iPad 2 – Cat de fan „trebuie” sa fii? [REVIEW]

de: Alexandru Rizea
30 03. 2011

Chiar daca primul iPad a fost primit cu reticenta de catre o mare parte din public, plecand de la premisa ca este greu sa mai introduci un dispozitiv in segmentul dintre smartphone si notebook, Apple a  mizat enorm pe o noua clasa de produse si a castigat… uf, insutit! la capitolul profit. La putin timp s-a ajuns la concluzia ca exista un public pentru o clasa de produse cu un ecran mai mare decat al unui telefon, dar mult mai destepte decat un banal eBook Reader.

Mai noul iPad 2, anuntat la inceputul lunii si lansat in SUA la 11 martie, urmand ca pe 25 martie sa fie lansat in aproximativ 25 de tari, este creat, indiscutabil, pentru a impresiona. Chiar daca Apple si-a dat seama ca peste umar este concurenta care ii ajunge din urma, a preferat sa lanseze un nou produs din aceeasi gama mult mai repede decat ne-au obisnuit, cu un avans de aproximativ 11 luni in locul clasicului an. Chiar si asa, iPad 2 cu siguranta nu este un produs creat in graba.

Din momentul in care il scoti din cutie, unde nu gasesti, pe langa tableta, decat un cablu clasic USB 30pin si un adaptor la priza cu o putere de 10W, ai un singur lucru de facut: sa conectezi iPad 2-ul la un computer cu internet pentru a transforma produsul intr-unul functional.

La capitolul design, pe langa cutia mai subtire decat a primului iPad, noua tableta este in sine mult mai subtire. Cele 33 procente care au disparut din grosimea noului dispozitiv sunt cu atat mai sesizabile cu cat sentimentul de a il tine in mana este mult mai confortabil in comparatie cu vechiul iPad. Este adevarat, cele 100 grame ajuta si ele, in sensul ca dupa ora, doua, trei de purtat in mana iPad 2, aveti mult mai putine sanse sa simtiti un disconfort.

Tot la design intra posibilitatea de achizitiona noul iPad in alb. Daca orice fan Apple si-a pierdut speranta ca va mai vedea vreodata un iPhone 4 de culoare alba, compania a ales sa mai compenseze din greseala oferind noua tableta in alb, pe langa clasicul negru. Modelul cu care am avut ocazia sa ne jucam este un iPad de culoare alba, WiFi cu 32GB memorie. Din pacate, chiar daca am fi vrut sa testam abilitatile de a genera trafic pe net folosind o conexiune UMTS, HSDPA sau HSUPA, respectivele modele sunt si mai greu de procurat decat banalul iPad 2 WiFi, nu neaparat din pricina pretului un pic mai mare, cat din pricina disponibilitatii.

Daca tot i s-a reprosat foarte mult vechiului iPad lipsa unor camere foto/video, cei de la Apple au decis ca efortul este minim pentru a le implementa intr-un nou model mult mai subtire decat originalul – rezultatul fiind evident. Camera din fata face fotografii la rezolutie VGA si filmeaza la aceeasi calitate, iar camera posterioara capteaza continut la calitate 720p si fotografieaza la dubioasa rezolutie de 960×720 pixeli. Dubioasa pentru ca singurul loc in care am mai intalnit un astfel de continut a fost printre imaginile capturate cu cel mai nou iPod Touch. In definitiv, cum am si banuit la auzul specificatiilor, cele doua camere au mari sanse sa fie identice cu cele incluse in iTouch 4G.

Din pacate, lipseste blitul, stabilizarea filmelor nu este foarte eficienta, iar zoom-ul este doar digital. Daca lasam insa aceste detalii deoparte, calitatea clipurilor si a fotografiilor facute cu noul iPad au mari sanse sa impresioneze, mai ales cand vine vorba de apeluri video, poate chiar FaceTime. In alta ordine de idei, Apple a constientizat ca, la o astfel de dimensiune a ecranului, 95% din timp veti folosi camerele din tableta pentru video chat, iar pentru asta sunt ideale. Nu cred ca se va crea un nou trend de utilizatori care se plimba cu iPad-ul pe plaja pentru a face filme de vacanta. Pentru a insista un pic mai mult pe functionalitatea adaugata, pe langa aplicatia speciala de FaceTime pentru care si posesorii de iPod Touch au aplicatie separata, Apple a inclus Photo Booth. Cunoscuta posesorilor de Mac, aceasta aplicatie va afiseaza 9 stream-uri cu diferite efecte pe care le puteti personaliza si inregistra ulterior.

