Call of Duty: Modern Warfare 3 – Al treilea razboi mondial [REVIEW]
Lansarea unui nou titlu Call of Duty este ca o sarbatoare legala. Toata lumea catusi de putin interesata de jocuri stie ca are loc in fiecare an, iar unii isi iau chiar si cateva zile libere pentru a se se juca in pace. Dupa excelentul Black Ops de anul trecut al celor de la Treyarch, Infinity Ward, studioul care a pornit seria vine cu mult asteptata continuare a sub-seriei Modern Warfare. Daca reuseste sa continue linia ascendenta a calitatii jocurilor Call of Duty aflam in cele ce urmeaza.
Actiunea din Modern Warfare 3 incepe exact in momentul in care jocul lansat in urma cu doi ani se termina. Lumea este inglobata in haos: America este in continuare sub atac rusesc, Europa lupta cu acelasi inamic pe mai multe fronturi, iar Soap McTavish si Captain Price il vaneaza in continuare pe Makarov pentru a-i deconspira planul.
Ceea ce se petrece in joc este literalmente al treilea razboi mondial, care are la baza un conflict ce a pornit din dorinta unui singur om insetat de putere. Cum este cazul in toate jocurile din serie, in Modern Warfare 3 controlam mai multe personaje. Cel mai mult timp il vom petrece in pielea lui Frost, membru al echipei Delta Force si ca Yuri, un nou aliat al protagonistilor amintiti anterior. Anumite secvente de joc sunt prezentate din perspectiva unor personaje episodice, insa acestea sunt in mare parte folosite pentru a evidentia anumite elemente ale povestii.
Probabil pentru cei care nu au experimentat jocurile precedente din serie, povestea nu va avea niciun sens, insa fanii vor avea parte de o concluzie mult asteptata a acestui fir narativ. Chiar si fara sa fi jucat vreun titlu Modern Warfare, toata lumea are sansa de a se simti bine in noul titlu, intrucat campania este practic un film interactiv. Nu vorbim aici de filme de razboi plictisitoare, ci mai degraba de un blockbuster al lui Michael Bay, in care fiecare cadru include cel putin o explozie.
Din punct de vedere al gameplay-ului titlul a ramas neschimbat, insa aceasta este probabil cea mai buna decizie pe care studioul putea sa o ia. Controlul este atat de natural intrucat ar trebui adoptat in toate shooterele ca schema de control implicita, fie ca vorbim despre jocuri de console sau de PC. Jucatorul are acces rapid la toate butoanele de pe tastatura sau gamepad, fara a fi nevoie de vreo miscare incomoda a degetelor.
Acest lucru se vede cel mai bine probabil in multiplayer-ul jocului, care desi a venit cu o tona de aditii, a reusit sa ramana aproape neschimbat. Inca din primele momente in care joci componenta online din noul Call of Duty, stii ce trebuie sa faci. Sistemul de progresie a suferit cateva modificari, insa este bazat pe acelasi concept clasic. Eliminarea de oponenti, munca in echipa si rezolvarea de obiective aduc experienta. Castigand experienta, jucatorul creste in nivel, iar cresterea in nivel aduce de la sine deblocari de arme si echipament.
Diferentele se fac vazute insa in partile mai putin vizibile la o prima examinare. Fiecare arma in parte poate fi imbunatatita. Acestea dispun de propriul sistem de progresie. Cu cat folosesti mai mult o anumita pusca sau pistol, cu atat aceasta poate dispune de mai multe accesorii, sau alte upgrade-uri care sa o faca mai eficienta in lupta. Avand in vedere ca fiecare arma in parte dispune de 30 de niveluri de progresie, cei care vor toate armele si accesoriile deblocate vor investi cateva luni bune din viata in atingerea nivelului maxim pentru toate.
Noul Call of Duty a venit cu 16 harti de multiplayer si cu doua moduri de joc 100% originale. Kill Confirmed este probabil cel mai interesant, care adauga ceva nou in experienta Team Deathmatch. Castigatorii nu sunt cei care aduna cele mai multe “frag-uri” ci echipa care aduna cele mai multe “dogtags” de la echipa adversa. Acestea pot fi recuperate de oricine, fie ca sunt coechipieri sau inamici, ceea ce adauga o noua dimensiune in cazul tacticilor normale din Team Deathmatch. Al doilea mod de joc nou este Team Defender, care este un Capture the Flag fara baze, in care scopul este adunarea de puncte cat mai multe obtinute din eliminarea de inamici. Cel care tine steagul primeste punctaj dublu.
Call of Duty: Elite este probabil marea noutate introdusa in acest joc, insa aceasta este disponibila doar utilizatorilor de console momentan. Desi acest serviciu a fost lansat intr-un stadiu deplorabil, recent a inceput sa functioneze cum trebuie. Prin intermediul Elite, jucatorii isi pot tine evidenta meciurilor, pot interactiona cu alti jucatori si pot forma clanuri. Acesta este practic o retea sociala dedicata fanilor Call of Duty, dar care reuseste sa ofere si functii mai avansate precum statistici despre meciurile jucate si informatii despre echipamentul disponbil. Cei care se hotarasc sa aplice pentru un abonament la Elite vor primi DLC-ul in mod gratuit si vor avea acces la competitii care pot aduce premii reale, cat si la trei show-uri exclusive. Este probabil putin cam devreme sa ma pronunt daca Elite isi va atinge scopul, insa este clar ca toate jocurile Call of Duty din viitor vor veni cu suport pentru acest serviciu.
La Smart IT orice platforma de dezvoltare este acceptata. – CEA MAI AMPLA COMPETITIE DE WEB & MOBILE DIN ROMANIA – |
---|
Nu numai multiplayer-ul competitiv a primit imbunatatiri, ci si Spec Ops, componenta cooperativa. Spre diferenta de modul de joc omonim din Modern Warfare 2, in partea a treia Infinity Ward a adaugat pe langa mini-scenariile cu obiective si un mod Survival. Acesta arunca valuri din ce in ce mai puternice de inamici in fata jucatorilor, iar armele pot fi procurate de la diverse “magazine” imprastiate prin niveluri. Evident, pentru a avea acces la echipamentul mai puternic trebuie ca jucatorul sa avanseze in nivel, folosind un sistem de progresie separat de cel amintit mai sus.
Spectacolul Call of Duty nu pare sa se opreasca prea curand, oferind in 2011 una din cele mai bune reprezentatii de pana acum. Campania single player este o experienta unica, pe care niciun fan al shooterelor nu ar trebui sa o rateze, iar multiplayer-ul a suferit imbunatatiri semnificative care cu siguranta ii va tine ocupati pe fanii seriei pentru urmatorul an. Chiar daca nu este cel mai bun joc de anul acesta, cu siguranta este unul din titlurile pe care pot sa le recomand fara nicio retinere.