Sapphire Radeon HD 6970 – Performanta la pachet complet! [REVIEW]
Dupa cum spune si imaginea de mai sus avem ceva de lucru cand vine vorba de placi grafice, si mai ales cand este vorba de ultimele modele lansate de AMD. La fel cum se intampla, de altfel, la lansarea fiecarui cip grafic nou, integratorii vor merge in prima faza pe designul si specificatiile standard, iar dupa cateva luni vor aparea si modele cu un PCB propriu si o serie de noi elemente cu un impact direct asupra performantei. Sapphire Radeon HD 6970 este o placa cu frecvente stock insa cu un bundle foarte apetisant. Modelul de mai sus vine in pachet cu unul dintre cele mai noi si mai cautate jocuri, Battlefield Bad Company 2 – Vietnam, un deliciu pentru entuziasti.
Ne-am jucat putin cu fratiorul mai mic al acesteia, Radeon HD 6950 si am concluzionat ca este un model foarte bun la un raport pret-performanta de asemenea foarte bun. Radeon HD 6970 este ceva mai scump si implicit mai performant, vom vedea in continuare cat este de mare diferenta dintre aceste doua placi, desigur situate laolalta cu competitorii sai directi de la concurenta.
Sa trecem deci la treaba.
Placa in sine, dupa cum am mai mentionat, este una standard. Dimensiunea, PCB-ul si designul sunt cele standard oferite de catre producatorul cipului, micile modificari fiind abdtibildul de pe aceasta si bundle-ul oferit. Ar mai fi de mentionat o editia limitata pentru colectionari, care include o geanta din aluminiu impreuna cu alte cateva accesorii, asemanatoare cu cea de la ASUS Ares, prezentata acum ceva vreme la noi pe site. Cu toate acestea, Sapphire a facut o treaba foarte buna.
Conectorii de alimentare difera putin de la HD6950, HD 6970 detine un conector de 8 pini si unul de 6 pini, fiind un cip mai puternic, ce are nevoie de ceva mai mult curent.
Langa acesti conectori avem si butonul pentru comutarea intre cele doua BIOS-uri ale placii. Nu este vorba despre un BIOS standard si unul overclockat insa cum era la Radeon HD 6990 ci este pentru comutarea intre optiunea de update al acestuia. Astfel, in pozitia standard, BIOS-ul nu poate fi rescris nepermitand decat unui utilizator mai experimentat sa efectueze aceasta operatiune.
Sistemul de test este identic cu cel folosit la Radeon HD 6990, cu aceleasi programe si aceleasi setari ale memoriilor si ale procesorului. Specificatiile acestuia le veti gasi mai in tabelul de mai jos.
[table id=23 /]
Am uitat un mic element obisnuit pentru review, si anume galeria foto a acestei placi. Va las sa va delectati cu aceasta dupa care vom trece la testele de performanta pentru Sapphire Radeon HD 6970.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/sapphire radeon hd 6970/|width=480]
Teste si Benchmark-uri
Unigine Heaven este probabil din nou unul dintre benchmarkurile de generatie noua foarte bine vazut printre platformele de testare? De ce anume? Pentru ca implementeaza de asemenea compatibilitate directa cu DirecX 11 si cu functia de tesselare cu care se mandreste AMD de ceva vreme. Sincer sa fiu are si de ce, acesta functie usureaza placa grafica de o sarcina destul de mare, copiind poligoane deja randate in memoria ei si duplicandu-le in cadrul imaginii pentru a da un efect real de adancime si a oferi un profil mai real tuturor obiectelor desenate pe ecran.
Resident Evil 5 – unul din jocurile cu un engine mai putin special insa care reuseste sa arate foarte bine in orice situatie, indiferent ca este rulat la o rezolutie mai mica sau in Full HD. Multitudinea de personaje cu care te poti intalni in acest joc poate crea ceva probleme cand vine vorba de randarea acestora de catre o placa video mai slaba ca si performante.