Cele mai utile 20 de aplicatii pentru Android

de: Radu Neagu
07 03. 2011

Magazinul de aplicatii pentru Android, creste, si creste, si creste… aproximativ 200 de aplicatii sunt adaugate in fiecare zi pe portalul disponibil telefoanelor si tabletelor ce ruleaza acest sistem de operare. Frumusetea acestuia este ca este complet gratuit. Spre deosebire de cel de la Apple unde fiecare aplicatie trebuie sa treaca anumite teste de calitate, securitate si compatibilitate. Intr-un fel e mai bine si intr-un alt fel poate nu e atat de bine. In primul rand, Apple controleaza mult mai riguros acest magazin de unde reiese o calitate mai ridicata decat in magazinul Google. Pe de alta parte, pe Android exista deja mai multi programatori, fiind mai bine motivati de faptul ca veniturile le revin integral lor si nu iau doar o cota parte, cum e in cazul lui AppStore de la Apple. Ei bine, si pentru Android exista o multime de aplicatii, dintre care am facut o selectie majora a 20 dintre ele, in mare parte pe cele pe care le folosesc in mod curent, dupa ce mi-am batut capul saptamani in sir si le-am testat pentru fiecare categorie pe cele mai raspandite. Nu le voi clasifica pe anumite categorii, ci doar le voi enumera mai jos, cu mentiunea ca aplicatiile descrise mai jos se gasesc pe Market in mod gratuit, deci nu este nevoie sa le cautati prin alte locatii de care nu voi pomeni acum. 🙂

1. Advanced Task Killer – Uite ca si in cazul sistemelor de operare multitasking pot aparea probleme. De exemplu, un numar mare de aplicatii pornite in fundal pot duce la descarcarea rapida a acumulatorului, unde mai pui ca, daca majoritatea aplicatiilor folosesc accesul la internet, este foarte probabil ca cei 200 sau 500 MB inclusi in abonament sa se termine in mai putin de cateva zile datorita vitezelor pe internet destul de consistente de care sunt capabile noile smartphone-urile. Acest program este foarte util atunci cand doriti sa inchideti separat aplicatiile pornite sau chiar pe toate odata. Vine chiar si cu un widget activ in partea de sus a ecranului.

2. Seesmic – Chiar daca acum exista deja o aplicatie oficiala pentru Twitter, aceasta are ceva mici probleme la afisarea unor mesaje si se mai deconecteaza din cand in cand. Seesmic, pe de alta parte, este pe piata de la inceputurile Android-ului aproape si s-a dovedit pana acum a fi un client de incredere pentru Twitter, poate chiar mai bun decat chiar aplicatia oficiala de care vorbeam mai devreme. Bineinteles ca suporta si alte conturi, precum Facebook si LinkedIn, pentru a centraliza toate aceste rute de acces catre profilele voastre sociale.

3. Tripit – Daca esti un calator pasionat, aceasta aplicatie poate ti se va parea raiul la tine in telefon. Ofera o multime de informatii legate de locatia in care te afli in momentul respectiv, inclusiv cateva indicii despre mijloacele de transport pe care trebuie sa le iei, daca nu te descurci deloc sa iesi cat mai repede din districtul RedLight din Amsterdam, de exemplu. Atentie la traficul de date in roaming insa…

4. Es File Explorer – Unul dintre cele mai facile de utilizat programe pentru vizionarea fisierelor existente pe card sau pe memoria interna a telefonului. Android fiind atat de deschis cu publicul incat ofera chiar si accesul la fisierele sale de sistem, asa ca grija mare cei carora vi se pare ca sunt prea multe fisiere de sistem pe telefonul dvs, nu se face curatenie ca in debara, ci se foloseste meniul de dezinstalare a aplcatiilor, una cate una, sau reset-ul general.

5. Shazam – Da….stiu….nu este gratuita insa isi merita toti banii. Dupa expirarea numarului de melodii detectate gratuit sa o cumparati, eu nu am folosit-o decat de vreo doua ori. Am uitat sa va spun ce face, ei bine Shazam este originara de pe AppStore-ul Apple si recunoaste melodiile dupa nume si artist, inregistrand un fragment din aceasta si comparand-ul cu o baza de date uriasa de pe internet. Da, si pentru aceasta aplicatie aveti nevoie de internet si nu, nu imi spuneti ca nu s-a intamplat niciodata sa auziti o melodie si sa aflati asa repede cine o canta sau cum se numeste.

6. Google Sky Map – V-ati uitat vreo data la cer si ati incercati sa va impresionati noua prietena cu anumite constelatii pe care credeati ca le vedeti in acel timp? Ei bine, mie nu mi s-a intamplat, insa apreciez aceasta aplicatie prin faptul ca se foloseste de locatia gps si camera foto pentru a crea o realitate augmentativa prin interpunerea pe ecranul telefonului in locatia aleasa de pe cer constelatia care chiar se afla in aceea zona.

7. FxCamera – Hai sa recunoastem cu totii ca partea de fotografiere nu este atat de bine gandita pe Android. Aceasta aplicatie se ofera sa realizeze micile setari de finete, care in cazul unei fotografii reusite chiar conteaza foarte mult. Aplicatia are mai multe setari decat cea care vine odata cu telefonul si ofera o multime de efecte interesante pentru fotografiile dumneavoastra.

8. Photoshop Mobile – Photoshop in varianta mobila? Nu va ganditi acum ca veti avea la indemana toata varianta celebrului program de editare de imagini, insa veti dispune de o multime de unelte cu care puteti edita fotografiile facute cu telefonul mobil. Probabil va ganditi acum de ce ati edita imagini pe un smartphone? Avand in vedere display-ul si rezolutia destul de buna a multor modele mai noi, aceasta optiune este binevenita, pentru a face niste retusuri imediat ce ati facut poza. Pe tablete experienta este si mai interesanta.

