Securitatea pe telefoanele mobile – este sau nu necesara?

de: Radu Neagu
20 02. 2011

Da, exista si virusi pentru telefoane mobile.

Da, exista si virusi pentru toate tipurile de telefoane mobile.

Da, ai nevoie de un antivirus si pentru telefonul mobil.

E asa greu de crezut ca si telefoanele mobile se pot infecta? In primul rand, sunt zeci si sute de milioane de utilizatori in intreaga lume care folosesc un telefon mobil si care au acces si la internet pe acesta. Avand in vedere ca este domeniul cu cea mai mare crestere din ultima vreme, chiar din ultimii 3 ani de zile, iar sistemele de operare au devenit din ce in ce mai complexe si mai rapide, sa nu mai punem in calcul si faptul ca viteza la internet si numarul de aplicatii au crescut intr-un ritm alert in ultima vreme este foarte posibil ca in acest moment in care citesti acest articol sa ai un virus pe telefonul mobil care iti cotrobaie prin datele personale sau trimite toate contactele tale la mai stiu eu ce server ascuns din internet. Ei bine un telefon mobil este probabil mai greu de infectat decat un PC insa trebuie sa tinem cont ca majoritatea aplicatiilor pentru Android cat si pentru iPhone sunt create de insasi utilizatori si acestea pot contine brese de securitate usor de exploatat.

Ce ai avea de pierdut in cazul in care telefonul mobil este infectat cu un virus sau un vierme? Ei bine depinde de ce virus este vorba. Problema este insa ceva mai grava decat la PC-uri unde sa zicem ca poti pierde ceva date. Un telefon mobil sau mai bine zis un smartphone contine:

– Contacte (numere de telefon, adrese de mail, notite importante)

– Date despre cardurile de credit

– Parole de e-mail

– Parole ale conturilor de socializare

– Acces la internet

– Acces la reteaua mobila pe baza de abonament (ufff, aici vorbim de costuri serioase).

Ei bine, daca insumezi toate aceste elemente, poti realiza ca foarte usor un virus parvenit prin instalarea unei aplicatii neverificate poate trimite zeci de SMS-uri la numere cu tarif preferential, poate copia continutul telefonului si al le uploada pe un server ce colecteaza astfel de informatii (vorbim aici de doar cativa KB de date ce pot fi trimisi in mai putin de o secunda prin vitezele actuale de internet) pot infecta conturi de socializare atatcatorul putand obtine astfel mai multe informatii cu privire la utilizatorul telefonului si la comportamentul si/sau veniturile si proprietatile sale. Nu mai punem la socoteala accesul la internet care in mod neobservat poate atinge cote majore pe o aplicatie care donwloadeaza constant in fundal cine stie ce informatii. Nu mai vorbim de cei care folosesc internetul in Roaming.

Acum, veti spune desigur ca operatorul de telefonie mobila ne va avertiza in cazul in care costul facturii devine prea mare. Da, asa este exista limite pentru fiecare utilizator in parte in functie de volumul de date sau de voce folosit pana acum insa acestea in mod sigur nu sunt la 5-10 euro. Uite asa va veti trezi ca factura dvs depaseste 200-300 de euro fara nici un fel de problema chiar fara sa observati acest lucru.

Bine, nu incercam sa va speriem aici si sa va determinam sa va inchideti telefoanele mobile si sa le aruncati cat mai departe ci doar sa tineti cont de cateva sfaturi elementare in folosirea unui smartphone:

– Pentru fiecare model de telefon sau pentru fiecare varianta de sistem de operare exista un magazin de aplicatii unde se aduna aplicatii verificate si catalogate ca fiind sigure. Folositi-l pe acela si nu instalati aplicatii downloadate individual de pe site-uri de torrenti pentru ca acolo le-ati gasit „gratuit” :D.

 

– Conexiunea la internet prin 3G este mai sigura decat cea prin WiFi. Un punct de acces wireless, mai ales cele fara securizare sunt foarte controlat foarte usor de cineva cu un laptop chiar mai putin decent conectat la aceeasi retea sau nu numai. Pe cat posibil feriti-va de retele wireless nesecurizate si daca sunteti intr-un internet cafe mai bine cereti parola routerului acestora decat sa vva conectati la al vecinului.

– Incercati sa nu folositi servicii third-party de care nu stiti mare lucru pentru a accesa servicii de mesagerie instant sau conturi de social media. De preferat sa folositi direct aplicatia instalata in telefonul mobil sau cea a producatorului (facebook, twitter, yahoo, google) pentru a accesa aceste servicii. Lucru valabil si la serviciile la care te poti loga cu o singura parola cea de la facebook de exemplu.

– Parola este foarte importanta la un telefon mobil. Parole la conturi de socializare sau e-mail de genul 123456…sau abcd…sau  mai simplu „parola facebook” sunt cele mai usor de detectat. Avand in vedere ca serviciile de calibru mare va cer sa introduceti o parola de minim x caractere ce sa contina si litere si cifre nu va limitati doar la acestea sa ganditi o parola complexa. O parola de genul   „v1ru5ONmysm4RTph0n3” este mult mai greu de detectat avand in vedere ca foloseste atat cifre cat si litere precum si caractere atat mici cat si mari.

– In final o solutie de securitate va avea un efect dorit in primul rand daca respectati aceste reguli minore de folosire a unui smartphone. Desigur este posibil sa va incetineasca putin accesul la internet sau la unele aplicatii insa acest lucru este inevitabil daca doriti sa va pastrati in siguranta identitatea si informatiile de pe atat de pretiosul companion mobil. Aceste reguli sunt destul de valabile si pentru accesul la internet de pe un computer personal sau orice alt dispozitiv cu o conexiune.

Acest articol a reiesti mai mult din nevoia de exprimare, sunt prea multe reguli simt in viata de zi cu zzi insa sunt cateva de care trebuie sa tinem cont. Aceste informatii sunt o parere personala si nu reprezinta viziunea sau detalii oferite de vre-un producator sau distribuitor anume ci sunt doar o revolta mai multe personala a celor care imi cer ajutorul cu diverse subiecte legate de aceasta tema si care in urma unor mici probleme cu telefonul mobil mi-l intind cu nonsalanta spunandu-mi ca parola de acces pentru toate conturile instalate in respectivul telefon mobil este „123456„. Mai poti sa spui ceva? Am ramas cu gura cascata cand am auzit. L-am intrebat pai bine dar tu folosesti aceeasi parola si la contul de mail de la firma si la contul de acces pentru a vedea soldul contului curent la banca?

Raspunsul a fost un „Da!” hotarat, cu precizarea „Cine si-ar da seama?” …Glumesti? Oricine ar fi interesat!…