BenQ MP780ST – Proiectorul 3 in 1 [REVIEW]
In ultima vreme piata proiectoarelor se imparte in variante HD si FullHD, nu este insa catalogarea corecta a acestor tipuri de produse. In primul rand pentru ce ai nevoie de FullHD cand majoritatea filmelor pe care le vezi sunt in format DVD sau in cel mai bun caz 720p. Nu imi spune te rog ca esti fan BluRay si ai o colectie impresionanta de de discuri acasa. Daca acesta este cazul atunci toata stima, meriti un proiector FullHD, insa in mod sigur nu ai asa ceva ci mai degraba un televizor LED de ultima generatie cumparat impreuna cu sistemul audio si player-ul BluRay. Acestea fiind spuse, sper ca am scos rezolutia din ecuatie, mai ales avand in vedere ca majoritatea proiectoarelor de pe piata suporta nativ 1280×720 pixeli.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/BenQ MP 780 ST/|width=480]
BenQ MP780 ST este un proiector short-throw de tip DLP care este construit pentru prezentari interactive atat pentru segmentul educational cat si pentru business. Combinat cu setul de boxe de mare putere de 10 W fiecare si cu creionul si software-ul cu care vine acesta creaza o solutie completa pentru orice mediu educational sau de entertainment. Acesta este capabil sa proiecteze o imagine de 2.5 metri diagonala de la o distanta de doar 1 metru. 780 ST foloseste acelasi tip de lentila fixa ca si MP 722 ST si detine la fel ca si acesta o a doua lentila exterioara convexa. Acest sistem de lentile denota faptul ca nu exista un control de zoom optic ci doar unul de tip digital. Acest lucru vine insa ca si un avantaj utilizatorul petrecand mai putin timp cu instalarea proiectorului.
Creionul interactiv al dispozitivului se poate folosi ca si mouse de la o distanta foarte mica doar prin apropierea lui de zona dorita in cadrul proiectiei. Folosit impreuna cu QDraw, software-ul BenQ acesta poate fi un instrument optic pentru desen foarte util in cadrul unei prezentari. Proiectorul fiind foarte aproape de ecranul de proiectiesi pozitionat destul de jos, pe o masa de exemplu, utilizatorul nu se va interpune intre acesta si imaginea proiectata. Un alt element foarte interesant si inovativ fata de seria mai veche este capabilitatea 3D a acestuia, incorporand tehnologia DLP de la Texas Instruments. BenQ MP 780 ST are o luminozitate specificata de 2500 lumeni si un raport al contrastului de 3000:1, suficient cred pentru a fi folosit fara probleme si intr-o incapere luminata sau pe timpul zilei.
BenQ MP780 ST – Constructie si Caracteristici
Partea din stanga sus a proiectorului reprezinta accesul catre lampa, acces foarte facil prin desfacerea unui singur surub. Acest lucru faciliteaza accesul la lampa atunci cand proiectorul este montat in tavan fara a fi nevoie de desfacerea completa a acestuia. In partea din dreapta se afla butoanele de control ale meniului, butoanele pentru cele mai folosite functii precum si LED-urile de control. Acestea au si functie dubla, atunci cand nu va aflati in meniu actioneaza ca si control de tip Keystone sau pentru diferite reglaje obisnuite.
Meniul este usor configurabil si dupa cateva minute cu el in fata orice utilizator va putea face rapid reglajele cele mai fine. Este foarte bine structurat si ofera o multitudine de optiuni atat pentru afisarea imaginii cat si pentru sunet sau alte caracteristici mai delicate. Se poate proiecta pe orice suprafata indiferent de culoarea acesteia si exista o serie de preset-uri pentru acest lucru.
BenQ MP780 ST – Accesorii
BenQ MP780 ST – Culori si Calitatea imaginii
Pentru inceput am folosit proiectorul conectat la laptop la rezolutia nativa a acestuia, 1280×800 pixeli. Acesta a pornit foarte rapid si a afisat o imagine luminoasa pe tot peretele. Ca si la alte modele de tip DLP atunci cand se folosesc setarile maxime de luminozitate imaginea este stearsa, la fel este cazul si la MP 780 ST in folosirea modului Dinamic, pe care sincer nu il recomand nici la monitoare. Acesta va ajusta automat luminozitatea si contrastul in functie de culorile afisate pe ecran si nu va face de cele mai multe ori alegerea potrivita, unde mai pui ca este deranjant si pentru ochi mai ales in cazul filmelor. O alta problema a DLP-urilor este ca rosul este mai scazut iar galbenul pare mai degraba mustar, in cazul lui 780 ST se pare insa ca exista niste corectii hardware care rezolva aceasta problema. In modul Presentation acesta ofera o medie optima a nivelului de culoare si al luminozitatii pentru a oferi o imagine mai apropiata de realitate. Cel mai folosit mod este cel sRGB care ofera cele mai reale culori cu o reducere a luminozitatii la 2000 lumeni. Adancimea de culoare cea mai placuta este oferita insa de modul cinema, putin distorsionata insa cea mai acceptata de ochiul uman pentru redarea de continut multimedia. As putea spune ca reglajele standard oferite de proiector sunt suficiente pentru folosirea lui in oricare din cazuri. Atat pe intrarea de HDMI sau DVI ori chiar VGA proiectorul pastreaza setarile si de asemenea si imaginea este aproape la fel de buna, diferentele sunt foarte putin vizibile.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/BenQ MP 780 ST culori/|width=480]
Performanta video este un aspect demn de luat in calcul. Chiar daca este destinat mediului educational si de business, stiu ca am zis acest lucru de o mie de ori insa vreau sa fiu sigur ca se intelege aceasta idee, vor fi cazuri insa cand va fi nevoie de o prezentare video sau de ce nu o sesiune de recreere pentru care acesta poate fi folosit cu succes. Minusurile pe care le pot adauga aici vin din perspectiva nivelului de negru oferit si nivelul de contrast unde nu este prea reusit, insa nu segmentul video este punctul lui forte dupa cum am mai precizat. Chiar si in modul Eco acesta ofera o luminozitate de 1500 lumeni, aproape de trei ori mai mult decat proiectoarele pentru acasa. Contrastul de 3000: 1 este as putea spune unul dintre cele mai mari intalnite pana acum pentru un proiector din aceasta clasa. Atat pentru rezolutii mici cat si pentru 720p imaginea este clara si nu exista pierderi de cadre, un film va fi cursiv si placut de urmarit.
BenQ MP780 ST – Concluzie
In concluzie nu sunt foarte multe de spus, inafara de minusurile descrise mai sus proiectorul s-a comportat foarte bine in toate situatiile. Are dimensiuni suficient de reduse, o multime de reglaje de imagine, o multime de intrari si conexiuni auxiliare. Detine un sistem de sunet puternic si de asemenea este si foarte silentios. Fiind un proiector de business de asemenea se poate opri foarte rapid, in doar cateva secunde fara a mai fi nevoie de a astepta sa se raceasca lampa. Imaginea este de dimensiuni considerabile de la o distanta foarte redusa iar din punct de vedere calitattiv sta foarte bine. Functii precum cea a creionului optic sau cea 3D, este compatibil cu ochelarii 3D Expand sunt o serie de aditii care il vor pozitiona probabil in fata multor altor modele din aceasta categorie. Pot finaliza acestea prin a spune ca si experienta cinematica este deosebita. Pretul? Ei bine aici trebuie sa scoateti din buzunar aproximativ 6500 Lei. Nu este o suma mica, insa pentru un proiector ce poate satisface 3 tipuri de clienti cred ca este destul de rezonabila.