Asus Transformer Prime – Un adevarat Autobot [REVIEW]

de: Cătălin Nițu
30 01. 2012

A trecut putin peste jumatate de an de la aparitia tabletei Transformer de la Asus [review], iar compania taiwaneza deja a adus pe piata un succesor care promite sa depaseasca originalul din toate punctele de vedere.

ASUS Transformer Prime nu numai ca incearca sa uimeasca prin forta bruta, oferind in premiera pentru piata de tablete procesorul quad-core NVIDIA Tegra 3, dar incearca sa atraga si prin promisiunea primului contact cu Android 4.0 Ice Cream Sandwich pe o tableta. Daca reuseste sau nu sa iasa din umbra originalului Transformer, voi incerca sa va prezint in cele ce urmeaza.

Tableta vine intr-o cutie cam de aceeasi marime pe care o avea si cea a tabletei de generatie precedenta si este insotita de un cablu USB cu mufa proprietara ASUS, un incarcator de priza si nelipsitul manual de utilizare. Dock-ul tastatura, care “transforma” tableta intr-un adevarat netbook cu Android, se gaseste inca din primul moment in cutia lui Transformer Prime, desi era vandut ca un accesoriu separat inainte.

Din punctul de vedere al designului, tableta se desparte putin de radacinile originalului Transformer si incearca sa abordeze un design mai apropiat de contra-candidatul principal de pe piata: iPad-ul. Spatele este realizat din aluminiu, iar marginile sunt curbate la un unghi pentru a ascunde butoanele de volum, power, intrarile de casti, de date si lacasul pentru card-ul micro SD. Din partea din fata nu se poate vedea decat display-ul Super IPS+ de 10.1 inci, protejat de Gorilla Glass si o camera video in partea de sus a acestuia.

Transformer Prime este probabil cea mai eleganta si mai atractiva tableta pe care o puteti cumpara in acest moment, potrivindu-se atat stilului business, cat si celui casual. Este destul de subtire pentru a avea loc in orice geanta sau ghiozdan, iar faptul ca este cu aproximativ 100g mai usoara decat alti concurenti de pe acest segment de piata te face uneori sa uiti ca ai la tine un astfel de dispozitiv.

Evident, dock-ul tastatura adauga atat grosime, cat si greutate, insa promisiunea a 18 ore de productivitate la o singura incarcare trebuie sa merite compromisul.

Daca va intrebati care sunte exact specificatiile tehnice ale tabletei de fata, iata si raspunsul: procesor quad-core NVIDIA Tegra 3 la 1.3 GHz, 1 GB memorie RAM, 32 GB de spatiu de stocare intern, o camera de 1,3 megapixeli pe partea din fata si o alta camera de 8 megapixeli pe partea din spate. Bateria promite sa tina la aproximativ 10 ore de utilizare, iar dock-ul mai adauga un port USB si un slot pentru card-uri SD, plus inca opt ore de utilizare.

Chiar daca nu avem de-a face cu primul dispozitiv bazat pe Ice Cream Sandwich, onoarea aceasta fiindu-i cuvenita lui Google Galaxy Nexus, Transformer Prime ofera prima mostra de Android 4.0 de pe o tableta, iar rezultatul este cel putin interesant. Nu arata fundamental diferit fata de Honeycomb, dar se pot vedea cateva diferente binevenite atat din punct de vedere al de interfetei, dar si al functionalitatii.

In primul rand, tema implicita este mult mai prietenoasa, iar aditia posibilitatii de a grupa aplicatiile in foldere este foarte utila pentru cei care prefera sa tina multe aplicatii pe unul din cele cinci ecrane principale. Pentru a diferentia aceste foldere de cele de pe iOS, Google a facut forma acestora circulara, insa acest design a dus la o mica problema: afisarea continutului in timp ce folderul este inchis este limitata la numai trei aplicatii.

Cei care au mai folosit tablete cu Honeycomb stiu ca bara de jos suplineste rolul butoanelor Home, Back si Menu, iar simpla atingere a partii din dreapta a acesteia aduce un mini panou de setari, cat si acces la notificari. Aici ASUS a adaugat un buton care face trecerea de la modul de afisare IPS la IPS+, cat si posibilitatea de a alege dintr-o lista de setari de performanta: Energy Saving, Ballanced si Performance. Butoanele normale pentru pornirea WiFi, Bluetooth, a accelerometrului sau a modului silentios sunt de asemenea prezente aici.

