Multi prieteni pe Facebook = mult stres!!!

de: Radu Neagu
18 02. 2011

Scotienii au un fel mai aparte de a privi lucrurile, acesta este unul dintre motivele pentru care ii apreciez. Mai exact, Facebook-ul se pare ca este o cauza continua de stres pentru ei.

Un studiu realizat de cercetatorii si psihologii de la Napier University din Edinburgh releva o serie de rezultate cel putin interesante. Ei bine, s-a dovedit ca pentru un numar semnificativ de studenti efectele activitatii pe o retea sociala sunt negative, in ciuda faptului ca este vorba despre un mod destul de usor de a sta in legatura cu prietenii si familia. Au fost intervievati 200 de studenti din clase sociale variate.

Un alt studiu online la care au participat aproape 200 de persoane cu o medie de varsta de 30 de ani se cumuleaza cu cel de mai sus:

– 12% din cei intervievati au spus ca Facebook ii „nelinisteste” – acestia au in medie 117 prieteni. Restul de 88 de procente au declarat ca nu simt aceeasi stare de spirit si au in medie 75 de prieteni.

– 63% au declarat ca intarzie intentionat acceptarea de noi prieteni pe reteaua sociala.

– 32% au spus ca dezabrobarea unei cereri de prietenie duce la discomfort si remuscari fata de cel in cauza. Uau, asta da probleme serioase, nu?

– 10% au admis ca le displace cand cineva le „cere prietenia” pe Facebook. …Asta suna ca in clasa a 4-a nu?..

Rezultatele duc la un numar destul de mare de paradoxuri, a declarat Dr. Kathy Charles, cercetatoarea care a condus studiul. De exemplu, desi este o presiune destul de mare sa ai un cont de Facebook, acest lucru duce la sentimente destul de diferite intre utilizatori. Datele sugereaza ca exista o minoritate a utilizatorilor retelei sociale care primeste o satisfactie redusa din faptul ca are un cont pe aceasta retea sociala. Cei multi utilizatori au declarat ca este cea mai buna metoda de a tine legatura cu lumea, dar fara sa poata explica mai in detaliu aceasta afirmatie.

Cei cu un numar mai mare de prieteni sunt cei mai in masura sa devina mai „stresati”, deoarece au investit in primul rand mai mult timp in acest cont. Alte cauze ale tensiunilor rezulta din necesitatea de a fi inventiv si amuzant, din folosirea unui limbaj select intre diferite categorii de contacte, sentimente de excludere si paranoia, dar si de invidie fata de stilul de viata al unora cu care intra in contact pe internet.

Unii utilizatori au declarat ca le este „frica” sa isi inchida contul si sa se retraga din comunitate pentru ca nu vor mai fi la curent cu evenimente si activitati sociale sau pentru a nu isi jigni prietenii. Acest comportament se aseamana cu cel al unui pasionat al jocurilor de noroc, o persoana care nu stie daca sau cand sa se retraga, avand sentimentul ca va pierde ceva important.

Interesant acest studiu si, dupa parerea mea, destul de bine realizat. Chiar daca marja de aproape 400 de persoane nu se apropie nici pe departe de imensul numar de aproape 600 milioane de utilizatori pe care ii are Facebook, este totusi o opinie destul de bine construita. In alta ordine de idei, v-ati facut-o cu mana voastra… 😀

Cine se simte stresat?