PC Garage Vision Black: o demonstratie de forta [Review]
Orice s-ar spune si oricare ar fi dinamica evolutiei laptopurilor, desktopurile vor continua sa aiba un cuvant greu de spus, in special in sarcini care presupun rularea intensiva de elemente media, cum sunt jocurile video. Unui laptop de gaming ii mai poti adauga memorie, dar in rest va trebui sa te descurci cu configuratia sa intiala. Unui desktop insa ii poti oricand adauga, spre exemplu, cea mai noua placa video a momentului, la doar o fractiune din costul intregii masinarii. Dar daca vrei cu adevarat sa demonstrezi ceva, creezi un sistem de gaming de talia lui PC Garage Vision Black, cu care singura grija in materie de upgrade este daca vrei sau nu un Crossfire.
Pentru ca sistemul celor de la PC Garage este un monstru (sacru?) in materie de gaming si duduie in orice joc mi-as putea imagina in acest moment. Tot ce i-am aruncat in cele cateva saptamani in care am avut ocazia sa ma joc cu el a rulat fara sa para vreo secunda ca a facut vreun efort si, cu exceptia catorva chestii de altfel inevitabile, nu i-am gasit vreun cusur.
O sa incep cu micile neajunsuri care, cum spuneam sunt inevitabile, si cel mai evident dintre ele este de departe zgomotul produs. Pleiada de ventilatoare care racesc bestia nu prea aveau cum sa nu se auda, iar la turatiile necesare pentru a mentine o temperatura optima in plin joc zgomotul de fond atinge un nivel considerabil. Nu cat sa te enerveze suficient pentru a-ti strica cheful, dar se aude ca si cum ai locui in imediata vecinatate a unei uzine. Dar daca ai un astfel de sistem este de presupus ca ai si apucaturile unui gamer, asa ca o casca audio performanta nu ar trebui sa lipseasca din arsenalul tau de joc, ceea ce estompeaza orice zgomot din exterior si iti ofera o auditie fara probleme. Asa ca va recomand cu tarie o pereche de casti bune, care in nici o alta situatie nu s-au dovedit mai necesare decat in combinatie cu acest sistem.
Celalat neajuns, care, iarasi, este inevitabil, este greutatea acestui sistem. Daca pana acum iti luai fara probleme desktopul la subtioara si puteai merge cu el pe la vreun prieten ori LAN party, daca iti iei un astfel de sistem, va fi echivalentul unei piese de mobilier. Nu l-am cantarit, dar este suficient de greu pentru ca transportul pe distante lungi sa devina impracticabil. Sigur, daca te incapatanezi si ai o masina, poti umbla cu sistemul dupa tine, ca doar nu-i biblioteca din sufragerie, dar cred ca daca apari cu asa ceva pe vreundeva cu siguranta multi se vor intreba daca nu ti s-a prajit ceva prin… procesor. Altfel, nu e o problema sa-l muti de colo-colo prin casa, in caz de curatenie generala, spre exemplu, dar clar nu este un sistem gandit sa umble pe la petreceri.
Nivelul de performanta oferit in jocuri se bazeaza, desigur, pe configuratia de top pe care o poseda. In primul rand trebuie spus ca avem de-a face cu un AMD pur sange, care demonstreaza nivelul superior de performanta la care se mentin componentele AMD. Sistemul este motorizat de un procesor AMD Phenom II X6 1055T la 2,80/3,30 GHz si o placa video Sapphire Radeon HD 6870. A match made in gaming heaven, imi vine sa zic si chiar zic, pentru ca este o combinatie foarte reusita pentru un sistem de gaming. Configuratia este completata de 4 GB de RAM Kingston HyperX Blu DDR3 care ruleaza la frecventa de 1600 Mhz, totul fiind montat pe o placa de baza MSI 870A-G54, echipata cu un cipset AMD 870. Detalii suplimentare privind configuratia puteti gasi aici.
Sistemul primit la test s-a comportat, cum spuneam, impecabil in toate jocurile pe care le-am incercat si a inregistrat performante notabile si in benchmark-uri. In 3DMark ’06 a scos un scor de 17499, iar in 3DMark ’11 scorul obtinut a fost P4042. Toate jocurile au rulat la frame rate-uri mult peste nivelul minim acceptabil al jucabilitatii si oricat am fortat marind nivelul de detalii, sistemul n-a gafait nici o secunda.
Producatorii sustin ca „Vision Black este recomandat strict celor care isi doresc performante extreme, jocuri de ultima ora la detalii maxime, editare audio-foto-video rapida sau, de ce nu, overclocking” si nu pot fi decat in perfect acord cu ei, sistemul dovedindu-se excelent in toate scenariile enumerate (mai putin partea de overclocking, care sunt convins ca merge brici, dar neffind un expert in overclocking evit sa incerc asa ceva cu sisteme primite in custodie).
Unul dintre cele mai notabile aspecte ale acestui sistem este cat se poate de evident, si anume carcasa Cooler Master HAF 932 AMD Edition, un full-tower care face toti banii (si nu putini, intrucat daca vreti o astfel de carcasa o puteti achizitiona si separat la 7oo de lei), oferind un spatiu interior mai mult decat generos si o racire optima pentru componente. Racirea este asigurata de doua imense ventilatoare cu diametrul de 230 mm, pozitionate in fata si deasupra, precum si de un al treilea ventilator de 140 mm amplasat in spate. Acestea contribuie considerabil la zgomotul de fond de care vorbeam mai devreme, dar daca vrei sa le schimbi cu unele silentioase de 120 mm se poate. Panoul fontal al versiunii AMD a carcasei este colorat intr-un rosu aprins ceea ce suprinde la inceput, ca deschizi o cutie care ar trebui sa contina Vision Black, dar in cele din urma vei fi placut surpsins, pentru ca rosuyl il prinde foarte bine. Designul masiv si oarecum militarizat ii confera sistemului un aspect general de forta, confirmat, de altfel, de configuratia aleasa.
Formatul full-tower al carcasei ar putea face anevoioasa amplasarea sistemului sub un birou, dar daca vrei sa te joci pe un ecran mare (si de ce nu ai vrea asta?) poti pozitiona sistemul undeva aproape de televizorul mare din sufragerie, unde va deveni un adversar redutabil al oricaror console de jocuri ai putea avea. Ce vreau sa spun este ca designul carcasei mi se pare suficient de cool pentru a fi aratat oricui, asa ca sufrageria este o varianta perfect fezabila pentru acest sistem, dar, desigur, daca intervin gusturile sau aspectul general al mobilierului, parerile pot fi impartite.
Sistemul PC Garage Vision Black mi-a lasat amintiri cat se poate de placute si il recomand fara ezitare oricarui gamer pasionat, care dispune de un buget de minim 4.300 lei + eventual banii de taxi fara de care nu stiu cum poti ajunge cu el acasa, daca nu ti-l aduc ei la usa. O demonstratie de forta din partea unuia dintre cei mai dinamici retaileri de componente PC de pe piata romaneasca si o dovada in plus ca AMD are tot ce-i trebuie pentru a-si mentine o prezenta puternica pe piata dispozitivelor destinate gaming-ului.