Diferente notabile in meniul de aplicatii ar putea constitui noua animatie care apare cand sunt schimbate paginile si de butonul din partea de sus, numit simplu “Shop”, care faciliteaza accesul direct la Android Market.

Din pacate, se vede ca avem de-a face cu o versiune timpurie a sistemului de operare. De multe ori, aplicatiile devin non-responsive si necesita un restart, iar de cateva ori in timpul testarii tableta s-a restartat de una singura. Din fericire, nu este vorba de probleme hardware, ci de o editie timpurie a unei noului Android. Chiar si cu toate aceste mici neajunsuri, pot fi tinute zeci de aplicatii pornite in acelasi timp fara sa simti vreun pic de „oboseala” din partea tabletei.

ASUS a dorit sa ofere o tableta cu un display capabil de a fi folosit atat in interior, cat si in exterior. Astfel s-a ales tehnologia Super IPS+, iar decizia nu putea fi mai buna. In timp ce, chiar si pe setari normale, display-ul face o treaba foarte buna in a afisa imagini clare si corecte din punct de vedere cromatic, cei care vor sa foloseasca tableta in aer liber pot activa optiunea IPS+ pentru si mai multa luminozitate. Acesta este perfect pentru consumul de media, fie ca vorbim despre materiale video online, accesate direct din browser, fie ca vorbim de clipuri HD inregistrate chiar de pe camera dispozitivului, sau transferate dintr-un computer.

Din pacate, cand vine vorba despre camerele incluse in Transformer Prime, pot spune ca am fost putin impresionat. Intr-adevar, rezultatele sunt mult mai bune decat in cazul altor tablete sau telefoane cu Android, insa fara lumina naturala, chiar si cu flash-ul LED inclus, imaginile rezultate sunt de o calitate slaba. Pe de alta parte, nu putem spune ca tableta va fi vreodata o buna alternativa la camera foto, iar pentru apeluri video pe Skype, senzorii inclusi sunt mai mult decat capabili. Iata cateva imagini captate folosind noua tableta ASUS:

Gratie procesorului NVIDIA Tegra 3, atat continutul video online in Flash, cat si materialele video HD ruleaza perfect pe tableta, iar forma widescreen o face perfecta pentru acest fel de intrebuintare. Din pacate, pentru alte functii, precum cititul cartilor in format electronic, browsing si citit ziare sau reviste, nu exista la fel de multe laude.

In modul Portrait avem de-a face cu prea putina latime, iar software-ul de pe Android nu reuseste inca sa rivalizeze iBooks si Newsstand de pe iOS pe partea de publicistica. Cei care vor sa citeasca articole mai lungi pe diverse site-uri vor trebui sa scrolleze foarte des in modul Landscape, insa vor avea avantajul tastaturii si al trackpad-ului (care foloseste anumite gesturi multitouch, precum scroll cu doua degete), in cazul utilizarii dock-ului.

La capitolul conectivitate, ASUS a incercat sa multumeasca pe aproape toata lumea, oferind WiFi si Bluetooth pentru comunicarea fara fir, insa a uitat sa includa un modul 3G. Avand in vedere ca tabletele sunt in mare parte dependente de internet, iar Transformerul se adreseaza celor care sunt in miscare pentru perioade lungi, am fost putin dezamagit de omiterea acestuia. Din fericire, in curand vor ajunge pe piata si versiuni care vor avea integrate un astfel de modem.

Mufa micro-HDMI este binevenita, insa un cablu de acest gen nu este inclus in cutia produsului. Fiind un standard relativ nou, nu cred ca exista cineva care are intamplator un astfel de cablu la indemana. Daca ar avea, in schimb, ar putea sa afiseze continutul media de pe Transformer Prime pe un televizor HD, iar noile functii din Android 4.0 ar putea transforma in acest fel tableta intr-o adevarata consola de jocuri, daca este folosit si un gamepad bluetooth.

Tableta include un slot pentru carduri microSD, iar dock-ul adauga un lacas pentru card-uri SD de dimensiuni normale. Acestea pot astfel extinde memoria disponibila pe Transformer Prime, iar port-ul USB normal din dock poate facilita conexiunea unui mouse sau a altui dispozitiv periferic.

