Patriot Viper Extreme DDR3 – Un PLUS de performanta pentru orice sistem [REVIEW]

de: Radu Neagu
30 07. 2011

Memoria RAM, una dintre componentele esentiale ale computerului, este de multe ori neglijata din punct de vedere al performantelor.  In general utilizatorii prefera sa lase la urma acest aspect si apoi in functie de bugetul ramas, care de cele mai multe ori este depasit aleg si un kit de memorii, in primul rand dupa capacitate nu si dupa viteza. Gresit! In primul rand o memorie slaba va influenta performanta totala a sistemului chiar daca beneficiem de 4 nuclee si de cea mai puternica placa grafica a momentului. In a doilea rand o memorie RAM ieftina, una fara radiatoare de exemplu este cel mai problematic element al computerului. De obicei erorile cauzate de memoria RAM sunt ceva mai greu de detectat doar daca aveti tot timpul la indemana un alt kit pentru a verifica, astfel aceasta poate cauza blocari ale sistemului, o multime de erori care nici nu se aseamana una cu alta, sau sunt cel mai probabil sa se strice odata cu o cadere de tensiune.

Apropo de cantitate, va mai amintiti vremurile cand a avea 1 GB sau 2 GB era considerat prea mult? Sau de vremea cand mi-am cumparat 64 MB RAM (undeva la 69 de dolari am platit atunci) si eram multumit ca puteam deschide mai multe programe simultan. Ei bine vremurile acelea au apus. Acum cantitatea minima recomandata este de 2-3 GB pentru sistemele de operare pe 32 biti si 4 GB pentru 64 biti.

Patriot Viper Extreme DDR3 primite la test reprezinta un kit dual channel DDR3 cu frecventa nativa de 2000 MHz, doua module de cate 2 GB fiecare, frumos ambalate intr-un blister de plastic si intr-o cutie cu dimensiuni minime din carton. Seria Viper Extreme este disponibila si in cantitati mai mari de 2 GB si in configuratii tri-channel pentru entuziastii ce detin astfel de placi de baza.

[table id=81 /]

Sistemul de racire al acestor module este compus dintr-un radiator din aluminiu cu un miez de cupru, lipit de cipurile de memorie. Nu va recomand astfel sa incercati sa desfaceti sistemul de racire pentru ca s-ar putea sa va treziti ca cipurile nu mai sunt pe placa. De asemenea la introducerea in placa de baza a acestor memorii, evitati cat de mult se poate sa apasati pe radiator ci pe PCB-ul din marginile acestora. Am reusit odata sa demontez o memorie cu sistem de racire asemanator, motivul era ca cipurile erau foarte prost lipite pe PCB-ul memoriei. Motivul pentru care s-a folosit si aluminiu si cupru in racirea modulelor este pentru ca cele doua materiale au fiecare cate o proprietate deosbita, cuprul face foarte bine transferul de caldura intre cipuri si radiatorul final iar aluminiul se raceste mai repede decat acesta din urma.

Sistemul de test folosit este cel de pana acum. Avand in vedere ca nu l-am mai folosit de ceva vreme pentru acest scop am sa va reimprospatez configuratia.

[table id=23 /]

 

Memoriile pentru comparatie sunt chiar cele de pe sistemul de test, este vorba tot de un kit dual channel dde 4 GB la frecventa nativa de 1600 MHz, Crucial Ballistix. Testele facute sunt in mare parte teste sintetice cu programe dedicate, dar am inclus un joc pentru a putea observa avantajul pe care il aduce frecventa mai mare a Kitului Viper Extreme. Aceasta diferenta creste de asemenea semnificativ daca faceti upgrade de la un kit cu frecventa de 1333 MH la acestea. Stim bine ca din motive economice o mare parte din integratorii de sisteme folosesc memorii 1333 MHz in sistemele gata facute, in ciuda faptului ca nu toate dintre acestea vor fi folosite pentru editare de documente.

