Fara Facebook sau Twitter la locul de munca

de: Radu Neagu
19 07. 2011

Cifrele sunt cel putin interesante. 72 % din companile participante la Studiul „Global Security Risks” au declarat ca restrictioneaza accesul angajatilor la retelele de socializare si la alte retele ce permit transferul e fisiere pentru a nu compromite securitatea companiei. Accesul la aceste tipuri de retele este complet blocat in cazul a 53 de procente dintre companii, celelalte 19 % limitand prin alte metode accesul la acestea. Printre alte activităţi interzise de companii se numără şi gaming-ul online, accesarea de site-uri cu un conţinut neadecvat, streamingul de clipuri video şi serviciile de mesagerie instant.

„Companiile sunt îngrijorate atât de productivitate, cât şi de securitate, de aceea anumite activităţi ale angajaţilor sunt restricţionate”, spune Costin Raiu, Director al Global Research & Analysis Team la Kaspersky Lab. „Socializarea online este privită ca fiind consumatoare de timp, dar şi ca sursă potenţială de atacuri informatice, deci o ameninţare asupra informaţiilor confidenţiale din companie”, completează acesta.

Personal inteleg aceste proceduri atunci cand in cadrul unei companii exista informatii care pot pune in pericol situatia acesteia, insa mai sunt si de parere ca aceste limitari trebuie facute cu cap. Exista multe cazuri in care obiectul de activitate al respectivelor companii este insasi informatia. Angajatii depind de accesul la internet si la mediile sociale pentru a obtine informatii rapide si vitale pentru acel obiect de activitate. Daca luam in calcul faptul ca aproape orice angajat detine un smartphone sau un laptop personal pe care il poate aduce la birou, concluzionam ca aceste limitari nu pot limita angajatii foarte mult.