care am avut ocazia sa le folosesc. Aceasta ofera o solutie chiar si pentru gamerii de pe PC, insa nu sta atat de bine pe partea de console. Mufa HDMI nu accepta semnal analogic nici prin folosirea unor mufe de conversie, ceea ce inseamna ca nu poate fi folosit deloc pe un PlayStation 3. Xbox 360 si Wii functioneaza, in schimb si chiar si noul Wii U va putea fi folosit cu Live Gamer HD, intrucat nu necesita certificare HDCP.
Probabil singura problema adevarata pe care o am in legatura cu Live Gamer HD este imposibilitatea de a inregistra material necomprimat in format MJPEG si limitarea software la maxim 20.000 kbps. Eliminarea acestor inconveniente ar imbunatati semnificativ calitatea finala a clipurilor video inregistrate, desi rezultatele de acum nu sunt deloc de lepadat.
Pot recomanda cu caldura aceasta placa de captura oricarui gamer care doreste sa isi inregistreze sesiunile de joc de pe PC si Xbox 360 si sper ca AVerMedia va continua pe acest drum ascendent in materie de solutii de inregistrare video. Mai trebuie putin lucrat pe partea de software, insa hardware-ul este cu siguranta capabil.