Windows 7 e in top si nu pare sa coboare prea curand

de: Alexandru Rizea
10 11. 2011

In urma cu mai multe saptamani scriam o stire care confirma ca Windows 7 ruleaza la ora actuala, la nivel global, pe un numar mai mare de sisteme decat Windows XP. Chiar daca cifrele care confirmau acest fapt erau impresionante, mai importanti erau utilizatorii care au iertat pacatele celor de la Microsoft si care, dupa cativa ani, au reusit sa treaca peste esecul care a fost Windows Vista. Cu toate ca Windows XP are toate sansele sa ramana in istorie datorita compatibilitati dezvoltate cu un numar impresionant de dispozitive hardware si aplicatii software, cu Windows 7, Microsoft a reusit sa faca ceva asemanator.

Nu cred ca m-am putut numi un fan al sistemelor de operare Microsoft, cel putin nu dupa ce am descoperit performanta atat de evidenta la un sistem de operare OS X, cu Windows 7, in schimb a fost altceva. A fost singurul sistem de operare pe care inca din versiunile beta l-am apreciat suficient de mult incat sa-l tin instalat pe sistemul pe care lucram zilnic. Nu era perfect, oferea insa confortul psihologic ca resursele PC-ului tau sunt exploatate cum trebuie. Era evident ca se facuse un pas inainte. Obisnuiam sa zic ca meritele un sistem de operare sunt evidente in contextul in care atat utilizatorii entuziasti cat si cei nepriceputi sau atehnici recomandau la unison acelasi lucru. Acest fenomen s-a petrecut cu Windows 7 cand un numar extrem de mare de utilizatori de Windows Vista si-au incercat norocul la un upgrade gratuit la Windows 7, iar daca nu s-au calificat au facut pasul cel mare si au dat banii pe un sistem de operare original.

Era scump, si continua sa fie scump. Din fericire chiar daca nu ne-am lamurit inca foarte bine de ce un Windows pentru utilizatori obisnuiti costa asa de mult, in cazul Windows 7 multi dintre noi parca am fost mai deschisi catre a intelege de ce pretul nu este accesibil tuturor. Pe de alta parte, Microsoft a apelat la o reteta care s-a reflectat in variatii suficient de mari de pret incat rata de adoptie a SO-ului s-a aflat intr-o permanenta crestere din momentul lansarii. Versiunile de Windows 7: Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise sau Ultimate au reprezentat solutii pentru dezvoltatorii de sisteme pentru a oferi la un pret rezonabil un PC cu Windows.

Chiar daca producatori precum HP, Dell, Acer, Toshiba sau SONY reprezinta sursele majore de profit in cazul noilor sisteme de operare, in cazul Windows 7 utilizatori obisnuiti, chiar si atehnici, au imbratisat trecerea catre noul sistem. Acesta a fost primul caz de OS al Microsoft care venea cu cerinte minime de sistem mai mici ca predecesorul sau, procesor la 1 GHz si 1 GB RAM pentru editiile pe 32biti sau procesor la 1 GHz si 2 GB RAM pentru editiile pe 64 biti.

Windows 7 s-a lansat in octombrie 2009, iar primul Service Pack a aparut la sfarsitul lunii februarie a acestui an. Acesta, cu toate actualizarile la zi, acum se afla intr-una din formele optime in care ar trebui sa se afle un sistem de operare de a carui performanta depinde eficienta la locul de munca. Windows 7 reuseste sa fie prietenos in elemente de design si interfata fara a face un compromis cand vine vorba de includerea unor detalii pentru utilizatorii avansati care vor sa-si particularizeze sistemul de operare pana la cel mai mic detaliu. Dupa cativa ani de utilizare, pot afirma cu mana pe inima ca este una din realizarile care demonstreaza ca Microsoft inca are echipe de programatori talentati. Mai important este faptul ca pot recomanda acest sistem de operare cu mana pe inima ca fiind solutia optima pentru utilizatorii de PC-uri.

