Sistem AMD APU Fusion – Lucrurile bune vin in pachete mici [REVIEW]

de: Radu Neagu
23 06. 2011

V-am prezentat acum ceva vreme un netbook propulsat de noul APU AMD, era vorba de Sony VAIO YB. Am dezvoltat atunci ideea ca unitatea de procesare prezenta pe acel netbook depaseste in performante chiar si ecosistemul nVidia Ion.

Procesorul E350, un dual core cu o frecventa de 1,6 GHz, si placa grafica un Radeon 6310 de la AMD sunt o „gura de aer proaspat” pentru segmentul de portabile. Autonomia acumulatorului nu era insa extraordinara, cel mai probabil din cauza faptului ca cei de la Sony au ales un acumulator ceva mai slabut pentru portabilul YB. Sincer, ma asteptam la minim 5 ore de autonomie avand in vedere specificatiile APU-ului. Sunt sigur insa ca alti producatori au luat decizia de a isi echipa netbook-urile cu o baterie extinsa ce aduce o autonomie mai ridicata. Vom vedea in curand unul dintre acestea.

Ei bine, acest APU nu este dedicat doar segmentului de portabile, ci se preteaza foarte bine inclusiv pentru sisteme low-cost sau pentru HTPC (Home Theater PC). Sistemul de la Mediadot pe care l-am primit la teste si pe care l-am evaluat contine aproape aceeasi configuratie. Avem tot un procesor E350, cu aceeasi frecventa de 1,6 GHz, si o placa grafica integrata, Radeon 6310. HDD-ul este ceva mai mare, 500 GB, cu o viteza de rotatie de 7200 rpm, iar cantitatea de memorie este de 4 GB DDR3 1333 MHz.

In imaginea alaturata avem sistemul in toata splendoarea lui. Dimensiunile sunt foarte reduse, este vorba despre o carcasa mini-ATX, la fel ca formatul placii de baza. Avem o sursa de 250 W, de mai mult nici nu ar fi nevoie avand in vedere ca singurii consumatori majori sunt placa de baza, HDD-ul si eventual din cand in cand unitatea optica, un DVD-RW cu dimensiuni normale. Calculat in timpul functionarii, consumul sistemului nu depaseste 60-65 W in folosire intensiva.

Referitor la limitarile sursei, putem insa sa adaugam o placa grafica pe PCI-Express (este posibila montarea unei placi cu dimensiuni normale), dar nu recomandam una foarte performanta din doua motive:

1. Carcasa fiind de dimensiuni foarte mici, racirea acesteia ar fi un adevarat chin, iar fiabilitatea sistemului redusa.

2. Placa video integrata poate fi conectata in Crossfire cu una din seria 6000, un low-end sau un mid-range, obtinand astfel performante suficient de bune pentru a rula cele mai noi titluri de jocuri.

Pe partea din fata a carcasei observam un card-reader compatibil cu majoritatea cardurilor disponibile pe piata, doua porturi USB si conectorii pentru audio (casti si microfon). Unitatea optica este ascunsa in spatele unei usi glisante asemanatoare multora dintre carcasele care au fost lansate acum 2-3 ani pe piata. Sistemul dispune si de o serie de picioare care ii permit asezarea acestuia pe verticala, dar si pe orizontala daca renuntam la ele – o idee buna, avand in vedere ca grosimea lui este destul redusa afectand stabilitatea in pozitie verticala.

Interiorul poate parea socant la prima vedere. Spatiul ocupat de placa de baza reprezinta abia 30% din dimensiunea carcasei, restul este ocupat de sursa si de lacasurile pentru HDD si unitate optica. Sectiunea placi de baza in care se monteaza modulele de memorie RAM sunt practic ascunse sub unitatea optica. Managementul cablurilor este destul de bun, ilustratia de mai sus reprezinta momentul post-demontare al placii de baza. Se pot observa conectorii de pe placa de baza, de aceeasi dimensiune ca latura din spate a acesteia.

