Ce se mai dezvolta: traducerea Braille in vorbire

de: Luminița Nițoiu
14 05. 2011

Ideea de limbaj Braille am impresia ca implica pentru multi dintre noi un amestec de admiratie, fata de puterea si reusita de adaptare a celor care sunt nevoiti sa il foloseasca, si un fel de teama, un fior pe care il simtim de fiecare data cand ne gandim… si totusi ne gandim foarte rar sau chiar deloc mai departe, la faptul ca multi dintre cei care isi pierd vederea la un moment dat ajung cu mare dificultate sa adopte limbajul acesta.

Este un subiect delicat, stiu, dar imbucurator este nivelul care poate fi atins cu ajutorul unui nou aparat. De fapt, sunt doua vesti, una buna si una proasta. Si, pentru ca e vorba de prea multe emotii cu acest subiect, am sa va spun de la inceput ca avem un concept promitator, dar care asteapta sa fie materializat.

A fost numit Snail Braille (nu va lasati pacaliti de nume, reprezinta exact contrariul) si valorifica un alt simt pe care nevazatorii il au la indemana, chiar mult mai eficient decat cel al pipaitului: auzul.

Practic, dispozitivul ia un text Braille si, ruland cate un rand, poate citi respectivul text si traduce apoi in vorbire. Mi se pare fantastic, pentru ca e chiar un mare castig pentru cei care sunt in situatia de a se folosi de acest mecanism.

Masina poate inclusiv stoca textul pentru redare ulterioara si este compatibila cu castile Bluetooth standard, similare celor pe care le primiti impreuna cu telefonul mobil.

Reincarcarea aparatului poate fi realizata in timpul folosirii.

Insa, dupa cum spuneam, obstacolul major este ca aparatul nu exista decat pe hartie. O speranta este, totusi, pentru se afla in stadiul de construire a prototipului. Mai are nevoie de finantare si sa spram ca dezvoltatorii o vor obtine, pentru ca dispozitivul ar putea deveni indispensabil pentru cei care si-au pierdut vederea la o varsta inaintata.