Lansat la aproximativ 2 luni dupa Snow Leopard, ca si acesta, Windows 7 nu a venit ca o revolutie, ci a fost o varianta evoluata semnificativ in comparatie Windows Vista. In perceptia generala acesta a fost si scopul acestei iteratii a sistemului de operare Windows: sa scape utilizatorii de gustul acru de Vista si sa vina cu suficient de multe lucruri bune incat sa motiveze grosul masei de utilizatori sa lase invechitul sistem de operare Windows XP in urma. Va vine sa credeti ca au trecut deja 10 ani de cand s-a lansat XP-ul, in conditiile in care variante incipiente ale sistemului circulau pe internet de la finele lui 1999? Pe langa imbunatatiri si optimizarii, Windows 7 a venit si cu sute de functii noi si de detalii care iti fac utilizarea zilnica a PC-ului mult mai placuta si lipsita de frustrari.

Acesta  eficientizeaza enorm managementul de fisiere, ajuta la personalizarea desktopului mai in detaliu si asocieaza o importanta mult mai mare taskbar-ului. Functiile de preview a aplicatiilor deschise in bara si de retinere a documentelor recente sau a paginilor web deschise cel mai des te ajuta sa castigi timp pretios pentru a-l petrece facand altceva la computer. Spatiul de pe desktop pare folosit mai eficient, informatiile pretioase din meniuri parca ies mai usor in evidenta si, nu in ultimul rand, iti da sentimentul de promptitudine in efectuarea comenzilor.

Pe langa cerintele hardware mult moderate in comparatie cu Vista, o alta frustrare majora care a fost remediata cu noul SO este compatibilitatea cu diverse aplicatii. In cazul Windows 7 respectivele bife din fereastra de proprietati ale unei aplicatii din sectiunea de compatibilitate chiar par sa faca ceva.  Daca ar fi sa atrag atentia asupra unui aspect care m-a incantat cel mai mult acela ar fi cu siguranta functia de instalare automata a driver-elor pentru diverse componente hardware. Chiar daca si Windows XP-ul avea optiunea de cautare online de drivere, la Windows 7 indiferent cu ce tip de sistem lucrezi sansele sa nu-ti instaleze singur majoritatea driverelor este foarte mica.

Legat de instalare, W7 poate fi instalat cu usurinta de catre orice tip de utilizator. Pasii sunt usor de urmat, dureaza putin, iar mesajele care sunt afisate din cand in cand sunt mult mai putin criptice decat in urma cu cativa ani. Faptul ca Microsoft a preferat sa nu includa un set de aplicatii pe care le puteti descarca gratuit sub numele de Windows Live Essentials este un alt element care merita aprieciat. Poate unii dintre noi folosim Windows Messenger, Movie Maker ni se pare cel mai prietenos program de editare video sau Live Writer cea mai eficienta unealta de blogging, din fericire Microsoft nu ne mai baga pe gat aceste aplicatii pentru a ingreuna sistemul de operare celor care pur si simplu nu au nevoie de astfel de programe. Chiar daca sunt editii de Windows fara Windows Media Player sau Internet Explorer,  pe care cei mai multi dintre voi nu le veti experimenta niciodata, faptul ca Microsoft, obligat-fortat le-a creat, nu face decat sa demonstreze ca ramane la latitudinea utilizatorului daca vrea un sistem de operare ,,chel” sau unul incarcat cu aplicatii.

Chiar daca are mai putin de 1 an pana va deveni fostul Windows odata cu lansarea Windows 8, 7 continua sa aduca un aer proaspat pe un sistem nou instalat. Intr-adevar este departe de a fi perfect, prin prisma faptului ca odata cu trecerea timpului si dupa cate zeci de programe instalate nu mai este la fel de sprintren ca in prima zi. Pe de alta parte insa, stabilitatea asociata sistemului de operare Windows 7, putinele blue screen-uri, interfata prietenoasa si mult mai eficienta, la care se mai adauga cateva detalii estetice, toate sunt puse la un loc pentru o experienta mult mai placuta de utlizare a unui computer.

Acest post a fost scris pentru concursul Windows 7 la 2 ani organizat de LaptopNews.ro.