Bateria este un subiect foarte interesant, intrucat la utilizare obisnuita aceasta poate tine pana la zece ore dupa o incarcare normala. Evident, in diverse conditii, in functie de capabilitatile de care profitam, durata de viata a bateriei poate sa scada, insa dock-ul mai ofera inca 7-8 ore in plus. Interesant este sistemul care face legatura intre cele doua baterii, care foloseste energia din dock pentru a incarca bateria din tableta. In acest fel, tableta poate fi “parcata” pentru o vreme si apoi poate fi luata fara tastatura, stiind ca bateria este ceva mai plina. Desi dispozitivul in sine poate sa se incarce si la un obisnuit port USB, dock-ul necesita conectare la incarcatorul de priza.

Browserul de internet nu s-a schimbat foarte mult de la versiunea din Android Honeycomb, insa m-am bucurat sa vad ca scurtaturi obisnuite din windows precum CTRL+T sau CTRL+W functioneaza perfect si aici cu ajutorul tastaturii fizice.

Din pacate, tastatura onscreen este de-a dreptul oribila. Functioneaza in stilul Swype, insa poate fi folosita atat in modul clasic, cat si prin “desenarea” cuvintelor de la litera la litera. Modul in care sunt pozitionate tastele si marimea lor o fac insa aproape inutilizabila pentru redactarea a orice in afara de nume de site-uri.

Pentru cei care se intreaba daca problemele semnalate in preajma lansarii s-au rezolvat, raspunsul este DA. ASUS a lansat cateva update-uri de firmware pentru Transformer Prime, iar cel mai nou repara problema GPS-ului. Aplicatia de navigatie oferita de Google m-a gasit destul de repede chiar si in casa, cu o marja de eroare de cativa metri. Din pacate insa, tableta nu este cea mai buna solutie pentru navigatie in masina, iar software-ul nu este tocmai dezvoltat. Poate o aplicatie third party ofera mai multe functii, insa va veni cu siguranta si cu un pret pe masura.

In incheiere, as vrea sa vorbesc putin despre performanta tabletei in cele mai solicitante aplicatii: jocurile. In ultima vreme, platforma Android a inceput sa fie gazda unei selectii impresionante de titluri 3D, iar NVIDIA a deschis chiar si un magazin numit Tegra Zone, in care comercializeaza jocurile optimizate pentru dispozitivele cu procesoare Tegra.

Pe tableta de test am avut preinstalate cateva dintre cele mai aratoase jocuri de pe platformele mobile, precum Shadowgun, Riptide GP, Fruit Ninja THD sau Shine Runner. In timp ce Shadowgun arata si se misca foarte bine si pe un Tegra 2, in Riptide GP se pot vedea cel mai bine capabilitatile procesorului Tegra 3. Jocul vine cu o optiune de setari de la low la high, iar diferentele sunt de la cer la pamant. Comparand grafica si simularea apei din acest titlu cu ce se gasea pe consolele din generatia actuala (Xbox 360 si PlayStation 3) la inceputul vietii lor, nu cred ca pot gasi mari diferente. Din pacate, nu sunt multe jocuri realizate sa beneficieze de avantajele lui Tegra 3, insa odata cu aparitia mai multor dispozitive bazate pe acesta, cu siguranta vor aparea si aplicatiile.

Eram deja un fan al primului Transformer si acum am devenit un sustinator convins al noului Transformer Prime. Pe de alta parte, ca utilizator de iPad, nu pot sa nu simt lipsa unor aplicatii si servicii mai dezvoltate pentru carti, reviste si ziare si nu pot sa nu imi doresc un display in formatul 4:3. Adevarul este ca noul Prime este mai degraba destinat celor care isi doresc un sistem bun la toate, care poate in orice moment inlocui un laptop, gratie dock-ului tastatura. Cei care isi doresc sa fie productivi pe aceasta tableta pot cu adevarat sa creeze continut gratie suitei Polaris Office. De asemenea, nici cei pasionati de multimedia si jocuri nu vor fi dezamagiti.

Adevarul este ca ASUS Transformer Prime este cea mai puternica tableta cu Android de pe piata, si este, totodata, cea mai bine realizata din toate punctele de vedere.

Pe piata din Romania, ASUS Transformer Prime se gaseste la pretul recomandat de 2.799 lei.