Cum e cu torrent-ul? – Varianta 2011

de: Alexandru Rizea
23 05. 2011

Conceptul de Torrent, prin faptul ca nu salveaza fisiere pe un server aflat online in permanenta, este unul din metodele de download mai mult sau mai putin legale de continut care a rezistat cel mai mult in timp. Ideea este simpla: o persoana A, prin intermediul unui website, are acces la continutul B stocat, temporar pe computerul persoanei C, fiind extrem de greu de verificat daca persoana C are drepturi de distributie asupra continutului B.

In ultimele saptamani, in Statele Unite a avut loc un scandal legat de site-ul de torrent www.thepiratebay.org. Mai multe persoane au fost arestate pentru distributie de materiale protejate si foarte multe computere au fost confiscate, avand ca finalitate desfiintarea site-ului sus numit. Avand ca scop final inchiderea arbitrara a site-urilor care aparent incurajeaza pirateria, in SUA se lucreaza la o lege intutlata Digital Economy Act. Daca aceasta lege va fi votata, organisme precum MPAA si RIAA pot sesiza guvernul american in legatura cu anumite site-uri, de torrente, dar nu numai, care in secunda 2 pot fi fie inchise, fie poate fi blocat accesul catre ele tuturor utilizatorilor din America.

In opozitia luarii acestor masuri, Eric Schmidt, presedinte executiv Google, a declarat ca astfel de masuri reprezinta un atac direct la libertatea de exprimare a cetateanului. Schmidt este de parere ca statul american se indreapta cu viteza catre masuri totalitare, precum cele din China in ceea ce priveste controlul continutului online.

Afirmatia fostului CEO neputand sa treaca neobservata, a primit un set de replici foarte acide din partea reprezentantilor MPAA („Google se pare ca se crede deasupra legilor Americane”) si RIAA („un pas inapoi extrem de dubios din partea unei dintre cele mai influente companii de pe internet”). Tinand cont ca se va iesi greu din aceasta situatie, amplitudinea scandalului nu poate sa mearga decat in sus.


Sursa: The Guardian