Martea cu ghinion? Asa spune statistica DDoS

de: Luminița Nițoiu
31 08. 2011

Sa incepem cu o scurta definitie, sa ne putem intelege cu totii. Distributed Denial-of-Service este un tip de atac informatic, care se produce atunci când mai multe sisteme sunt folosite pentru a supra-incarca (flood) banda unei retele, prin trimiterea continua de comenzi/cereri catre serverele acesteia.

Acestea fiind explicate, ramane sa va atrag atentia ca cele mai multe atacuri DdoS au loc in zilele de marti – peste 23% – si luni. Infractorii cibernetici folosesc botnet-uri (retele de calculatoare-zombie, controlate de la distanta) pentru a lansa atacuri DdoS, iar in timpul saptamanii activitatea computerelor este mai intensa.

Un sfert din totalul atacurilor DDoS lansate de infractorii cibernetici in trimestrul doi a fost indreptat catre site-urile de cumparaturi online, inclusiv cele e-store, cele de licitatii sau mica publicitate, care depind foarte mult de disponibilitatea online.

Iata statistica atacurilor in functie de domeniile de activitate, potrivit Kaspersky Lab.

Oricum, nu va ingrijorati, Statele Unite ale Americii si Indonezia se afla in topul clasamentului privind aceste atacuri, fiecare cu un procent de 5%. Cauzele sunt diferite: in SUA se afla cele mai multe computere, iar in Indonezia se gasesc cele mai multe computere infectate din lume.

Care au fost cele mai „rele” grupari de hackeri in perioada mai-iunie 2011? LulzSec si, stiti, Anonymous. Acestea au lansat atacuri DDoS impotriva site-urilor guvernamentale din SUA, Marea Britanie, Spania, Turcia sau Iran si au reusit sa scoata temporar din functiune www.cia.gov (website-ul CIA din SUA) si www.soca.gov.uk (pagina British Serious Organized Crime Agency – SOCA).

Va aduceti aminte si de cazul Sony, cu spargerea serverelor PSN si compromiterea datelor personale a peste 77 milioane de utilizatori.

In luna aprilie, tribunalul din Dusseldorf a pedepsit cu trei ani de inchisoare un infractor cibernetic, care a incercat sa şantajeze şase case de pariuri din Germania in timpul Campionatului Mondial de fotbal din 2010. Aceasta este prima sentinta din istoria Germaniei data unei persoane care a initiat un atac DDoS, iar la momentul de fata, astfel de initiative sunt catalogate drept sabotaj informatic si sunt pedepsite cu pana la 10 ani de inchisoare.

Incheind cu o serie de cifre, in trimestrul doi al acestui an, cel mai lung atac de tip DDoS a durat 60 de zile, 1 ora, 21 de minute si 9 secunde, iar numarul cel mai mare de astfel de atacuri indreptate impotriva unui singur website a fost de 218.