Tinand cont de dimensiunile mai reduse, ar fi putut aparea modificari in ceea ce priveste amplasamentul butoanelor. Apple a optat insa pentru pastrarea functiilor exact acolo unde ne-am obisnuit sa le gasim in fiecare iPhone, iPod Touch sau in vechiul iPad. Legat de switch-ul din dreapta sus, implicit acesta vine cu functia de trecere a dispozitivului in mod silentios, insa din meniul Configurari puteti modifica functia acestuia in blocarea a rotatiei.

Ecranul este o alta constanta si punct comun intre fostul si actualul iPad, ca urmare ne bucuram de acelasi panou sensibil la atingere IPS cu retroiluminare LED capabil de o rezolutie egala cu 1024 x 768 pixeli. Chiar daca este departe de densitatea de pixeli din noul iPhone, nimic nu pare rau pe ecranul iPad-ului, iar, cand vine vorba de culori, cea neagra este specifica unui LED stins.

La interior, avem o combinatie intre un procesor ARM Cortex-A9 MPCore si un GPU PowerVR SGX543MP2. Chiar daca impreuna cele doua se numesc Apple A5 si sunt mari sanse ca acest cuplu sa devina omniprezent in dispozitivele sensibile la atingere create in Cupertino, chiar si separate, cele doua “creiere” sunt impresionante. Cortex-A9 este un procesor cu doua core-uri tractat la 1GHz, iar PowerVR SGX543MP2 este un procesor grafic, de asemenea, cu doua nuclee. Pentru a va face o parere in legatura cu performanta procesorului grafic, va pot spune o varianta identica la capitolul specificatii, dar cu 4 core-uri functionale, va fi responsabila de grafica din NGP, urmatorul Sony PlayStation portabil.

In practica, desi nici vechiul iPad nu s-a miscat prost, cel mai mare avantaj este dublarea cantitatii de memorie RAM, de la 256 la 512MB, aceeasi cantitate de memorie prezenta si in iPhone 4. Daca va intrebati in ce se reflecta aceste specificatii, pe langa un timp foarte bun de raspuns in ceea ce priveste tranzitiile prin meniuri, inclusiv la trecerea de la o aplicatie la alta, raspunsul este dat de o noua generatie de aplicatii. Acestea sunt mai complexe, mai apropiate de pachetul de functii oferit de o aplicatie intalnita pe un sistem desktop.

Mare revolutie vor fi insa jocurile 3D. Chiar daca Infinity Blade este unul din putinele jocuri care profita de puterea grafica din interiorului noului iPad, in ceea ce priveste viitorul gaming-ului pe iPad este suficient sa spunem ca este departe de a-si fi atins potentialul maxim. O alta dovada de performanta din partea noului iPad este data de incarcarea in iBooks a 1.500 de carti, carora acesta fara probleme le afiseaza coperti si, fara nici un timp de asteptare, le afiseaza pe tot ecranul pentru a va permite sa le cititi.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/iPad 2 – Infinity Blade/|height={500px}]

Mmm…  Este greu sa spui ca stii totul despre noul iPad 2. Totusi, cel putin aparent, noua jucarie a celor de la iPad este o carte deschisa oricarei persoane care a avut sau are un dispozitiv portabil cu iOS, aici intrand pe langa iPad orice iPhone sau iPod Touch.

Daca veti avea ocazia, merita sa achizitionati un adaptor HDMI, pe langa Smart Cover-ul pe care Apple il lauda asa de tare si il comercializeaza intr-o varietate de culori. Noul adaptor permite oglindirea continutului de pe ecranul iPad-ului pe orice LCD TV sau plasma, insa face acelasi lucru si in combinatie cu un iPod Touch de ultima generatie sau iPhone 4. Singura diferenta intre scenariile de mai sus este ca iPad 2 poate impinge pe cablul HDMI continut la rezolutie 1080p, in timp ce vechiul iPad, iPhone 4 [review] sau iPod Touch 4G nu va pot impresiona decat cu un continut la rezolutie de 720p.

In definitiv, iPad-ul se misca incredibil, indiferent ce faceti pe el, efectele de tranzitie se desfasoara fara nici un pic de intarziere, iar aplicatiile se deschid si se inchid mai repede ca niciodata. Ca sa nu mai amintim de cum arata, dar mai ales vor arata, jocurile randate cu noul GPU. Bine, nici vechiul iPad nu se misca prost, poate doar un pic mai incet. In alta ordine de idei, daca ati facut un efort financiar, foarte mare oricum, de a va achizitiona vechiul iPad, dar nu sunteti innebunit dupa o performanta extrema, dupa 100 grame si cativa milimetri mai putin sau dupa videochat, aveti mari sanse sa mai fiti multumiti, macar inca un an, si cu “vechea” tableta.