Stick-ul USB si securitatea datelor – Verbatim Secure Data USB

de: Radu Neagu
10 11. 2011

Un stick USB este pana la urma urmei un stick USB. Este conceput pentru a transfera date mai mult sau mai putin importante de pe un PC pe altul. Exista momente si acum cand nu putem depinde exclusiv de internet sau de un HDD extern cu o capacitate mare. Cel mai uzual si mai usor de folosit este stick-ul USB. Folosirea nu foarte atenta a acestuia poate avea de asemenea consecinte destul de grave pentru proprietarul acestuia.

Sa luam un caz destul de simplu, cel al utilizatorului de rand care va copia in principal fisiere multimedia, audio sau si video pentru a le transfera pe un alt computer. Odata cu acestea e posibil sa mai foloseasca stick-ul USB si pentru salvarea unor documente care pot ajunge pe mana unor persoane nu tocmai avizate. Multe din sistemele de stat mai pastreaza inca modalitatea de copiere a datelor contabile pe dischete, in ciuda probabilitatii ca acestea sa se defecteze mai rapid ca un stick USB. Problema este programul respectiv de contabilitate care nu stie sa recunoasca un stick pe interfata USB. Cati dintre voi de asemenea nu folosesc stick-ul USB pentru a salva documente importante pentru a avea un back-up la acestea sau pur si simplu pentru a nu le tine la vedere pe un calculator la care au acces mai multe persoane. De asemenea cati dintre voi ati pierdut in ultimul an un stick USB cu documente mai mult sau mai putin importante. Producatorii au dorinta de a miniaturiza cat mai mult aceste dispozitive pentru a ocupa cat mai putin spatiu in buzunare, fiind dealtfel si mai usor de pierdut.

Au fost cazuri in care s-au „ratacit” stick-uri USB cu informatii de stat sau secrete si dosare clasificate, problema majora aici nefiind disponibilitatea imediata a acelor fisiere ci faptul ca acestea puteau ajunge sau chiar au ajuns pe mana unor persoane ce s-au folosit in scopuri mai mult sau mai putin nobile de acestea. Nu discutam cazuri concrete, este destul de sigur ca persoana iresponsabila va fi imediat concediata sau actionata in judecata pentru greseala facuta, depinde desigr de situatie. Pentru aceste cazuri exista solutii la indemana oricui, exista stick-uri USB criptate cu parola si software personalizat de protectie ce pot avea mai multe functii. Aceste tipuri de produse exista de ani de zile si sunt disponibile in comert pentru oricine doreste achizitionarea lui.

De ce sa nu ne pazim de efectele negative ale unei astfel de greseli „umane” luand masuri cu un cost nesemnificativ. Aproape fiecare producator detine un astfel de model cu securizare pe care il comercializeaza. Gradul de criptare a ajuns la un nivel la care ai nevoie efectiv de sute sau mii de ore la un computer superperformant pentru a decoda acele date si bineinteles de cunostintele necesare. Unde mai pui ca o multime din aceste stick-uri detin optiuni de stergere automata a datelor la momentul introducerii repetitive a unei parole gresite. Un hot sau o persoana ce doreste sa profite de necazul celui care a pierdut informatiile se va lasa pagubasa inainte de a incerca sa decodeze un drive USB cu protectie.

Am luat doua stick-uri de la Verbatim, modele destul de accesibile ca pret, de aceeasi capacitate si de dimensiuni diferite, unul mai usor de pierdut decat celalalt. Ambele suporta acelasi standard AES de criptare la nivel de 256 biti. Ce este AES? Ce este criptare pe 256 biti? AES este prescurtarea de la Advanced Encryption Standard. Este un standard introdus in anul 2001 care in anul 2002, la foarte scurt timp a fost aprobat de catre statele unite ca un standard de sine statator si adoptat de NSA (National Security Agency) si recunoscut ca un tip de criptare disponibila public insa folosita si in cadrul guvernului. AES este bazat pe principiul retelei de permutare si inlocuire. AES a re o dimensiune fixa a unitatii de 128 biti si o cheie care in cazul nostru este de 256 biti. Cu ajutorul principiului permutarilor si ale substitutiei se memoreaza parola inregistrata de utilizator iar combinatia este salvata sub forma mai devreme mentionata. Decriptarea unei astfel de parole ar necesita cateva zeci de ani pe un computer foarte performant, deci sunt in principiu foarte sigure.

Ambele stick-uri sunt realizate din material plastic destul de dur, unul fiind de dimensiuni normale iar celalalt dupa cum ii spune si numele, micro USB drive, este chiar mai mic decat un „salatini”. Toate lumea trebuie sa stie ce un salatini, imaginea de mai jos sper sa va lamureasca mai usor.Bine ca s-au gandit sa il livreze cu un fir de prindere pentru ca il pierdeam cred in secunda 2 de cand l-am scos din ambalaj. Specificatiile sunt asemanatoare pentru ambele modele, capacitate de 8 GB, securizare AES 256 biti, vitezele de transfer sunt diferite.

Cel mare detine posibilitatea scrierii cu 8 MB/s iar cel mic cu aproximativ 4 MB/s. Cat despre citire, primul o face cu maxim 14 MB/s iar cel de-al doilea cu maxim 8-9 MB/s. Vitezele nu sunt extraordinare insa nici capacitatea de stocare nu este foarte mare astfel nu necesita viteza ridicata de scriere. Este compatibil atat cu USB 2.0 cat si cu vechiul si imbatranitul USB 1.1 pentru cei care detin computere mai vechi, aluzie aici la unele institutii de stat.

Securizarea este de tip hardware si se acceseaza doar prin intermediul software-ului care nu se instalaeaza ci se ruleaza direct de pe acesta. La prima introducere a stick-ului in computer se va cere introducerea parolei initiale iar apoi se va afisa spatiul de stocare de pe acesta. De fiecare data cand este apoi introdus stick-ul in computer se va cere parola pentru autentificare. Pentru cineva care nu stie parola si doreste sa mearga pe nenumarate incercari trebuie sa mentionam ca odata ce a atins numarul de 20 stick-u se va sterge automat nemaiexistand nici o posibilitate de a recupera datele de pe acesta.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Verbatim USB Secure/|width=480]

Solutia oferita de Verbatim este destul de simpla, exista altele si mai complexe care in cazul introducerii gresite a parolei stick-ul se sterge si se si blocheaza nemaiputand fi utilizat de nici un fel. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care cineva incearca sa citeasca memoria interna a stick-ului direct de pe aceasta folosind altfel de dispozitive. Parerea mea este ca o astfel de solutie ar putea scapa pe multi de o serie de batai de cap intr-unul din cazurile mentionate mai sus. Pretul acestor dispozitive se invarte in jurul sumei de 200 Lei pentru capacitatea de 8 GB. Exista si variante de 4, 16 sau chiar 32 GB insa pretul este direct proportional cu capacitatea acestora.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/USB Drives Verbatim/|width=480]