In ceea ce priveste conectorii, avem suficienti pentru a lega la acest sistem orice dispozitiv folosit uzual. 6 porturi USB 2.0 sunt prezente pe partea din spate, iar impreuna cu cele 2 de pe carcasa insumeaza un total de 8 porturi. Pentru cei care folosesc inca un periferic (tastatura sau mouse) cu conector PS2, sistemul detine un port combo pentru unul dintre acestea.

La capitolul iesiri video, fie ca folosim un monitor mai vechi cu conector D-SUB, unul mai nou cu conector DVI sau HDMI ori un televizor LCD, nu vom avea nici un fel de problema in a le conecta la acest sistem. Pentru transferul de date pe un stick sau HDD extern, am apreciat foarte mult conexiunea e-SATA.

Pentru partea de audio, putem folosi un sistem 5.1 cu intrari de tip jack (analog) sau unul de generatie noua ce permite transferul semnalului audio prin conectorul optic.

Va las in compania unei galerii de imagini, iar apoi vom trece la explicarea functionalitatii sistemului:

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/sistemmediadot/|height={450px}]

Placa de baza, cel putin varianta cu care este dotat acest sistem, pentru ca in functie de stocurile distribuitorului sau de alte situatii poate fi diferita, este un ASRock E350M1. Este o placa de baza standard pentru acest tip de sistem, fara optiuni deosebite ca modul de Wireless sau Bluetooth, insa detine standardul SATA 3 pentru HDD-uri mai rapide cu o viteza maxima de transfer teoretica de 6 Gbps. Insa recomandarea, daca doriti o unitate de stocare mai rapida care sa beneficieze complet de viteza acestui standard, este sa alegeti un SSD.

Din imaginea de mai sus puteti aprecia dimensiunile APU-ului, cel din dreapta, care contine atat procesorul, cat si placa video, cel din stanga fiind sounthbridge-ul.

Pentru ce poate fi folosit un astfel de sistem?

Scopul lui principal este acela de centru multimedia si navigare web. Este un sistem economic, cu un consum de energie redus, un nivel foarte mic de zgomot si foarte flexibil. Poate fi asezat sub sau pe birou, la serviciu sau acasa, este un sistem destinat celor care nu au nevoie de o putere mare de calcul pentru editare video sau creatie de grafica 3D.

Problema costurilor de achizitie este un aspect foarte important in ziua de astazi, de aceea veti fi probabil surprinsi cand va voi spune ca pretul acestuia nu depaseste suma de 1.000 lei, mai exact 950 Lei, avand in vedere ca placa de baza este la jumatate din pretul acestuia. Integrarea componentelor intr-un singur cip a facut posibila si aceasta reducere de costuri. Personal, as alege un astfel de sistem atat pentru acasa cat si pentru birou, fiind suficient de performant cat sa acopere necesitatile ambelor medii de utilizare. Ganditi-va doar din perspectiva consumului de energie intr-o cladire de birouri echipate cu sisteme standard care le vor inlocui un astfel de PC. Poate nu toate companiile considera ca un laptop este alegerea ideala pentru angajatii lor, iar impreuna cu un monitor de 18,5 inci pretul final al echipamentului va fi de numai 1.300 lei.

Nu am insistat sa rulez benchmark-uri intensive, insa pot sa va spun ca se descurca foarte bine cu un browser de tip Firefox cu 12 tab-uri incluse, pagini cu continut flash sau video de alta natura, un player video si unul audio si o serie de documente word si excel deschise simultan.

Pe partea de gaming, am reusit sa joc intr-o rezolutie de 1366×768 (rezolutie nativa a unui monitor de 18,5 inci) titluri precum DIRT 3 sau Company of Heroes la un nivel de detaliu mediu spre maxim, fara pierderi de cadre. Atentie, acest lucru l-am facut folosind placa grafica integrata Radeon 6310 cu 512 MB memorie video preluata din memoria RAM. Cu un upgrade de aproximativ 300 de lei la partea grafica, putem creste atat rezolutia, cat si nivelul de detaliu folosit.