Asadara programele folosite sunt:

  • SiSoftware Sandra 2009
  • Futuremark PCMark Vantage
  • Handbrake
  • WinRAR
  • Call of Juarez

 

Overclocking – Un subiect destul de tabu in ultima vreme, nu am mai observat realizari deosebite in acest domeniu, probabil si din cauza faptului ca acum majoritatea sunt la plaja cu o bere in mana si cu picioarele in apa. Setarile standard ale kitului sunt 2000 MHz cu timing-uri 9-10-9-27. Voltajul necesar este de 1.65 V, ceva mai ridicat decat noile module ce necesita doar 1.5 V. Dupa cateva ore de chin cu setarile de BUS, timing-uri si nenumarate restart-uri ale sistemului nu au lipsit desigur nici frumoasele ecrane albastre) am reusit sa ajung la un compromis stabil cu acestea. Intre noi fie vorba le-am promis ca le scot la o prajitura dupa ce terminam testele. A trebuit sa ridic timing-urile la 10-11-10-27, voltajul la 1.68 V obtinand o frecventa de 2130 MHz. Destul de putin ce e drept. Procesorul de altfel este la 2868 MHz, cea mai apropiata viteza de cea nativa de 2930 MHz.

[table id=82 /]

SiSoftware Sandra 2010 este un utilitar capabil sa testeze orice componenta a sistemului. Fiecare test a fost rulat de trei ori la fiecare frecventa pentru a putea face o medie intre rezultate. Diferentele intre cele trei teste sunt infime insa in momentul cand unul dintre ele iese prea mare sau prea mic atunci ne putem da seama de valoarea adevarata a rezultatelor, si stim cand trebuie repetate. Dupa cum se poate observa din rezultate kitul de memorie s-a comportat mai bine atat neverclockat cat si cu frecventa de 2133 MHz.

PCMark Vantage provine de la Futuremark, cel mai cunoscut benchmark al acestora fiind 3D Mark-ul pentru placile grafice. Nu exista in rezultatele PC Mark o diferenta foarte mare intre cele doua kituri de memorie insa din nou Patriot a iesit deasupra in primul rand din cauza vitezei de lucru mai ridicate.

HandBrake este o aplicati open source folosita pentru a coda diverse formate video. Am folosit un fisier de exact doua minute in format mp4 pentru a il coda in format mkv. Din nou kitul de 2000 Mhz a obtinut cel mai bun timp atat cu cat si fara overclocking. Diferenta mica se poate transforma insa intr-una mult mai mare daca avem de codat un clip de o ora si jumatate de exemplu, daca la 2 minute se observa o imbunatatire.

Si in final ultimul test sisntetic WinRAR. S0au folosit 3 fisiere unul de 100 MB, al doilea de 500 MB iar al treilea de 1 GB. Rezultatele sunt reprezentate in secunde, bineinteles cel mai mic este cel mai bun. Aici diferentele par a fi ceva mai mari tot in defavoarea kitului standard Crucial.

Ultimul test, jocul, Call of Juarez de data aceasta a fost rulat in trei rezolutii dupa cum vedeti si in tabel. Limitarile si diferentele de viteza se observa mai bine doar la rezolutii mari, full HD sau mai sus unde deja cele cateva cadre pe secunda in plus atunci cand folosim memoria mai rapida incep sa conteze.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Patriot Viper Extreme/|width=480]

In concluzie kitul s-a comportat foarte bine, sunt putin dezamagit ca am reusit sa storc doar 133 MHz in plus fata de frecventa stoc insa pe de alta parte sunt destul de multumit ca ele functioneaza fara nici un fel de probleme chiar si la aceea frecventa inca si acum. Sunt foarte stabile si de asemenea sunt foarte reci. Daca detineti un flux de aer corect si puternic in carcasa sistemului atunci cele doua radiatoare ce inveles modulele de memorie isi vor face treaba cu adevarat excelent.