9. Barcode Scanner – Disponibila de ceva vreme si pe telefoanele cu Symbian, aceasta aplicatie va ajuta sa scanati codul de bare (UPC) al unui produs, pentru a il cauta online si a decide daca pretul pe care va pregatiti sa il platiti este cel corect. Din pacate, suntem in Romania si asta ne mananca tot timpul, TVA-ul de la noi este mult mai mare si nu se poate face o comparatie corecta, insa situatia poate fi in favoarea dumoneavoastra, daca produsul respectiv poate fi comandat din alta tara si ajunge mai ieftin cu tot cu taxele de transport.

10. Amazon Kindle – Nu se refera la cartile disponibile la noi in tara, insa contul creat pe Amazon si asociat cu un card de credit este in siguranta cu aceasta aplicatie, venita direct de la compania cu acelasi nume. Cartile pot fi platite si cumparate in doar cateva secunde, iar aplicatia este foarte bine gandita pentru a oferi o experienta a lecturii foarte placuta.

11. Dropbox – Stiu ca o mare parte din voi folositi Transfer.ro pentru a trimite fisiere de mari sau mici dimensiuni, mai ales datorita vitezei foarte mari de care este capabil site-ul. Dropbox insa este gandit pentru a salva documente sau alte tipuri de fisiere pe care le folositi frecvent. Astfel, puteti avea la dispozitie fisierele cu care lucrati cel mai des de pe aproape orice PC sau dispozitiv mobil, cu ajutorul acestei aplicatii.

12. Documents to Go – Aceasta a ajuns deja la versiunea 3.0 si se descurca foarte bine cu mai multe tipuri de fisiere folosite in mod uzual. Versiunea gratuita este suficienta pentru aproape orice tip de utilizator, dar daca doriti sa aveti accces la toate functiile exista si o varianta platita, care ofera acest lucru.

13. Widgetsoid – Exista widget-uri pentru o mare parte din aplicatiile pe care le aveti deja probabil pe smartphone-ul dvs, insa nu exista, dupa parerea mea, o aplicatie mai complexa ca aceasta, care sa ofere accesul rapid la o serie de comenzi folosite pentru activarea sau dezactivarea wireless-ului, modulului de Bluetooth, sunetului si altor lucruri si care sa poata fi configurata pe un singur ecran, dupa preferintele fiecaruia.

14. Big Oven – In traducere libera Marele Cuptor, ofera un numar impresionant de 150.000 de retete pentru gurmanzii feroce din fiecare. In cazul in care sunteti in pana de idei si nu aveti rabdarea necesara sa cautati prin rezultatele lui Google, ce duc in principal la bloguri si forumuri, care mai de care mai intortocheate, folositi-o. Toate meniurile delicioase sunt asezate frumos, cu descriere amanuntita pe categorii bine definite.

15. Angry Birds – Chiar daca este vorba despre un joc si stiu ca am zis de multe ori ca sunt foarte incapatanat cand vine vorba de plati pentru o aplicatie, trebuie sa recunosc ca nu am rezistat sa imi cumpar varianta completa a acestuia. Am facut si refacut demo-ul de cateva ori, si m-a prins atat de tare incat am vrut neaparat sa detin toate nivelele acestuia. Va recomand sa il incercati, chiar si in varianta free, si veti vedea ca o sa imi dati dreptate.

16. eBuddy Mobile Messenger – Din nou aceeasi situatie, chiar daca exista o aplicatie directa de la producator, pana sa apara aceasta a trecut multa vreme, asa ca a trebuit sa ne descurcam cu alte variante. eBuddy a foast una dintre acestea pe Symbian si se pare ca si la momentul actual este singura care mentine ordinea in contacte si grupuri, identica cu cea de pe PC, cel putin acest lucru se intampla pentru Yahoo Messenger.

17. FCC Speedtest – Nu am o obsesie pentru testarea constanta a vitezei de internet, insa se poate dovedi destul de usor de ce nu functioneaza conexiunea 3G la un anumit moment si intr-o anumita locatie cu un astfel de programel. Daca stau bine sa ma gandesc, parca a inceput sa imi mearga mai bine internetul dupa ce am rulat periodic acest test.

18. Pandora – Pandora este o aplicatie de streaming radio. Pur si simplu selectati artistul sau cantecul si aceasta va crea un playlist bazat doar pe aceasta informatie, mai face si greseli din cand in cand, amestecand genurile, insa este destul de localizat si se adapteaza foarte bine si la o conexiune de internet cu o viteza mai redusa.

19. WebRoot Mobile Security – Ei bine am ajuns la capitolul securitate din pacate. Android-ul este o platforma deschisa a carei crestere este din ce in cemai relevanta odata cu aparitia tabletelor si este mai vulnerabila la atacuri informatice. Avem nevoie de un astfel de programel care ajuta la securizarea telefonului mobil sau al tabletei dvs la un nivel mai redus, insa totusi vorbim de un produs gratuit.

20. Flight Board – Poate nu calatoriti foarte des cu avionul, sau poate ca o faceti. In cel de-al doilea caz aceasta aplicatie chiar daca costa aproximativ 4 dolari pot sa spun din nou cu mana pe inima ca isi merita toti banii. Aceasta extrage informatii in timp real si afiseaza orarul plecarilor si sosirilor in functie de locatia unde va aflati pe glob. Ba chiar puteti afla informatii despre intarzieri si modificari ale rutei pe care vreti sa circulati.