Gigabyte Aivia K8100 – O pata de culoare pe biroul tau [Review]

de: Radu Neagu
18 01. 2011

Tastatura, unul dintre cele mai importante periferice, ca si mouse-ul de asemenea, periferice care sunt necesare oricarui PC. Va mai aduceti aminte de vremea in care diferentele intre tastaturi erau tipurile de taste, cele cu mecanism si butoane pentru fiecare tasta si cele cu membrana de cauciuc, la fel ca cele din ziua de azi? Sau poate de vremea in care diferentele erau doar de culoare, albe sau negre. Acum exista tastaturi pentru toate gusturile si pentru toate segmentele de utilizatori, fie ei de multimedia, casnici, gameri sau profesionisti.

Gigabyte Aivia K8100 face parte din segmentul tastaturilor destinate in special gamerilor. Layout-ul ar tinde sa spuna ca este totusi o tastatura normala, insa vom afla mai tarziu pentru ce tipuri de utilizatori se potriveste. Chiar daca la prima vedere culoarea pare putin exagerata si veti spune ca nu veti avea niciodata asa ceva pe birou, Aivia K8100 are destule motive sa va faca sa va reconsiderati optiunea.

Avem in fata o tastatura de gaming deci vom incerca sa prezentam ca atare dar vom preciza si pentru ce alte tipuri de utilizatori se potriveste.

Sa incepem cu designul tastaturii. Aivia este o tastatura de dimensiuni mari, tastele de culoare neagra nu sunt inscriptionate in mod obisnuit ci sunt iluminate de dedesubt cu o lumina de culoare rosie, destul de slaba insa suficienta pentru a contura frumos fiecare litera sau cifra. Datorita dimensiunilor impresionante, aceasta vine ambalata intr-o cutie mare de culoare neagra si asezata intr-un burete alaturi de tastele auxiliare WASD precum si de dispozitivul pentru schimbare a tastelor.

Este ambalata foarte bine pentru transport, fapt ce se datoreaza si greutatii ceva mai ridicate a acesteia, ambalajul avand rol de protectie. De asemenea, are o folie din silicon care se aseaza la perfectie peste layout-ul tastelor, avand, in primul rand, rol de protectie pentru praf atunci cand nu este folosita. Am incercat insa sa scriu cu folia asezata pe taste si surpriza, se tasteaza foarte bine si atenueaza aproape complet zgomotul facut de taste. Cei care scriu noaptea si nu doresc sa deranjeze pe cei din jur vor fi cei mai fericiti.

In legatura cu tastele WASD interschimbabile, acestea au ca scop o aderenta mai mare in timpul jocurilor, suprafata celor auxiliare fiind ceva mai rezistenta si putin cauciucata. Toata suprafata tastelor are dealtfel o senzatie foarte placuta la atingere, fiind foarte fina si, in acelasi timp, avand si aderenta ridicata. Wrist-pad-ul (partea pe care ne rezemam incheieturile in timp ce scriem) este destul de lata, sau mai bine zis foarte lata, chiar reuseste sa sustina foarte bine incheieturile, oferind un confort ridicat. Nu exista butoane dedicate programabile pe suprafata acesteia, insa aproape oricare din taste poate fi programata si salvata intr-un profil. In partea de sus avem un control de volum, care se actioneaza prin atingere si este destul de sensibil, precum si un buton pentru oprirea sunetului. Acestea functioneaza implicit fara nici un fel de drivere, cel putin asta se intampla in Windows 7. M-am chinuit putin sa dau volumul mai incet avand in vedere ca trebuie sa treci cu degetul de multe ori peste zona respectiva pentru a ajunge la un nivel decent pana sa imi dau seama ca daca tin apasat pe primul senzor sau pe ultimul volumul se reduce sau creste chiar foarte repede. Dupa cum am spus mai devreme tastatura este iluminata, insa necitind ghidul de utilizator nu am reusit sa gasesc prea curand butonul pentru aceasta functie. L-am gasit doar dupa ce am intrebat un coleg care a avut-o la test mai devreme, este situat in partea din treapta sus, chiar pe laterala acesteia si din pacate trebuie apasat de fiecare data cand pornim sistemul. Pentru o mai mare usurinta in utilizare tastatura dispune si de 2 porturi USB 2.0, cate unul pe fiecare laterala a acesteia.

Un mare atu al tastaturii este faptul ca are o rezistenta diferita a tastelor. Astfel tastele folosite cel mai des pentru jocuri au o rezistenta mai ridicata, cele folosite in mod obisnuit o rezistenta medie iar tastele folosite in mod curent mai ales in aplicatii precum si cele de functii au o rezistenta mai scazuta. Puteti observa in imaginea de mai jos dispunerea acestora.

Nu am mentionat unul din butoane, si anume cel situat in coltul din stanga sus, destinat profilelor create de utilizator. Acesta poate selecta pana la 5 profile diferite pe care le preia, atentie nu din software-ul de Windows ci din memoria interna de 4MB. Aceasta are ca rol salvarea tuturor profilelor create in software, astfel ca atunci cand schimbam tastura sau reinstalam sistemul de operare sa nu mai fie nevoie sa cream din nou acele profile. Mai jos aveti doua screenshot-uri facute software-ului pentru programarea tastaturii.



Nu am sa va plictisesc cu o descriere foarte amanuntita a software-ului pentru ca este foarte complex si sunt sigur ca multi dintre utilizatorii care vor citi aceste randuri nu o vor folosi in principal pentru gaming. Aivia este o tastatura solida, robusta si foarte placuta in folosinta. O recomand chiar si utilizatorilor ocazionali ai PC-ului mai ales ca vine in trei variante de culori, galben, rosu si gri, pentru diferite gusturi. Mai jos va voi prezenta o galerie de imagini precum si un sumar al specificatiilor.


[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/gigabyte aivia k8100/|width=480]


Si acum specificatiile tastaturii.

[table id=54 /]

Concluzii – Aivia K8100 s-a dovedit a fi o tastatura excelenta pe parcursul perioadei testarii. Am folosit-o la jocuri (mai putin, ce e drept), la scris sau pentru editare, iar raspunsul tastelor cu cursa scurta s-a dovedit a fi foarte apreciat. Porturile USB rapide s-au dovedit a fi foarte utile chiar si pentru transferul de pe HDD extern sau stick USB, cat si pentru conectarea mouse-ului, ce avea un cablu ceva mai scurt. Greutatea ridicata, de 1,3 kilograme, precum si picioarele din cauciuc ii ofera o stabilitate de invidiat, indiferent pe ce suprafata este asezata, un lucru important pentru aproape orice utilizator. Pretul este de aproximativ 220 Lei si parerea mea este ca isi merita toti banii. Deliciul a fost ca pot folosi tastatura chiar si cand cineva doarme in aceeasi camera in care lucrez, datorita foliei de silicon si nu se va mai prafui atat de repede. Iluminarea acesteia este destul de slaba, insa pe intuneric destul de vizibila incat sa nu cauti tastele pe intuneric, mi-ar fi placut insa ca intensitatea acesteia sa fie reglabila si poate o alta culoare decat rosu sa fie binevenita. In ciuda faptului ca am avut modelul galben la test, oricine a vazut-o a zambit exprimandu-si admiratia pentru aceasta. Intr-adevar, Aivia este o pata de culoare binevenita pe orice birou, fie el si unul mai sobru.